News

Amenzi între 1.305 și 2.900 lei și reținerea permisului 90 de zile pentru șoferii care încalcă această regulă din Codul Rutier

Șoferii care încalcă această regulă din Codul Rutier pot primi amenzi usturătoare. Sancțiunile pot ajunge până la aproape 3.000 de lei!
09.09.2022 | 23:43
Amenzi intre 1305 si 2900 lei si retinerea permisului 90 de zile pentru soferii care incalca aceasta regula din Codul Rutier
Atenție, șoferi! Amenzi între 1.305 lei și 2.900 lei și reținerea permisului pentru această faptă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu siguranță cu toții am văzut cel puțin o dată în trafic mașini care nu erau inscripționate specific, dar aveau stroboscop sau sirenă.

Atenție, șoferi! Amenzi între 1.305 lei și 2.900 lei și reținerea permisului pentru această faptă

Costă doar 150 de lei să te dai drept polițist, dar amenzile sunt foarte usturătoare, așa că cei care plănuiau să facă acest lucru sau chiar au comis această infracțiune în trecut, ar trebui să se gândească de două ori înainte de a o mai face.

ADVERTISEMENT

Conform Codului Rutier, persoanele care folosesc luminile roșii și albastre pe care le folosesc polițiștii pot primi amenzi de până la 2900 de lei și permisul le va fi reținut pentru trei luni de zile.

Este de la sine înțeles că mijloace cele ilegale de avertizare vor fi confiscate.

„Se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată se confiscă și aceste mijloace speciale de avertizare”, a transmis Andra Arsintescu, Brigada Rutieră, conform Observator.

ADVERTISEMENT

Un vânzător care le are la comercializare spune că le costă 150 de lei și sunt la mare căutare.

Unii șoferi ar putea fi tentați să facă acest lucru și să își monteze elementele specifice mașinilor de poliție pe propriile autoturisme, mai ales pentru că ele se montează foarte ușor, după cum mă relatează un expert auto.

ADVERTISEMENT

„Foarte ușor de montat, se montează de obicei la jumătatea parbrizului, cu sursă de alimentare din bricheta mașinii. În trafic poate fi foarte ușor confundat cu autospeciala Poliției Române”, a spus Cristian Goga, expert auto.

Ce li se poate întâmpla celor care se dau drept polițiști

Chiar și așa, amenzile foarte mari ar trebui să îi dea înapoi pe cei care au astfel de dorințe.

ADVERTISEMENT

În cazurile extraordinare în care o persoană alege să se dea drept polițist, indiferent din ce motive, atunci infracțiunea devine una penală și persoana în cauză poate săvârși până la trei ani de închisoare.

„Fie să oprească, să legitimeze persoane pe stradă, fie să aplice sancțiuni contravenționale…

Această infracțiune este prevăzută de Codul Penal și este de până la trei ani de închisoare”, a afirmat Marius Iconaru de la sindicatul Europol.

ADVERTISEMENT