News

Amenzi mai mari pentru bănci și supermarketuri. Protecția Consumatorului, obligată să aplice sancțiuni mai dure – proiect

Cuantumul amenzilor aplicate de către Protecția Consumatorilor vor crește apreciabil în cazul adoptării unui proiect inițiat de către PSD.
15.09.2022 | 14:18
Amenzi mai mari pentru banci si supermarketuri Protectia Consumatorului obligata sa aplice sanctiuni mai dure  proiect
ANPC ar putea primi dreptul să dea amenzi mult mai mari/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Câteva zeci de parlamentari PSD, în frunte cu șefa Comisiei juridice de la Camera Deputaților, Laura Vicol-Ciorbă, au inițiat un proiect de lege ce ar urma să înlocuiască Ordonanța de Guvern 21/1992 privind Protecția Consumatorilor.

Amenzile, aplicate în funcție de cifra de afaceri

Principala noutate este schimbarea modului în care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va aplica amenzile. Actul normativ aflat în vigoare prevede un prag minim și unul maxim pentru fiecare tip de contravenție prevăzută.

ADVERTISEMENT

În proiectul nou, amenzile sunt diferențiate explicit în funcție de cifra de afaceri a companiei fiind direct proporțională cu aceasta. Dacă pentru persoanele fizice autorizate (PFA) amenzile chiar scad, iar pentru micile companii cu cifră de afaceri de până la 1.000.000 de lei rămân neschimbate, sancțiunile cresc considerabil, în trei trepte, pentru firmele mai mari care sunt împărțite în trei categorii: cifră de afaceri între 1.000.000 și 5.000.000 lei, 5.000.000 – 10.000.000 lei și peste 10.000.000 lei.

Actele normative din domeniul protecţiei consumatorilor prevăd un regim sancţionator foarte mic, fapt ce a demonstrat că operatorii economici nu sunt descurajaţi în a continua să eludeze prevederile legale şi, mai grav, cu repercursiuni asupra consumatorilor. Prin proiect se doreşte să se abgradeze (sic – n.red.) prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992privind protecţia consumatorilor, în sensul modificării regimului sancţionator, precum şi instituirea unor norme disuasive care să protejeze consumatorii la achiziţionarea de produse astfel încât să nu fie afectate viaţa, sănătatea sau interesele economice ale acestora”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Împiedicarea controalelor ANPC, aspru sancționată

De exemplu, OG 21/1992 interzice comercializarea de produse, bunuri imobile sau prestarea de servicii care, utilizate în condiţii normale, pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor, precum și producerea, importul şi comercializarea produselor falsificate sau contrafăcute. În cazul contravenienților, cuantumul amenzii variază între 3.000 și 30.000 lei. În proiectul PSD, amenda scade la 1.000 – 10.000 de lei pentru persoanele fizice și rămâne neschimbată pentru companiile cu cifra de afaceri de până la 1.000.000 de lei. În schimb, pentru companiile mari crește gradual, astfel că la cele cu cifra de afaceri de peste 10 milioane, cuantumul variază de la 24.000 la 240.000 de lei.

Un alt exemplu este amenda pentru distribuitorii care nu anunță autorităţile publice competente, precum şi producătorul despre existenţa pe piaţă a oricărui produs de care au cunoştinţă că este periculos sau nu retrag de la comercializare produsele la care organele abilitate de lege au constatat că nu îndeplinesc caracteristicile prescrise de lege sau declarate, dacă aceasta constituie singurul mijloc prin care se pot elimina neconformităţile. În momentul de față amenda este fixată în intervalul 2.500 – 25.000 lei, dar noul proiect prevede ca în cazul companiilor mari aceasta să ajungă la 20.000 – 200.000 lei.

ADVERTISEMENT

O procedură similară este aplicată pentru toate tipurile de amenzi ceea ce înseamnă că marii producători și lanțurile de retail vor fi mult mai dur sancționate pe viitor. Dacă un prăvăliaș mărunt va fi tratat cu ceva mai multă îngăduință decât până acum, un supermarket va fi sancționat cu duritate pentru neregularitățile depistate. În schimb, proiectul nu mai face distincție între producători sua comercianți în situațiile în care aceștia împiedică activitățile de control ale ANPC, întrucât amenda este majorată de la 10.000 – 30.000 lei la 20.000 – 60.000 lei, indiferent de cifra de afaceri a companiei supuse controlului.

Băncile riscă cele mai mari amenzi

Însă cele mai mari amenzi vor fi administrate băncilor sau instituțiilor financiare nebancare ce acordă credite. Băncile și IFN-urile au intrat sub incidența legislației privind protecția consumatorilor abia de la finele anului 2008, pe fondul scandalului provocat de așa-numitele „clauze abuzive” impuse debitorilor. OUG 174/2008 a impus băncilor o serie de condiții privind contractele de credit. Ca exemplu, acestora li s-a interzis majorarea comisioanelor, taxelor, tarifelor, spezelor bancare sau a oricăror altor costuri menționate în contract, precum și introducerea și perceperea de noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri care nu au fost menționate în contract.

ADVERTISEMENT

Pentru acest tip de contravenție, ANPC putea administra amenzi între 5.000 și 50.000 de lei. În cazul adoptării proiectului inițiat de PSD, amenzile vor fi uriașe, de la 40.000 la 400.000 de lei. Tot prin OUG 174/2008 erau reglementate și contractele de servicii imobiliare, nerespectarea regulilor fiind sancționată cu amendă în cuantum de 3.000 – 30.000 de lei. Proiectul de lege depus la Senat mărește această categorie de amenzi în limitele 24.000 – 240.000.

Pe de altă parte, proiectul de lege arată ceva mai multă clemență în ce privește sancțiunile complementare amenzii. În anumite circumstanțe, cum ar fi atunci când sănătatea consumatorilor este pusă în pericol imediat. ANPC poate dispune închiderea temporară a activității firmei respective, fie pentru perioade între 0 și 6 luni, fie între 6 și 12 luni, în funcție de gravitatea situației. Actul normativ elimină posibilitatea suspendării între 6 și 12 luni. Totuși, este instituit un cazier comercial care va cuprinde toate abaterile unui agent economic de la normele de protecție a consumatorilor pe ultimii trei ani, iar în cazuri extreme, cu abateri repetate, ANPC va putea dispune mai ușor închiderea definitivă a activității.

ADVERTISEMENT