News

Amenzi mai mari pentru parcările ilegale. Sancțiunile ar putea ajunge la aproape 3.000 de lei

Proprietarii mașinilor parcate pe trotuare fără să lase spațiu suficient pietonilor vor fi mult mai sever sancționați, dacă va fi adoptat un proiect de lege propus de către un grup de parlamentari PNL și USR-PLUS.
27.06.2021 | 17:45
Amenzi mai mari pentru parcarile ilegale Sanctiunile ar putea ajunge la aproape 3000 de lei
ADVERTISEMENT

Un grup de parlamentari PNL și USR-PLUS au depus la Senat un proiect de lege prin care parcarea mașinilor pe trotuare, fără să fie lăsat un spațiu de cel puțin un metru pentru pietoni, va fi sancționată mult mai dur.

Contravenția există deja, dar inițiatorii proiectului de lege vor să o încadreze în clasa a IV-a de sancțiuni, în cazul cărora cuantumul amenzilor este mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care își vor urca mașinile cu totul pe trotuar riscă să fie amendați cu sume între 1.405 și 2.900 de lei, la care se vor adăuga 6 puncte de penalizare.

Riscurile parcărilor obstructive

Potrivit proiectului, în clasa a IV-a a sancțiunilor din Codul Rutier va intra și „nerespectarea interdicției privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată lățimea minimă de cel puțin un metru a trotuarului lăsat la dispozitia pietonilor.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii își justifică proiectul de lege prin faptul că s-au înmulțit situațiile în care șoferii ocupă complet trotuarele din cauza lipsei locurilor de parcare, mai ales în orașele mari.

Acest lucru determină în multe cazuri găsirea unor soluții „informale” pentru parcare, în fapt de-a dreptul ilegale/abuzive, vehiculele fiind parcate pe trotuare, piste pentru biciclişti, pe spaţii verzi etc. Acest aspect creează dificultăţi pietonilor, bicicliştilor și altor utilizatori ai drumurilor şi trotuarelor, şi în același timp accentuează şi problemele legate de trafic. Gestionarea locurilor de parcare în unele orașe din România este rudimentară. Pentru toate aceste motive, este necesară aplicarea unor măsuri mai dure pentru a proteja şi îmbunătăți calitatea vieţii cetăţenilor”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Parlamentarii susțin că ocuparea integrală de către mașini a trotuarelor nu este doar un simplu inconvenient, ei menționând că persoanele cu deficiențe de vedere sunt obligate să meargă pe stradă, acest lucru fiind un risc la adresa vieții lor.  Tot pe carosabil sunt nevoiți să meargă și părinții sau bunicii copiilor aflați încă în cărucior.

De asemenea, parcările obstructive pot îngreuna și intervenția mașinilor de pompieri sau ambulanțelor în situații de urgență.

ADVERTISEMENT