News

Amenzi mari pentru aruncarea gunoaielor și grătarele făcute în locuri nepermise. Avertismentul șefului Gărzii de Mediu

30.04.2021 | 12:46
Amenzi mari pentru aruncarea gunoaielor si gratarele facute in locuri nepermise Avertismentul sefului Garzii de Mediu
ADVERTISEMENT

Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu, i-a rugat pe românii care ies la picnic odată cu încălzirea vremii să nu arunce gunoaiele decât în locuri special amenajat, avertizând că amenzile sunt consistente pentru cei care încalcă legislația.

Avertismenul survine în contextul în care, deseori, locurile de picnic sunt transformate în gropi de gunoaie, pline de sticle de plastic, farfurii și pahare de unică folosință.

ADVERTISEMENT

Într-o emisiune Digi24, Berceanu a spus că la fel de importantă este și selectarea gunoaielor în recipiente separate pentru plastic, hârtie și deșeuri biodegradabile, precum și respectarea măsurii ca picnicurile să aibă loc doar în locurile special amenajate.

Amenzi de până la 3.000 de lei

Să nu aruncăm hârtii, să nu aruncăm deșeuri în apă, să nu hrănim animale sălbatice sau să lăsăm mâncare la locul respectiv”, a îndemnat Octavian Berceanu.

ADVERTISEMENT

Cuantumul amenzilor este mare pentru cei care nu respectă aceste obligații:

  • între 100 de lei și 2.000 de lei pentru aruncarea gunoiului în afara spațiilor amenajate
  • între 300 de lei și 3.000 de lei pentru aruncarea de țigări, chibrituri sau obiecte aprinse

El a atras atenția în mod special asupra riscului de incendii în cazul picnicurilor făcute în păduri sau pajiști, fiind frecvente cazurile în care oamenii nu se asigură că focul este stins, iar vântul poate provoca incendii de vegetație. Riscul este cu atât mai mare cu cât la noi încă este utilizat pe scară largă focul pentru grătar făcut direct pe sol.

ADVERTISEMENT

Șeful Gărzii de Mediu a constatat că se observă o diferență mare între generații în ce privește respectarea măsurilor de protecție a mediului. „Generațiile tinere, pe care eu îmi pariez toți banii, sunt mult mai apropiate de mediu și au grijă cu fiecare bucățică pe care o aruncă, strâng la sfârșit. În mod normal, în zonele de picnic merg oameni din toate generațiile, de la copii la bătrâni. Eu mizez pe cei tineri să aibă conștiința atât de dezvoltată, încât să strângă și după cei care n-au strâns”, a afirmat Octavian Berceanu.

El a precizat că, în perioada următoare, Garda de Mediu va întreprinde acțiuni comune cu poliția și jandarmeria pentru a se asigura că normele legale privind mediul sunt respectate de către turiști.

ADVERTISEMENT

Vom avea acțiuni, eu zic că educative, pentru că nu vrem să dăm amenzi decât în cazuri extreme, vom avea acțiuni în teren, împreună cu jandarmeria și poliția, și la munte, și la mare. Deja negociem locurile în care să mergem, astfel încât să putem să influențăm conștientul colectiv că doar prin munca noastră conștientă de a scoate gunoaiele și deșeurile putem să avem curat pe spațiile verzi. E unica șansă, nu vine din afară nimeni să ne ajute”, a mai spus Berceanu.

ADVERTISEMENT