În 2025, șoferii din România sunt buni de plată. O simplă greșeală le poate aduce amenzi de mii de lei. Ce trebuie să facă pentru a evita sancțiunile usturătoare.
În 2025, amenzile sunt mai usturătoare pentru șoferi. Posesorii de carnet de conducere trebuie să știe că este obligatoriu să actualizeze certificatul de înmatriculare al autoturismului. În caz contrar, sunt buni de plată.
Actualizarea certificatului de înmatriculare al mașinii este obligatorie și este prevăzută de legislație. Certificatul trebuie actualizat ori de câte ori șoferul schimbă culoarea mașinii, modifică numele proprietarului sau își actualizează adresa de domiciliu. Certificatul de înmatriculare se va actualiza și în caz de furt, deteriorare sau pierdere.
Șoferii au la dispoziție 30 de zile pentru a actualiza certificatul de înmatriculare al mașinii. În cazul în care omit să facă acest lucru, sancțiunile vor fi pe măsură.
Sancțiunea aplicabilă proprietarilor de autoturisme în astfel de cazuri este prevăzută de Legea 195/2002. Mai exact, de art. 101 pct. 4, care spune că ”neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare autovehiculului constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.”
Șoferii care nu actualizează în 30 de zile certificatul de înmatriculare vor primi între 1.215 și 1.620 de lei, adică echivalentul a 6-8 puncte de amendă. Tocmai de aceea, pentru a evita astfel de amenzi usturătoare, șoferii trebuie să rețină că actualizarea certificatului de înmatriculare este obligatorie.
Procedura de obținere a unui certificat nou de înmatriculare nu este una complicată. Proprietarul autoturismului trebuie să se prezinte la serviciul public comunitar de eliberare a permiselor de conducere și de înmatriculare a vehiculelor cu o serie de documente:
Pentru a evita întârzierea reemiterii certificatului de înmatriculare, este important că solicitantul să se prezinte cu toate documentele. Dacă un singur document lipsește, procedura de eliberare va suferi mici întârzieri.
După ce sunt depuse toate actele conform procedurii, autoritatea competentă va analiza solicitarea. Într-un termen stabilit, solicitantul va putea să se prezinte pentru ridicarea certificatului de înmatriculare actualizat.