ADVERTISEMENT
News

Amenzi record în urma controalelor înainte de Paște! Peste trei tone de alimente confiscate și magazine închise

Autor: Alexandru Năstase | 17.04.2020 | 16:57
Amenzi record în urma controalelor înainte de Paște! Peste trei tone de alimente confiscate și magazine închise
Care este semnificația mielului de Paște. Sursa foto INQUAM_Photos_Octav_Ganea

A fost jale și prăpăd în urma controalelor făcute de inspectorii ANSVSA înainte de Paște. Acestea au scos în evidență o mulțime de nereguli. De altfel, pandemia de coronavirus nu a venit cu nimic nou pentru unii comercianți care au continuat vechile obiceiuri.

ADVERTISEMENT

Amenzi record la controalele din magazine înainte de Paște!

În ultimele două săptămâni au avut loc peste 5 mii de controale la obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Acestea au vizat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, în unităţile de vânzare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică.

ADVERTISEMENT
Controale înainte de Paște! Controale
Mai mulți comercianți au rămas fără autorizație. Sursa foto – hepta.ro

Sute de mii de lei amendă, peste 3 tone de alimente confiscate și magazine închise

Deficienţele constatate de inspectorii Autorității, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 131 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 495.820 de lei, emiterea a 10 ordonanțe privind suspendarea activității și a 11 ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității unor unități.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială sau sechestru și au fost dirijate către unități de neutralizare 3.870 de kg de produse alimentare (carne, pește, produse din carne, produse de panificație etc.), care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

ADVERTISEMENT

Totodată, inspectorii DSVSA județene și a municipiului București au asigurat supravegherea funcționării și au verificat condițiile de igienă și bunăstare a animalelor, la nivelul centrelor de sacrificare temporară a mieilor.

Până la această data, au fost amenajate la solicitare autorităților locale și autorizate să funcționeze centre de sacrificare temporară, în piețe, în 9 județe. De asemenea, la nivel național, au fost autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor, 47 de ferme.

ADVERTISEMENT

În timpul controalelor, agenții au constatat comercializarea produselor alimentare în spații necorespunzătoare și fără respectarea condițiilor de igienă. Neconformități privind demonstrarea trasabilității

Comercializare animale fără documente de transport și transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate;
etichetarea și ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

ADVERTISEMENT

Reamintim că ANSVSA recomandă tuturor cetățenilor ca achiziționarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unități sau spații autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, bineînțeles, cu respectarea măsurilor de distanțare socială.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!