News

Șefii nu au voie să deranjeze angajații după program. Țara din UE care va da amenzi pentru acest comportament

Cum pandemia a determinat o creștere masivă a numărului celor ce lucrează de acasă, Parlamentul Portugaliei a adoptat vineri o serie de măsuri menite să protejeze angajatul în relația de la distanță cu șefii lui.
13.11.2021 | 13:05
Sefii nu au voie sa deranjeze angajatii dupa program Tara din UE care va da amenzi pentru acest comportament
ADVERTISEMENT

Companiile pot încasa acum amenzi pentru contactarea angajaților în afara programului lor normal de lucru, conform regulilor stabilite vineri în Parlamentul Portugaliei. Noile măsuri vin ca un răspuns la explozia muncii la domiciliu, a transmis Partidul Socialist din Portugalia, aflat la guvernare.

Reglemetarea Parlamentului portughez obligă angajatorii să compenseze angajaţii pentru cheltuielile suplimentare legate de munca la domiciliu, cum ar fi facturile mai mari la electricitate și internet.

ADVERTISEMENT

Parlamentul lusitan a respins însă propunerea intitulată ” dreptul la deconectare”, adică dreptul legal de a opri mesajele și dispozitivele legate de muncă în afara orelor de program. Modificările aduse legilor muncii nu se vor aplica însă companiilor cu mai puțin de zece angajați.

Părinții pot lucra de acasă până când copilul împlinește 8 ani

Portugalia a fost prima țară europeană care și-a modificat regulile de lucru la distanță ca urmare directă a pandemiei de COVID-19, în ianuarie anul acesta. În noul pachet legislativ sunt prevăzute și aspecte referitoare la faptul că, cel puţin la fiecare două luni, angajaţii trebuie să se întâlnească cu superiorii lor, într-o încercare de a preveni izolarea excesivă.

ADVERTISEMENT

Măsurile adoptate vineri în Portugalia includ și noi reguli pentru a permite personalului cu copii să lucreze de la distanță. Astfel, părinților li se va permite să lucreze acasă pe termen nelimitat, fără a solicita aprobarea prealabilă a angajatorilor, până când copilul lor împlinește vârsta de opt ani.

Legea numită ”dreptul la odihnă” face parte din modificările introduse în Portugalia pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și viața privată, ca răspuns la o extindere a muncii de acasă în țară, notează BBC.

ADVERTISEMENT

Portugalia a creat condiții pentru ”nomazii digitali”

Ministrul Muncii și Securității Sociale din Portugalia, Ana Mendes Godinho, a declarat săptămâna trecută, la o conferință de la Lisabona, că telemunca trebuia reglementată și în cadrul legislativ și că țara ei este pregătită pentru primirea ”nomazilor digitali”.

”Considerăm Portugalia unul dintre cele mai bune locuri din lume în care acești nomazi digitali și lucrători la distanță pot alege să locuiască, vrem să-i atragem în Portugalia”, a amintit demnitarul.

ADVERTISEMENT

Portugalia are deja o schemă de vize de rezident temporar, concepută pentru a atrage antreprenori și liber profesioniști. În context, insula Madeira are un ”sat digital nomad”, cu internet gratuit și facilități de birou.

Finlandezii, campionii lucrului de la domiciliu

Datele Eurostat arată că, anul trecut, în urma introducerii măsurilor de distanţare socială ca răspuns la pandemia de COVID-19, 12,3% dintre persoanele angajate cu vârsta între 15 şi 64 de ani din Uniunea Europeană lucrau în mod obişnuit de acasă, cea mai scăzută pondere a celor care munceau de la domiciliu înregistrându-se în Bulgaria (1,2%), România (2,5%), Croaţia (3,1%) şi Ungaria (3,6%).

Finlanda este pe primul loc pe lista statelor membre UE pentru munca la domiciliu, 25,1% din angajaţi lucrând în mod obişnuit de acasă în 2020. Finlanda este urmată de Luxemburg (23,1%) şi Irlanda (21,5%), nota Agerpres.

ADVERTISEMENT