News

Amenzi uriașe date de Poliție în prima noapte de restricții. Peste 1.100 de români sancționați

10.11.2020 | 12:51
Amenzi uriase date de Politie in prima noapte de restrictii Peste 1100 de romani sanctionati
ADVERTISEMENT

Prima noapte de carantină din perioada stării de alertă din România a adus amenzi uriașe pentru românii care nu au respectat noile restricții impuse de autorități.

Începând de luni, 9 noiembrie, România a intrat într-o așa-zisă ”carantină parțială” în vederea limitării infecțiilor cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Din seria de restricții anunțate de Klaus Iohannis și puse în aplicare de Guvern se numără interzicerea circulației pe timp de noapte, între orele 23:00 și 05:00.

Amenzi uriașe date de Poliție pentru peste 1.100 de român în prima noapte de restricții

Conform așteptărilor, deși luni au intrat în vigoare noile măsuri, mulți români nu au ținut seama de ele. La fel ca în prima parte a pandemiei, Poliția nu a avut încotro și a recurs la amenzi uriașe.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de marți, Poliția Română a dat publicității un comunicat în care anunță că a aplicat a peste 1.000 de amenzi în valoare de aproape 300 de mii de lei pentru nerespectarea restricțiilor impuse pe timp de noapte în contextul pandemic.

În noaptea de luni spre marți, angajații din Poliție, alături de cei din Jandarmeria Română, au organizat filtre în trafic pentru a verifica motivele cetățenilor de deplasare.

ADVERTISEMENT

”Noaptea trecută, în intervalul orar 23.00 – 05.00, polițiștii din întreaga țară au acționat, alături de jandarmi și polițiști locali, pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19.

Pe parcursul acțiunii, polițiștii și polițiștii locali au depistat 1.132 de persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.

ADVERTISEMENT

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.150 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 301.000 de lei.

Din totalul acestora, 1.132 au fost aplicate pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea sau libera circulație, în valoare de 272.000 lei.”, anunță Poliția, conform G4Media.

Ce persoane au voie să circule în intervalul 23-05

În același comunicat, cei din Poliție reamintesc că în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu următoarele excepții motivate de:

  • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele
  • efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Cetățenii trebuie să știe că pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

”Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.”, mai anunță Poliția.

Amenda pentru lipsa declarației pe propria răspundere este între între 500 și 2.500 de lei, în timp ce sancțiunile pentru nepurtarea măștii sunt cuprinse între 500 şi 2500 de lei.

ADVERTISEMENT