News

Amenzi uriașe pentru cei care rup flori la munte. Cât trebuie să scoată din buzunar

05.05.2021 | 21:24
Amenzi uriase pentru cei care rup flori la munte Cat trebuie sa scoata din buzunar
Amenzi uriașe pentru cei care rup flori la munte. Cât trebuie să scoată din buzunar. Sursa foto: meetsun.ro
ADVERTISEMENT

Atenție, turiști! Se dau amenzi uriașe pentru persoanele care rup flori în timp ce se află în vizită în zona de munte. 

În România, sute de plante din zonele înalte sunt ocrotite de lege și, prin urmare, este interzisă ruperea sau smulgerea lor cu rădăcină.

ADVERTISEMENT

În ciuda prevederilor legale, mulți turiști nu țin cont de respectul față de natură și recurg la ruperea acestor flori sau scoaterea lor cu rădăcină. Cei care sunt prinși trebuie să scoată sume uriașe din portofel.

Amenzi uriașe pentru turiștii care rup flori la munte

Anual, în special în sezonul de primăvară, imediat după topirea zăpezii, pe versanții munților și în zonele înverzite se dezlănțuite un spectacol unic al naturii: flori de toate culorile, care mai de care mai spectaculoase, prind viață.

ADVERTISEMENT

Din păcate, s-a constatat în ultimii ani că drumețiile la munte vin la pachet cu pericole pentru natură, mai ales. Mulți turişti aleg să rupă florile întâlnite la munte, fără să ştie că este ilegal şi inutil, ele nerezistând în alt mediu.

Autoritățile avertizează că cei care au de gând să ia acasă florile din poienițe, în loc să le lase acolo să se bucure și alții de ele, trebuie să știe că multe specii sunt ocrotite de lege, iar amenzile pot ajunge de la 3.000 până la 5.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În țara noastră există nu mai puțin de 71 de specii de orhidee care se întind de la malul marii până în vârf de munte. Le vom găsi înflorite până la 1 octombrie.

Din nefericire, sunt turiști care, încântați de frumuseste florilor, le rup că să le duca acasă. Nimic mai rău, spun specialiștii.

ADVERTISEMENT

”De regulă, aceste flori, chiar și brândușele, sunt niște flori care nu rezistă. Poate până ajungi acasă se ofilesc. Chiar zilele trecute am văzut câteva buchete de brândușe culese și aruncate în potecă”, spune Mircea Vegheleț, administratorul Parcului Național Piatra Craiului, conform ȘtirileProTv.

Specialiștii mai avertizează că, în ceea ce privește orhideele, unii le scot din pământ cu rădăcină că să le planteze în propria grădină, fără să știe că acestea nu vor supraviețui.

Femeie, surprinsă cu o tufă de bujori de munte în 2020

În vara anului trecut, o femeie a fost fotografiată având în mână o tufă mare de bujori de munte cu rădăcini, în zona munților Făgăraș, imaginea devenind virală.

”Reamintim troglodiților că bujorul de munte e specie protejată și se iau amenzi grase la buget. În plus, nu se poate răsădi. Tufele distruse de bipedul din imagine au cel puțin 30 de ani și se vor usca imediat”, a fost mesajul postat pe Facebook de către Salvamont Argeș.

ADVERTISEMENT