News

Amenzi uriașe pentru medici și spitale! Ce riscă doctorii dacă lasă pacienții să aștepte cu orele pe hol

27.08.2019 | 15:50
Amenzi uriase pentru medici si spitale Ce risca doctorii daca lasa pacientii sa astepte cu orele pe hol

Amenzi uriașe pentru medici și spitale! Aceasta este propunerea după ce un alt pacient a murit așteptându-și rândul câteva ore bune pentru a fi consultat. Astfel, personalul medical care lasă pacienții ce se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor să stea pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege ar urma să fie amendat cu sume între 1.000 și 3.000 de lei. Și spitalele pățesc același lucru – amenzi cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei.

Amenzi uriașe pentru medici și spitale!

Cel puţin aşa se prevede într-un proiect de Hotărâre de Guvern ce ar putea fi adoptat în ședința Executivului. Vă readucem aminte că timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței. De remarcat că proiectul de Hotărâre nu figurează pe agenda ședinței de Guvern publicată de Executiv, însă, va fi adus în discuţie şi are şanse mari să fie şi aprobat.

FANATIK îţi spune ce anume prevede proiectul. “2. La articolul 22, la alin.(2) partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins: Art. 22 – (2) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte: a) preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare;

Amenzi uriașe pentru medici și spitale! Doctori
Pacienții nemulțumiți îi pot reclama oricând pe medici. Sursa foto – facebook

Ce riscă doctorii dacă lasă pacienții să aștepte cu orele pe hol

b) reținerea echipajelor de urgență din cadrul serviciilor de ambulanță sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, încălcându-se astfel reglementările legale în vigoare; c) neanunțarea din timp a sosirii și/sau neinformarea asupra datelor clinice despre starea pacientului și tratamentul aplicat acestuia până la momentul respectiv a personalului din UPU sau CPU de către echipajele care transportă pacienți aflați în stare critică, conform reglementărilor legale în vigoare.”

Există şi un detaliu mai puţin cunoscut – amenzile pentru depășirea timpilor de așteptare în preluarea pacienților la UPU sunt deja în legislație, dar valoarea lor ar urma să se dubleze acum. Până în acest moment, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei și 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei. Trebuie specificat că medicii și spitalele pot fi sancționați doar dacă pacienții nemulțumiți pot reclama situația la Direcțiile de Sănătate Publică.