Autoritățile au reluat discuțiile despre utilizarea produselor de protecția plantelor în absența unui certificat de competențe și pregătesc o serie de măsuri care, cu siguranță, îi vor nemulțumi pe unii fermieri.
Zilele trecute, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a repus în dezbatere publică proiectul ordonanței de urgență pentru comercializarea și utilizarea produselor de protecție a plantelor (PPP) pe teritoriul României.
Această inițiativă a iscat un scandal de proporții, în urmă cu doi ani, în rândul agricultorilor și legumicultorilor, deoarece urma să interzică utilizarea pesticidelor în lipsa unui certificat de competențe.
Noul proiect propus de Ministerul Agriculturii vine acum cu o serie de modificări și impune obligativitatea studiilor de specialitate și a certificatului de competență doar în cazul produselor cu toxicitate acută care fac parte din categoria 1, 2 și 3 ce conțin pictograma GHS06, dar și în cazul produselor clasificate ca fiind foarte toxice (T+) și toxice (T) a căror reglementare este foarte strictă în acest moment.
”Activitatea de fabricare, reambalare, comercializare, import, export, utilizare și prestare de servicii cu produse de protecție a plantelor se face doar în baza certificatelor de înregistrare eliberate de Autoritatea Națională Fitosanitară, prin structurile teritoriale” se arată în noua formulă a OUG.
Certificatul de înregistrare este un document emis de Autoritatea Națională Fitosanitară ce permite desfășura activităților de fabricare, reambalare, comercializare, import, export, utilizare și prestare de servicii cu produse de protecție a plantelor.
Acesta este valabil pe toată perioada desfășurării activității, cu viză anuală, ”obținută la solicitarea operatorului și se emite în două exemplare originale”.
Fermierii sunt obligați să solicite această viză anuală cu minim 30 de zile înainte de data expirării celei actuale. Aceștia trebuie să știe că dacă nu solicită la termen viza riscă încetarea valabilității certificatelor de înregistrare emise, retragerea acestora și interzicerea activității de către ANF
După ce va intra în vigoare OUG, românii care vor să utilizeze produsele de protecție a plantelor vor fi obligați să înregistreze fiecare punct de lucru din județul în care își desfășoară activitatea.
Autoritățile avertizează că cei care vor folosi aceste substanțe fără să dețină un certificat valid, riscă amenzi cuprinse între 30.000 și 35.000 de lei.
De asemenea, fermierii care nu au certificatul vizat sau nu și-au înregistrat punctele de lucru vor fi sancționați cu amenzi de la 10.000, la 15.000 de lei.