News

Amenzi uriașe pentru românii care refuză ordinul de mobilizare militară. Proiectul de lege al MApN

Românii se pot aștepta la amenzi uriașe dacă vor refuza ordinul de mobilizare militară, în cazul instituirii stării de urgență, de asediu sau de război.
02.08.2022 | 21:58
Amenzi uriase pentru romanii care refuza ordinul de mobilizare militara Proiectul de lege al MApN
Ceremonia depunerii de coroane de flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Timisoara, in cadrul manifestarilor prilejuite de sarbatorirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Romane, luni , 24 ianuarie 2022. EMANUEL TITUS ILIESI / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Conform unui proiect de lege al MApN, rezerviștii voluntari sunt primii care riscă această amendă dacă vor refuza ordinul de chemare la arme, sau nu se vor prezenta la timp la centrul militar din localitate.

Amenzi uriașe pentru românii care refuză ordinul de mobilizare militară

Conform Ziare.com, legislația va fi schimbată în curând, proiectul de lege aflându-se în acest moment în dezbatere publică. Proiectul de lege va modifica Legea 446/2006 care face referire la ”pregătirea populației pentru apărare”.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, pe lista celor care vor primi amenzi se află rezerviștii voluntari, rezerviștii și cetățenii încorporabili, adică bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani.

Primele amenzi menționate sunt cu valori cuprinse între 510 și 1020 de lei, pentru neprezentarea la ”organul de evidență militară, pentru a preda livretul militar ori ordinul de chemare la mobilizare”. Aceeași amendă o riscă și cei care pierd sau înstrăinează documentele personale de evidență militară.

ADVERTISEMENT

Amenzile cresc între 1020 și 3060 de lei pentru neprezentarea la data, ora și locul stabilit în ordinul de chemare sau neprezentarea la exercițiile și antrenamentele de mobilizare.

Amenzile sunt și mai mari, între 2040 și 4080 de lei pentru ”prezentarea cu întârziere la comisia locală de recrutare-încorporare la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare”. Dacă întârzierea depășește trei zile fapta va constitui infracțiune.

ADVERTISEMENT

Amenzile pot ajunge la 8160 de lei pentru cei ce refuză primirea ordinului de chemare. Aceeași amendă o riscă și cei care întârzie nejustificat la recrutare, după instituirea stării de urgență, asediu sau război.

Cei care, din motive religioase sau de conștiință, nu se prezintă pentru executarea serviciului alternativ riscă aceeași amendă. Românii aflați în străinătate vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a se întoarce în România, potrivit aceluiași proiect. Cei aflați în țară trebuie să se prezinte la unitatea militară conform ordinului de chemare pe care îl vor primi. De reținut că legea consideră cetățeni încorporabili bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani care ”îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar”.

ADVERTISEMENT

Totodată, menționează proiectul de lege, rezerva poate fi completată de polițiști și cu tinerii care aleg voluntar, pe timp de pace, să participe la un program de pregătire militară.

ADVERTISEMENT