Crăciunul se apropie, ceea ce înseamnă cu mulți români vor sacrifica porcii din gospodărie. Totuși, înainte de sacrificare, se recomandă efectuarea unui test. Cei care ignoră această regulă, se vor trezi cu amenzi usturătoare.
În pragul sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vine cu precizări importante pentru toți românii care stau la curte și care au de gând să sacrifice porcul de Crăciun. Înainte de sacrificare, este recomandată solicitarea unei vizite din partea medicului veterinar. Recomandarea este aplicabilă pe tot teritoriul țării. În special, în zonele unde au fost semnalate și identificate focare de pestă porcină.
Românii sunt sfătuiți să nu sacrifice porcii de Crăciun până nu primesc avizul din partea medicului veterinar. Un astfel de control sanitar veterinar scade riscul de răspândire al bolilor de la animale la om. Este important de reținut faptul că produsele din carne, dar și carnea porcului sacrificat în gospodărie sunt interzise a fi comercializate.
Românii care sacrifică porcii în această perioadă au obligația de a preda medicului veterinar anumite părți ale porcului pentru examinarea sau pentru Trichinella spp. Termenul este de maxim 7 zile de la sacrificarea animalului.
În cazul în care medicului veterinar constată că porcul este bolnav, carnea sa nu trebuie consumată sub nicio formă. Românii ai căror porci s-au dovedit a fi bolnavi vor fi despăgubiți de către stat la valoarea de piață a animalului. Totuși, de despăgubiri vor beneficia doar românii ai căror porci au fost identificați și înregistrați în BND. Înștiințarea medicului veterinar cu privire la boală este și ea importantă pentru a beneficia de despăgubiri.
În această perioadă, medicii veterinari din cadrul DSVSA au program prelungit. Inclusiv cei de la de la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor oficiale (CSVSAO) lucrează la program prelungit, în perioada 29.11.2024-24.12.2024 și 27.12.2024-31.12.2024. Românii care vor să afle programul exact, trebuie să consulte site-ul DSVSA sau să îl verifice direct la punctele de lucru.
Românii care au de gând să sacrifice porcii fără să ceară expertiza medicului veterinar primesc amenzi usturătoare. Sancțiunile pot ajunge până la 12.000 de lei, potrivit legii.
Tocmai de aceea, pentru a evita o astfel de sancțiune usturătoare, cu toții ar face bine să țină cont de prevederile legii. Pentru a se asigură că respectă totul ca la carte, este recomandat să se consulte reglementările în vigoare, înainte de sacrificarea porcului.
De asemenea, românii trebuie să mai țină cont și de condițiile în care are loc sacrificarea porcului. Chiar dacă sacrificarea sa în curte este permisă, respectarea unor anumite reguli de igienă este obligatorie, la fel ca și respectarea normelor legale care protejează animalul.
Potrivit legii, românii sunt obligați să asomeze porcul înainte de a-l sacrifica. Mai exact, să îl lovească ușor în cap, astfel încât să i se producă o stare de amețeală. Potrivit Legii nr. 205/2004, cei care nu respectă această regulă pot primi amenzi de până la 12.000 de lei.