Amenzi usturătoare pentru proprietarii de câini periculoși. În ce condiții pot fi ținute aceste animale considerate un pericol pentru cei din jur, dacă stăpânii sunt inconștienți. Oamenii trebuie să știe că amenzile pot ajunge și la 5.000 de lei în situația în care nu se respectă legea în vigoare, probabil necunoscută de mulți și ignorată de alții.
Rasele de câini periculoși sunt tot mai comune în România, fie că vorbim de acei stăpâni care organizează lupte de câini, fie de oameni bine intenționați care doar iubesc acest tip de rase. Din păcate, mulți stăpâni par inconștienți și nu o dată s-au născut situații în care oameni nevinovați au fost mușcați, mutilați sau chiar uciși de astfel de câini periculoși, uneori scăpați din curți nesupravegheate.
Cert e că senatorii români au adoptat acum un proiect de lege care ar trebui să ”rezolve” problema, conform Capital. ”În urma acestei modificări legislative va fi înăsprit modul de sancţionare pentru nedeclararea şi nerespectarea condiţiilor de deţinere a unui câine periculos sau agresiv, conform legislaţiei în vigoare.
De asemenea, verificările poliţiştilor în locurile publice în vederea respectării OUG 55/2002 vor putea deveni mai eficiente, conducând la scăderea cazurilor de persoane atacate de câini periculoşi fără lesă şi botniţă”, au precizat iniţiatorii proiectului de lege, mai exact deputaţii PSD Nicolae Georgescu, Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă şi Eugen Neaţă.
”Din cauza necunoaşterii prevederilor legislative în vigoare sau din ignoranţă, în locurile publice din România, întâlnim aproape la tot pasul posesori de câini periculoşi, prin care se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
a) categoria 1: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor. b) categoria a ll-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor”, se mai arată în expunerea de motive.
Astfel de situații sunt tot mai dese în ciuda OUG 55/2002, care prevede clar că ”accesul câinilor (…) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar”.
Senatorii cer astfel ca amenzile să crească până la 5.000 de lei, față de 100-3000 de lei cât era în prezent. Pe lângă românii care au astfel de câini și îi lasă liberi prin curte, uneori cu poarta deschisă, mai există categoria stăpânilor care ies la plimbare cu astfel de câini periculoși fără botniță și deseori fără lesă. Tragedia din ianuarie 2023, când o femeie a fost ucisă de câini în zona Lacului Morii, în timp ce alerga, este dată exemplu de inițiatorii legii. De asemenea, în februarie 2023 doi câini din rasa Cane Corso au atacat o femeie care se plimba alături de câinele său.
Câinii au fugit din curtea stăpânului și se plimbau liberi pe câmp, moment în care au atacat femeia și pe câinele acesteia. Din fericire, femeia a sărit în apă și a scăpat de aceste bestii. Din păcate, nu toate cazurile de acest gen sunt cu final fericit, pentru că au existat multe situații în care cetățeni onești au fost mutilați de câini periculoși. Cum e de așteptat, femeile, copiii sau bătrânii sunt victimele cele mai dese ale acestor atacuri, care pot fi evitate dacă stăpânii respectă legea.