News

Amenzile poliției, contestate cu un simplu formular. Contravenienții nu vor mai trebui să meargă la tribunal

Contestarea în instanță a amenzilor se va putea face mai ușor, petenții putând astfel să renunțe la serviciile unui avocat, în cazurile în care nu-și permit să plătească onorariul.
10.09.2021 | 18:42
Amenzile politiei contestate cu un simplu formular Contravenientii nu vor mai trebui sa mearga la tribunal
Amenzile aplicate de poliție vor putea fi contestate mai ușor în instanță/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari PNL propune simplificarea considerabilă a procedurilor legate de constestarea în instanță a amenzilor contravenționale, prin introducerea unui formular standard de inițiere a acțiunii în justiție

Formularul ar urma să vină în ajutorul persoanelor care nu au cunoștințe juridice minime sau nu își permit să recurgă la serviciile unui avocat pentru a contesta o amendă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, măsura ar ușura activitatea instanțelor pentru că întreaga procedură de soluționare s-ar derula în scris, fără să mai fie nevoie de citarea părților.

Amenzile vor fi contestate fără să mai mergi la tribunal

Proiectul de lege stabilește o procedură nouă de contestare a amenzilor contravenționale în valoare mai mică de 10.000 de lei. Astfel, Ministerul Justiției ar trebui să stabilească un formular standard de contestare care va trebui completat în mod obligatoriu de către petenți.

ADVERTISEMENT

Odată cu formularul de plângere contravențională se depun ori se trimit și copii de pe înscrisurile de care contravenientul înțelege să se folosească și se indică dovezile de care petentul înțelege să se folosească. În cazul în care informațiile furnizate de contravenient sau, după caz, de persoana care a făcut plângerea nu sunt suficient de clare sau sunt inadecvate, ori formularul nu a fost completat corect, contravenientului i se vor comunica în scris lipsurile, instanța acordând acestuia posibilitatea să completeze sau să rectifice formularul ori să furnizeze informații sau înscrisuri suplimentare, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării”, prevede proiectul de lege.

Dacă formularul a fost completat corect, instanța îl trimite instituției care a aplicat amenda, care va completa, la rândul ei, un formular tipizat de răspuns, însoțit de înscrisurile pe care le socotește necesare pentru soluționarea cauzei.

ADVERTISEMENT

Astfel, pe viitor nu va mai fi obligatorie citarea părților în fața instanței, procedura derulându-se doar în scris, în camera de consiliu. „Se păstrează, însă, posibilitatea judecătorului ca, în funcție de complexitatea și circumstanțele cauzei, să dispună citarea acestora”, se spune în expunerea de motive a legii.

Soluționarea contestațiilor, în termen de 30 de zile

Procedura are printre avantaje faptul că părțile nu mai trebuie să se înfățișeze la instanță decât în mod excepțional, iar soluționarea vine la 30 de zile după ce ambele părți depun înscrisurile necesare. Prin faptul că formularul este verificat după completare, iar atunci când este necesar, se solicită refacerea lui, o serie de petenți s-ar putea dispensa de avocați.

ADVERTISEMENT

Având în vedere multitudinea de acte normative care reglementează contravenții și faptul că marea majoritate a cetățenilor nu dețin cunoștințe juridice, redactarea unei plângeri contravenționale poate fi un efort dificil și inaccesibil pentru aceștia, mai ales dacă valoarea amenzii contravenționale este redusă, iar persoanele în cauză nu își permit angajarea unui avocat. Justiția trebuie să rămână accesibilă, transparentă, iar accesul să fie unul efectiv”, motivează inițiatorii.

Astfel, persoanele care se simt nedreptățite după ce au fost amendate, dar care fie nu se încumetă să piardă timp în instanțe, fie nu își permit să angajeze un avocat pe viitor vor beneficia de o proceduă mai simplă, iar instanțele le vor ghida pentru completarea corectă a formularului. Simplificarea procedurii ar duce și la degrevarea instanțelor, întrucât soluționarea în camera de consiliu ar fi mai rapidă deoarece înfățișarea părților nu ar mai fi necesară.

ADVERTISEMENT