News

Amenzile uriașe pe care le riscă românii care închiriază locuințele ilegal. Condiția care trebuie respectată

Ministerul Turismului anunță măsuri drastice împotriva celor care închiriază ilegal apartamente. Sancțiunile sunt usturătoare
13.04.2024 | 00:20
Amenzile uriase pe care le risca romanii care inchiriaza locuintele ilegal Conditia care trebuie respectata
Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care închiriază ilegal locuințe. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Închirierile ilegale de apartamente în regim hotelier vor fi sancționate usturător. Ministerul Turismului va impune amenzi de 30.000 de lei  celor care își oferă locuințele spre închiriere pe platforme online fără a avea înregistrare și clasificare oficială din partea statului.

Amenzi pentru cei care închiriază ilegal locuințele

Pe Strada Smârdan 16 din Centrul Vechi al Capitalei se găsește o proprietate autorizată de Ministerul Turismului, dar în blocul respectiv mai sunt încă 8 apartamente închiriate în regim hotelier, dintre care doar jumătate sunt înregistrate conform normelor statului, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

Aceeași situație este și în blocurile care se află pe Calea Victoriei și la Piața Romană. Pe platformele de închiriere se găsesc, totuși, zeci de alte astfel de apartamente, deoarece unii proprietari încearcă să evite taxele suplimentare.

Proprietarii de apartamente închiriate instalează cutii cu cifru separat la intrare, din care turiștii își pot lua cheile la sosire. Ei reușesc să ofere tarife mult mai mici, fără a respecta regulile concurenței corecte.

ADVERTISEMENT

„Reuşesc să opereze la preţuri de cost mult mai mici decât noi făcând o concurenţă neloială. În ţări precum Marea Britanie, Franţa, deja marii agregatori sunt obligaţi deja să trimită toate aceste date către autorităţile locale”, a spus pentru Observator Alexandru Bogatu Pavel, operator hotelier.

Ministerul Turismului schimbă legea

Elena Alexandru este administrator de regim hotelier și are 45 de apartamente închiriate în acest regim, plătind impozite fixe la ANAF pe an, impozite locale de 2% lunar, plus taxe suplimentare, mai arată sursa citată. Tariful de cazare pentru turiști se ridică la aproximativ 400 de lei pe noapte, în funcție de sezon.

ADVERTISEMENT

Ministerul Turismului va modifica legea începând cu luna viitoare, impunând clasificarea obligatorie a camerelor, pensiunilor sau hotelurilor înainte de promovarea lor pe platformele online.

„Vorbim despre camere, pensiuni sau hoteluri acestea trebuie clasificate în primul rând, după care pot fi promovate pe toate site-urile de promovare în domeniul turismului. Bineînțeles că vom avea amenzi corespunzătoare amenzile vor fi destul de mari, până în 50 de mii de lei”, a spus Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Turismului, pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Înregistrarea în registru este gratuită și poate fi efectuată online. Cererea pentru închirierea pe termen scurt a cunoscut o creștere bruscă în timpul pandemiei la nivel global. Pentru a contracara listările neautorizate, Comisia Europeană a instituit deja obligativitatea schimbului de date între platforme și instituțiile de reglementare.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el...
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape 100 de peşteri
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian...
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Cât câștigă Denise Rifai. Vedeta, incomodată de Dani Oțil și Răzvan Simion
Cât câștigă Denise Rifai. Vedeta, incomodată de Dani Oțil și Răzvan Simion
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul...
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1