News

America Latină, teren minat de Rusia și China pentru diplomația europeană. „Dacă vreți să concurați, trebuie să plătiți”

Rusia și China închid America Latină pentru europeni. Țările latino spun „nu” Ucrainei și nu cedează diplomației occidentale
24.05.2023 | 12:51
America Latina teren minat de Rusia si China pentru diplomatia europeana Daca vreti sa concurati trebuie sa platiti
Ministrul britanic de externe James Cleverly (stânga) și omologul său chilian, Alberto van Klaveren. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În eforturile diplomatice de a obține sprijin pentru Ucraina, și nu numai, Europa are în vizor o nouă: America Latină. Din păcate pentru vechiul continent, țările nu-l prea ascultă. Aceste eforturi au fost în mare parte respinse până acum. Europa se află în impas: America Latină pare să fie de partea lui Vladimir Putin, grijulie în acelați timp să nu irite China, partener comercial major al continentului. O ofensivă de farmec prelungită a diplomaților de rang înalt din marile națiuni și instituții europene a încercat să câștige liderii latino-americani, oficial neutri, în cadrul bătăliei geopolitice mai largi cu Rusia și China.

America Latină, deocamdată o nucă greu de spart

Ministrul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, este cel mai recent emisar european de vârf  care și-a încercat norocul, aflat în vizită în Brazilia miercuri, în ultima zi a unui turneu de o săptămână în America Latină, care a inclus deja discuții la nivel înalt în Columbia și Chile. Deplasarea – prima a unui ministru de Externe britanic în regiune în ultimii cinci ani – face parte dintr-o campanie diplomatică mai amplă, prezentată în mod explicit de Cleverly într-un discurs din decembrie anul trecut, pentru a convinge națiunile care ”se descriu adesea ca fiind ’nealiniate’” și care ”ezită să se angajeze în orice direcție, doar pentru că așa vor alte țări”.

ADVERTISEMENT

America de Sud a atras o atenție deosebită liderilor occidentali în ultimele luni, în timp ce aliații Ucrainei caută în întreaga lume minerale esențiale pentru lanțurile de aprovizionare de înaltă tehnologie, precum și muniție și arme pentru a ajuta Kievul să recupereze teritoriile ocupate de Rusia. Atât Chile, cât și Brazilia dețin sute de tancuri Leopard de fabricație germană de tipul celor pe care Occidentul le-a oferit Ucrainei în ultimele luni.

Columbia și Brazilia au echipamente militare de producție rusească, inclusiv elicoptere de transport MiG și rachete antitanc, care ar fi ușor de operat de către armata ucraineană, având în vedere trecutul tehnico-militar comun în URSS. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să încurajeze Brazilia să sprijine Ucraina printr-un discurs la summitul G7 de duminică, care l-a vizat parțial pe președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. Dar o întâlnire bilaterală între Zelenskyi și Lula, așa cum este cunoscut, a fost anulată din motive de calendar, a declarat Zelenski reporterilor.

ADVERTISEMENT

„Nu există  lume ideală, britanicii știu asta”

Și vorbind pentru Politico înainte de vizita lui James Cleverly, un oficial brazilian a exclus orice creștere a sprijinului pentru Kiev. Brazilia a condamnat până acum invazia rusă în Ucraina, dar a refuzat să ofere ajutor militar sau să se alinieze la sancțiunile împotriva Moscovei. ”Într-o lume ideală, britanicii ar dori ca Brazilia să se alăture sancțiunilor. Dar ei sunt suficient de inteligenți pentru a înțelege că nu există o lume ideală și că lucrurile sunt așa cum sunt”, a declarat oficialul.

Întrebat dacă Marea Britanie ar putea convinge Chile să furnizeze ajutor militar Ucrainei, un oficial chilian a declarat: ”Nu se va întâmpla asta, deloc. Este un subiect care trebuie rezolvat de marile puteri, nu ceva ce putem face noi de la capătul lumii”. În discursul rostit luni în capitala chiliană, Santiago, James Cleverly a încercat să atragă guvernele din America Latină mai aproape de Occident, susținând că regiunea merită să aibă un cuvânt mai important de spus pe scena internațională și susținând obținerea de către Brazilia a unui loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU. ”Instituțiile multilaterale ale lumii noastre au nevoie de o reformă”, a spus el, ”în special pentru a da mai multă voce și mai multă influență Americii Latine”.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană a făcut demersuri similare în ultimele luni, cu personalități de rang înalt, precum președintele Consiliului European, Charles Michel și cancelarul german Olaf Scholz, care au vizitat America Latină. Charles Michel, în special, a făcut presiuni asupra țărilor din așa-numitul Sud Global pentru a sprijini poziția UE-SUA în ceea ce privește Ucraina, temându-se că unele dintre ele ar fi prea înțelegătoare față de Rusia.

„Nu predăm muniții pentru războiul Rusia-Ucraina”

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, este următoarea pe listă. Ea se va deplasa în Brazilia, la începutul lunii viitoare, pentru a promova lucrările finale ale unui acord comercial UE-America Latină, dar și pentru a-i cere în același timp președintelui Lula să condamne agresiunea rusă și să sprijine Ucraina. Olaf Scholz a eșuat în această din urmă sarcină atunci când a vizitat Brasilia în ianuarie, ceea ce a dus la o conferință de presă tensionată în care Lula a declarat că țara sa ”nu are nici un interes să predea muniții care pot fi folosite în războiul dintre Ucraina și Rusia”. Cu toate acestea, Germania rămâne unul dintre principalii promotori din spatele eforturilor de strângere a legăturilor cu America Latină. Olaf Scholz a numit luni ”numeroasele țări din sudul Americii” în fruntea unei liste de regiuni cu care dorește ca UE să obțină noi acorduri comerciale majore.

ADVERTISEMENT

Acordul UE-Mercosur, prioritate pentru Germania

Proiectul de acord al UE cu blocul Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, care se negociază de aproape 25 de ani, reprezintă o prioritate majoră pentru Germania, Berlinul dorind să deschidă piața sud-americană extrem de protejată. ”Sunt foarte favorabil ca în sfârșit să realizăm rapid ceea ce a durat atât de mult timp pentru a progresa”, a declarat, tehnic, Scholz în această săptămână.

În acest scop, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa spre Chile, Brazilia și Argentina în a doua săptămână din iunie, au declarat trei oficiali care au cunoștință despre acest turneu. Deplasarea ei – planificată inițial pentru luna aprilie – se va concentra, de asemenea, atât asupra comerțului iminent, cât și asupra geosecurității. Comerțul bilateral este în mod oficial în centrul vizitei de o săptămână a lui James Cleverly, precum și dezvoltarea cooperării dintre Marea Britanie și America Latină în domeniul energiei și al problemelor de mediu. Dar oficialii din două dintre țările pe care le-a vizitat au declarat că Cleverly a fost, de asemenea, dornic să discute despre abordările lor respective față de Rusia și China.

„Dacă vrei să concurezi cu China, trebuie să plătești”

Modul de abordare a Chinei rămâne probabil cea mai spinoasă problemă, Beijingul fiind în continuare cel mai mare partener comercial atât al Braziliei, cât și al Chile. Nici un guvern de stânga nu dorește să irite Beijingul și nici să fie forțat să aleagă între comerțul cu China sau cu SUA. Regimurile anterioare de stânga din regiune au avut relații foarte dificile cu Washingtonul.Oficialul brazilian citat mai sus a declarat că Brasilia dorește să își păstreze ”propriul spațiu de autonomie” și că se așteaptă ca Cleverly să fie diplomat în discuțiile sale cu omologul său brazilian, Mauro Vieira, cu care urmează să se întâlnească miercuri.

”Britanicii încearcă să găsească echilibrul potrivit în relația lor cu China, în funcție de interesele lor, la fel și Brazilia”, a declarat oficialul. ”Ar fi ridicol ca ministrul de Externe să meargă în Brazilia și să ceară Braziliei să facă mai puțin comerț cu China. El știe că acest lucru ar fi un eșec”. Cu toate acestea, oficialul chilian s-a declarat ”dezamăgit” de faptul că Cleverly nu a oferit mai mult pentru a-i curta țara. „Dacă vrei să concurezi cu China, trebuie să plătești. Trebuie să aduci ceva în schimb”, a spus neaoș oficialul. ”M-aș fi așteptat la angajamente mai concrete – dar asta nu s-a văzut”. Pe un teritoriu ostil (deşi neoficial), unde joacă mai bine China și Rusia, pentru Europa mai sunt încă multe de făcut.

ADVERTISEMENT