News

America se confruntă cu o epidemie de atacuri armate. 39 de incidente cu victime de la începutul anului

În doar trei zile, în California, au fost ucise prin împușcare aproape 20 de persoane, iar, în primele trei săptămâni din 2023, în SUA au fost înregistrate 39 de atacuri.
24.01.2023 | 18:53
America se confrunta cu o epidemie de atacuri armate 39 de incidente cu victime de la inceputul anului
Anchetatorii în apropierea unei ferme din Half Moon Bay, California Foto: Jim Wilson/The New York Times
ADVERTISEMENT

Luni, cel puțin șapte persoane au fost ucise în două schimburi de focuri de armă în Half Moon Bay, California, o mică comunitate de coastă din zona Golfului San Francisco. În Oakland, o persoană a fost împușcată mortal și alte șapte au fost rănite.

SUA: 39 de împușcături în masă, în doar trei săptămâni

Tot luni, o a 11-a persoană a decedat în urma rănilor suferite în urma împușcăturilor în masă din Monterey Park, California, în timp ce marea comunitate asiatică americană din oraș sărbătorea în weekend Anul Nou Lunar.

ADVERTISEMENT

Scenele de agonie și oroare sunt din ce în ce mai mult prea familiare în America. De fapt, 39 de împușcături în masă au avut loc în întreaga țară doar în primele trei săptămâni din 2023, potrivit Gun Violence Archive.

Comunități din Goshen, California, până la Baltimore, Maryland, sunt zguduite, în timp ce altele se pregătesc pentru posibilitatea unor astfel de violențe.

ADVERTISEMENT

“Un moment de sărbătoare culturală… și încă o comunitate a fost sfâșiată de o violență armată fără sens”, a declarat duminică vicepreședintele Kamala Harris în fața unei mulțimi din Tallahassee, Florida, relatează CNN.

“Toți cei din această sală și din țara noastră înțeleg că această violență trebuie să înceteze.”

ADVERTISEMENT

Dar rămâne de văzut cum se va întâmpla acest lucru cu un Congres divizat, cu rețete politice foarte diferite și cu o cultură a armelor de foc adânc înrădăcinată.

Președintele Joe Biden a îndemnat luni Congresul să adopte un set de proiecte de lege care vizează interzicerea armelor de asalt și a încărcătoarelor de mare capacitate și creșterea vârstei de cumpărare la 21 de ani, implorându-i pe legiuitori să “acționeze rapid”.

ADVERTISEMENT

“Majoritatea poporului american este de acord cu această acțiune de bun simț. Nu poate exista o responsabilitate mai mare decât aceea de a face tot ce putem pentru a asigura siguranța copiilor noștri, a comunităților noastre și a națiunii noastre”, a declarat el.

Biden a fost informat despre atacul cu armă de foc de la Half Moon Bay de către consilierul său pe probleme de securitate internă luni seară, potrivit Casei Albe.

Datele care dau de gândit

Rănile provocate de armele de foc sunt în prezent principala cauză de deces în rândul persoanelor mai tinere de 24 de ani din Statele Unite, potrivit unui studiu publicat în ediția din 2022 a revistei Pediatrics, revista Academiei Americane de Pediatrie, din decembrie.

Din 2015 până în 2020, au avut loc cel puțin 2.070 de împușcături neintenționate comise de către copii sub 18 ani în SUA, potrivit unui raport al Everytown. Aceste împușcături s-au soldat cu 765 de morți și 1.366 de răniți.

Un alt studiu, publicat la sfârșitul anului trecut în JAMA Network Open, a analizat decesele provocate de arme de foc din ultimele trei decenii – în total, peste 1 milion de vieți pierdute începând cu 1990.

Cercetătorii au constatat că ratele mortalității prin arme de foc au crescut pentru majoritatea grupurilor demografice în ultimii ani – în special în timpul pandemiei de Covid-19 -, dar disparități vaste au persistat.

Rata omuciderilor în rândul tinerilor de culoare – 142 de decese prin omucidere la fiecare 100.000 de bărbați de culoare cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani – a fost de aproape 10 ori mai mare decât rata generală a mortalității prin arme de foc în SUA în 2021.

Americanii sunt înarmați ca puțini alții. Există aproximativ 393 de milioane de arme de foc deținute în mod privat în SUA, potrivit unei estimări a Small Arms Survey, cu sediul în Elveția. Asta înseamnă 120 de arme la fiecare 100 de americani.

Deși numărul exact de arme de foc deținute de civili este dificil de calculat din cauza unei varietăți de factori – inclusiv arme neînregistrate, comerț ilegal și conflicte globale – nicio altă națiune nu are mai multe arme de foc civile decât oameni.

Aproximativ 45 % dintre adulții din SUA spun că trăiesc într-o gospodărie cu o armă de foc, potrivit unui sondaj Gallup din octombrie 2022.

Cum sunt definite “împușcăturile în masă”?

Gun Violence Archive definește o împușcătură în masă ca fiind una în care cel puțin patru persoane sunt împușcate, cu excepția celui care a tras.

Dar definițiile împușcăturilor în masă diferă.

Biroul Federal de Investigații, de exemplu, a citat legislația din 2012 care definește o “crimă în masă” ca fiind “trei sau mai multe omoruri într-un singur incident”.

Mass Shooting Tracker, o bază de date care provine din mulțime, definește împușcăturile în masă ca fiind “o singură izbucnire de violență în care sunt împușcate patru sau mai multe persoane”.

Everytown For Gun Safety definește o împușcătură în masă ca fiind orice incident în care patru sau mai multe persoane sunt împușcate și ucise, cu excepția trăgătorului.

Lipsa unei definiții ferme nu ajută la abordarea problemei. Iar neclaritatea deschide spațiu pentru a interpreta datele în mod diferit.

Publicația conservatoare Daily Caller, de exemplu, a citat o definiție a “împușcăturilor în masă în public” inclusă într-un raport al Congressional Research Service din 2013, care este atât de îngustă încât a identificat doar 78 dintre acestea între 1983 și 2012.

O lucrare de cercetare din 2019 publicată în Injury Epidemiology a pus în evidență această problemă: “Gun Violence Archive a înregistrat cele mai multe incidente de împușcături în masă, cu 346 de incidente în 2017, în timp ce Mother Jones a înregistrat doar 11 cazuri”.

Concluzia autorilor? “Stabilirea unei definiții pentru ‘împușcături în masă’ va îmbunătăți calitatea analizelor efectuate. Acest lucru ar putea duce la o îmbunătățire nu numai a conștientizării și înțelegerii de către public a faptelor legate de împușcăturile în masă, ci și a argumentelor adresate factorilor de decizie politică pentru o legislație care ar putea ușura povara pe care împușcăturile în masă o reprezintă pentru societate.”

SUA, printre puținele țări unde acest tip de incidente sunt în creștere

Țările care au introdus legi pentru a reduce decesele cauzate de arme de foc au obținut schimbări semnificative.

La mai puțin de două săptămâni de la cel mai grav atac armat în masă din Australia, guvernul federal a implementat un nou program, interzicând puștile și puștile cu tragere rapidă și unificând licențele și înregistrările proprietarilor de arme de foc din întreaga țară. În următorii 10 ani, decesele cauzate de arme de foc în Australia au scăzut cu peste 50%.

Un studiu din 2010 a constatat că programul guvernamental de răscumpărare din 1997 – parte a reformei generale – a dus la o scădere medie a ratei sinuciderilor cauzate de arme de foc de 74% în cei cinci ani care au urmat.

Numărul deceselor cauzate de arme de foc în Africa de Sud s-a redus aproape la jumătate într-o perioadă de 10 ani, după ce noua legislație privind armele de foc, Legea privind controlul armelor de foc din 2000, a intrat în vigoare în iulie 2004. Noile legi au făcut mult mai dificilă obținerea unei arme de foc.

Legile privind armele de foc din Noua Zeelandă au fost modificate rapid după împușcăturile din 2019 de la moscheea Christchurch. La doar 24 de ore de la atac, în care au fost ucise 51 de persoane, premierul Jacinda Ardern a anunțat că legea se va schimba.

Parlamentul Noii Zeelande a votat aproape în unanimitate modificarea legilor privind armele de foc ale țării mai puțin de o lună mai târziu, interzicând toate armele semiautomate de tip militar.

Marea Britanie și-a înăsprit legile privind armele și a interzis cea mai mare parte a deținerii private de arme de mână după un atac armat în masă în 1996, o măsură care a dus la scăderea numărului de decese cauzate de arme cu aproape un sfert în decurs de un deceniu.

Dar cultura americană a armelor de foc este o excepție globală. Deocamdată, ciclul mortal al violenței pare menit să continue.

ADVERTISEMENT
Tags: