News

America, ţara cu 1.218 candidați la președinție. Cum este ales cel mai puternic om din lume

12.10.2020 | 16:55
America tara cu 1218 candidati la presedintie Cum este ales cel mai puternic om din lume
Care este procedura de alegere a presedintelui Statelor Unite ale Americii
ADVERTISEMENT

SUA are președinți de mai bine de 230 de ani, însă doar primul – George Washington – a fost și cel dintâi candidat independent ales vreodată.

Cele două partide principale ale politicii SUA, republican și democrat, domină mass-media și primesc majoritatea donațiilor în campanie, astfel încât șansele unui câștigător din afara lor sunt practic nule.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în 12 octombrie, 1.218 candidați (inclusiv Donald Trump și Joe Biden) s-au înregistrat la Comisia Electorală Federală pentru a candida la funcția de președinte.

Cum este ales cel mai puternic șef de stat de pe planetă?

Președintele SUA are o influență uriașă asupra vieții oamenilor, atât în țară, cât și în străinătate, așa că rezultatul viitoarelor alegeri din 3 noiembrie va conta pentru toată lumea.

ADVERTISEMENT

Așa cum am precizat mai devreme, sistemul politic american este dominat de doar două partide, astfel încât președintele aparține întotdeauna unuia dintre ele.

Republicanii sunt partidul politic conservator din SUA și candidatul lor la alegerile din acest an este președintele Donald Trump, care speră să-și asigure încă patru ani la putere.

ADVERTISEMENT

Democrații sunt partidul politic liberal din Statele Unite, iar candidatul lor este Joe Biden, un politician cu experiență cel mai cunoscut pentru că a fost vicepreședinte al lui Barack Obama timp de opt ani.

Ambii sunt trecuți de 70 de ani – Trump ar avea 74 de ani la începutul celui de-al doilea mandat, în timp ce la 78 de ani, Biden ar fi cel mai în vârstă președinte la primul mandat din istorie.

ADVERTISEMENT

Ambii candidați concurează pentru a câștiga voturile colegiilor electorale.

Fiecare stat primește un anumit număr de voturi pentru colegiul electoral. În total, Colegiul este format din 538 de electori, dintre care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american. Alţi 3 electori sunt desemnaţi pentru capitala Washington D.C. Câștigătorul este candidatul care câștigă minim 270 de electori.

Aceasta înseamnă că alegătorii decid câștigătorul la nivel de stat, mai degrabă decât la nivel național, motiv pentru care este posibil ca un candidat să câștige cele mai multe voturi la nivel național – așa cum a făcut Hillary Clinton în 2016 -, dar totuși să fie învins de voturile colegiilor electorale.

Toate statele, cu excepția a două, au regula “câștigătorul ia totul”, așa că oricărui candidat care câștigă cel mai mare număr de voturi i se acordă toate voturile colegiului electoral al statului respectiv. În statele Maine şi Nebraska electorii sunt repartizaţi proporţional.

Majoritatea statelor înclină puternic către o tabără politică sau alta, așa că accentul se pune de obicei pe o duzină de state în care oricare dintre ele ar putea câștiga. Acestea sunt principalele “câmpuri de luptă” pentru candidaţi, așa-numitele „swing states”, state cu o populaţie însemnată şi care oscilează între republicani şi democraţi.

Cine poate vota și cum o face?

Orice cetățean american care are 18 ani împliniți, ar trebui să fie eligibil pentru a vota la alegerile prezidențiale, care au loc la fiecare patru ani.

Modul în care americanii votează este o problemă controversată anul acesta din cauza pandemiei de COVID-19. Unii politicieni solicită o utilizare mai largă a votului prin poștă, dar președintele Trump a spus – cu foarte puține dovezi – că acest lucru ar putea duce la mai multe fraude electorale.

Alegeri SUA 2020
Alegeri SUA 2020. Foto: © Sue Dorfman/ZUMA Wire via hepta.ro

Alegerile sunt doar pentru funcția de președinte?

Deși toată atenția va fi acordată duelului Trump vs.Biden, alegătorii vor alege și noi membri ai Congresului atunci când vor completa buletinele de vot.

Democrații au deja controlul asupra Camerei Reprezentanților, așa că vor căuta să-l păstreze, obținând în același timp controlul Senatului.

Dacă ar avea majoritatea în ambele camere, ar putea bloca sau întârzia planurile președintelui Trump dacă ar fi reales.

Când vom afla rezultatul?

Poate dura câteva zile pentru ca toate voturile să fie numărate, dar de obicei este destul de clar cine este câștigătorul până la primele ore ale dimineții următoare.

Oficialii avertizează însă că este posibil să trebuiască să așteptăm mai mult – posibil zile, chiar săptămâni – pentru rezultatul din acest an, din cauza creșterii numărului de voturi prin corespondență.

Diferite state au reguli diferite despre cum și când numără voturile prin corespondență. Majoritatea statelor vor include buletinele de vot primite numai după închiderea sondajelor în ziua alegerilor.

Dar unele state precum California vor accepta voturi atâta timp cât sunt trimise până în ziua alegerilor, chiar dacă sosesc săptămâni mai târziu.

Numărarea buletinelor de vot poștale durează mai mult, deoarece fiecare vot trebuie să aibă o semnătură care este asociată cu o semnătură separată pe un card de înregistrare.

Unele state precum Florida vor începe să numere voturile prin poștă înainte de ziua alegerilor – dar majoritatea statelor nu încep să le numere până la închiderea urnelor.

În 2016, a durat mai mult de o lună pentru a fi numărate toate voturile.

Când își preia mandatul noul președinte?

Dacă Joe Biden câștigă alegerile, el nu l-ar înlocui imediat pe președintele Trump, deoarece există o perioadă de tranziție stabilită pentru a oferi noului lider timp să numească miniștri în cabinetul său.

Noul președinte este învestit oficial în funcție pe 20 ianuarie într-o ceremonie cunoscută sub numele de inaugurare, care are loc pe scările Capitoliului din Washington DC.

După ceremonie, noul președinte se îndreaptă spre Casa Albă pentru a-și începe mandatul de patru ani.

ADVERTISEMENT
Tags: