News

Americanii au aprobat vaccinul Moderna. Cu ce diferă de vaccinul Pfizer

18.12.2020 | 17:54
Americanii au aprobat vaccinul Moderna Cu ce difera de vaccinul Pfizer
ADVERTISEMENT

Președintele, încă în funcție, Donald Trump, a anunțat că distribuția vaccinului Moderna va începe „imediat”, cu câteva ore înainte ca FDA să confirme acest lucru.

Vaccinul va fi destinat exclusiv adulților, însă se fac cercetări ca tinerii cu vârsta între 12-18 ani să poată fi vaccinați.

ADVERTISEMENT

Trump a anunțat pe Twitter că vaccinul Moderna a fost aprobat și va fi livrat imediat, cu multe ore înainte ca cei de la FDA să anunțe acest lucru.

Donald Trump anunță distribuirea vaccinului Moderna

Vaccinul Moderna a fost aprobat cu un vot copleșitor. Distribuția va începe imediat”, a postat Trump pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Conform ziare.com, comitetul de experți a votat cu 20-0 în favorarea vaccinului Moderna, existând o singură abținere. Experții cred că beneficiile vaccinului Moderna ar fi mai mari decât riscurile, astfel că americanii vor fi vaccinați și cu acest vaccin, pe lângă cel de la Pfizer.

Cum diferă vaccinul Moderna de cel de la Pfizer

Oamenii s-ar putea întreba care mai e rostul unui vaccin, dacă există deja cel de la Pfizer. În realitate, oamenii de știință au nevoie de timp pentru a vedea care e cel mai bun vaccin, astfel că o concurență e benefică în acest domeniu pentru a trage concluzii clare peste câteva luni.

ADVERTISEMENT

CNN atrage atenția că există câteva diferențe cheie între vaccinul Moderna și cel Pfizer. În primul rând vaccinu Moderna nu are nevoie de superfrigidere care să păstreze vaccinul la minus 80 de grade.

Mai apoi, trebuie remarcat că Pfizer este un gigant farmaceutic, în timp ce Moderna este o companie din Cambridge, Massachusetts, fondată în 2010. A avut în trecut 9 tentative de a-și obține aprobarea FDA pentru diferite produse, dar nu a reușit niciodată până acum acest lucru.

ADVERTISEMENT

Cu o eficacitate de 94.1%, vaccinul de la Moderna este apropiat ca și componență de cel de la Pfizer, bazându-se pe mRNA. La fel ca și vaccinul Pfizer, cel de la Moderna necesită două doze, la 28 de zile distanță, însă cantitatea diferă. Spre deosebire de vaccinul Pfizer, cel de la Moderna a fost autorizat doar pentru persoane cu vârsta peste 18 ani. Cel de la Pfizer poate fi făcut și de adolescenții de 16 ani.

ADVERTISEMENT