News

Americanii au prezentat în urmă cu 33 de ani execuția cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu: ”Cadou de Crăciun”

Execuția cuplului Ceaușescu a fost difuzată și de americani, în urmă cu 33 de ani. Televiziunea din SUA spunea că românii au privit-o ca pe un ”cadou de Crăciun”.
25.12.2022 | 18:13
Americanii au prezentat in urma cu 33 de ani executia cuplului Elena si Nicolae Ceausescu Cadou de Craciun
Execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu, prezentată la o televiziune din SUA: ”Românii au privit-o ca un cadou de Crăciun”. Sursa foto: ziare.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Televiziunea Română Liberă transmitea, în urmă cu exact 33 de ani, informația că Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte și executați.

Execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu, prezentată la o televiziune din SUA: ”Românii au privit-o ca un cadou de Crăciun”

Evenimentul istoric de pe 25 decembrie 1989 a fost difuzat, în aceeași zi, și la o televiziune din Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

Reportajul, transmis de NBC, prezintă în debutul său imagini dintr-un hotel din Capitală. Se observă aici mai multe angajate care exultă de bucurie în momentul în care se anunță informația execuției cuplului Ceaușescu.

”Două morți, dar majoritatea românilor le-au privit ca pe un cadou de Crăciun”, descrie reporterul american eliminarea dictatorilor români, scrie Ziare.com.

ADVERTISEMENT

La NBC se mai precizează apoi că în 1989, pentru prima oară, românii pot celebra liberi un Crăciun. În același timp, americanii se întreabă ce va urma în țara noastră după scoaterea din scenă a lui Ceaușescu.

Jurnaliștii de peste ocean au mai prezentat imagini cu românii care își plângeau morții căzuți pe străzile din Capitală.

ADVERTISEMENT

”România a fost singura țară din estul Europei care și-a îndepărtat dictatorul printr-o Revoluție sângeroasă.

Mii de oameni își plâng morții și se întreabă când vor mai avea parte de o noapte liniștită”, spune reporterul american de la NBC.

ADVERTISEMENT

Elena și Nicolae Ceaușescu, condamnați și executați în aceeași zi

Pe data de 25 decembrie 1989, la Târgoviște, în fața unui Tribunal Militar Extraordinar, a avut loc procesul intentat de statul român lui Nicolae Ceaușescu, fost președinte al României (1974-1989), și Elenei Ceaușescu.

Cuplul prezidențial era vizat de mai multe capete de acuzare. Printre acestea: infracţiune de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale.

Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45. În ciuda faptului că verdictul admitea și recurs, sentința a fost executată 5 minute mai târziu, la ora 14:50, în curtea garnizoanei, lângă clădirea corpului de gardă.

Imediat după uciderea Ceaușeștilor, pe postul național de televiziune a fost citit comunicatul privind execuția cuplului prezidential.

Tot atunci, pe 25 decembrie 1989, la TVR s-au difuzat fragmente din filmarea cu procesul și finalul execuției.

ADVERTISEMENT