News

Americanii, dispuși să renunțe la o parte din salariu pentru a munci de la domiciliu. Cât de sigură este întoarcerea la birou

Potrivit unui sondaj, 65% dintre americanii care au declarat că slujbele lor ar putea fi realizate de la distanță erau dispuși să accepte o reducere de 5% pentru a lucra de acasă.
06.08.2021 | 12:27
Americanii dispusi sa renunte la o parte din salariu pentru a munci de la domiciliu Cat de sigura este intoarcerea la birou
ADVERTISEMENT

Un sondaj recent arată că mulți americani spun că ar fi dispuși să accepte salarii reduse, să renunțe la zile libere sau să lucreze mai multe ore la un loc de muncă care oferă opțiunea de a lucra exclusiv de la distanță.

Americanii, dispuși să renunțe la o parte din salariu pentru a munci de la domiciliu

După mai bine de un an de muncă complet sau parțial de la distanță în multe industrii angajatorii încearcă să-i aducă pe muncitori înapoi la birou, chiar dacă varianta Delta a coronavirusului se răspândește în SUA. Angajaților li se oferă petreceri la locul de muncă și premii, prânzul gratuit, programe de îngrijire a copiilor sau chiar cursuri de yoga.

ADVERTISEMENT

Unii angajați nu sunt prea încântați de perspectivă – indiferent dacă sunt îngrijorați de sănătatea lor, au responsabilități care îi țin acasă sau pur și simplu nu vor să mai facă naveta.

Un sondaj online comandat de Breeze, o companie de asigurări, a constatat că 65% dintre angajații americani care au declarat că slujbele lor ar putea fi realizate complet de la distanță erau dispuși să accepte o reducere a salariilor de 5% pentru a rămâne să lucreze de acasă.

ADVERTISEMENT

Acesta ar putea fi un compromis financiar rațional, în funcție de costul navetei. Un studiu realizat anul trecut a estimat că americanii economisesc sute de dolari pe lună pe cheltuielile cu naveta lucrând de acasă.

Sondajul online, realizat de firma de Pollfish pe 20 și 21 iulie, a inclus răspunsuri de la 1.000 de persoane care au spus că sunt „angajate sau caută un loc de muncă la un loc de muncă care poate fi realizat complet de la distanță”, relatează Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Majoritatea respondenților au spus că nu vor renunța la mai mult de 5%, totuși15% dintre aceștia au spus că ar fi dispuși să piardă 25% din salariu pentru a lucra de la distanță Aproape jumătate – 46% – au declarat că vor renunța la un sfert din zilele lor libere, iar 15% au spus că vor renunța la tot timpul liber plătit pentru a putea lucra de acasă.

Într-o notă mai ușoară, firma a mai întrebat ce la altceva ar renunța oamenii pentru opțiunea de a lucra de la distanță. Mai mult de jumătate au spus că vor renunța la Netflix, social media sau Amazon timp de un an.

ADVERTISEMENT

O treime dintre respondenți chiar au spus că vor renunța la dreptul de vot la toate alegerile naționale și locale viitoare. Generația Z a fost cel mai probabil – 44% – cea care a spus că va renunța la dreptul la vot, în timp ce Baby Boomers s-au opus cel mai mult, doar 27% spunând că vor renunța la el.

Cât de sigură este întoarcerea la birou pentru persoanele vaccinate?

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și-au schimbat orientările pentru a recomanda încă o dată ca și persoanele vaccinate să înceapă să poarte mască în interior în zone ale țării cu răspândire ridicată și substanțială a coronavirusului.

Cheia deciziei lor a fost un studiu care arată că persoanele complet vaccinate pot transmite în continuare varianta Delta.

În același timp, Disney, Netflix, Google, Walmart și guvernul federal american au anunțat planuri de implementare a unui anumit tip de obligativitate a vaccinării pentru angajații care se întorc la muncă în persoană.

Analistul medical CNN dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor invitat de politici și management al sănătății la Școala de Sănătate Publică a Institutului Milken al Universității George Washington, a răspuns la câteva întrebări legate de întoarcerea la lucru în persoană.

Printre acestea: Este sigur pentru persoanele vaccinate să se întoarcă la locul de muncă dacă sunt stabilite obligativități de vaccinare? Ce se întâmplă dacă nu sunt – este suficient să porți mască dacă alții din jurul tău sunt nevaccinați și nu poartă măști? Dar angajații care au copii prea mici pentru a fi vaccinați?

Șansa de a contracta efectiv COVID-19 este mult redusă dacă sunteți vaccinat, spune dr. Wen. Potrivit dr. Anthony Fauci, reducere estimată a riscului de a contracta coronavirus este de opt ori dacă sunteți vaccinat comparativ cu dacă nu sunteți – și o reducere estimată de 25 de ori a riscului de a avea o boală suficient de severă pentru a provoca spitalizare și moarte, ceea ce este cu adevărat remarcabil, a mai explicat ea.

Medicul a mai explicat și că probabilitatea ca o persoană vaccinată să contracteze coronavirusul crește proporțional cu gradul de creștere al ratei de transmitere a virusului în comunitate. Cu toate acestea, este mult mai sigur să împărțiți spațiul cu oamenii atunci când toată lumea este complet vaccinată.

Dr. Leana Wen mai spune că măsurile de precauție la locul de muncă sunt importante în special în cazul părinților copiilor mici sau persoanelor care locuiesc acasă cu membri ai familiei imunocompromiși. În special pentru că există riscul infectărilor la 14 zile de la vaccinare, mai ales cu varianta Delta a coronavirusului.

În aceste cazuri, spune specialistul, cea mai sigură opțiune este munca de la distanță.

ADVERTISEMENT