News

Ce scriau americanii pe 23 decembrie 1989 despre situația din România! Ce anunț făcea Regele Mihai în presa de peste ocean

Ce scriau americanii pe 23 decembrie 1989 despre situația din România! Ce anunț făcea Regele Mihai într-o prestigioasă publicație și cum era văzută Revoluția peste ocean
23.12.2021 | 16:02
Ce scriau americanii pe 23 decembrie 1989 despre situatia din Romania Ce anunt facea Regele Mihai in presa de peste ocean
Ce scriau americanii pe 23 decembrie 1989 despre ce se întâmplă în România! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Presa din Statele Unite a oferit spații destul de mari momentului care a schimbat din temelii România. Deși departe, Revoluția din decembrie 1989 de la București și din celelalte orașe ale țării a fost tratată de jurnaliștii de specialitate de peste ocean cu interes.

Așa cum era de așteptat, Regele Mihai a stârnit interesul ziariștilor care au vrut să afle dacă monarhul este pregătit pentru întoarcerea în propria țară.

ADVERTISEMENT

Ce scriau americanii pe data de 23 decembrie 1989 despre situația din România!

Fără ca românii să afle vreo clipă despre intențiile Regelui Mihai, acesta a precizat că este gata să revină în țara sa ca șef al unei monarhii constituționale „dacă poporul vrea să mă întorc”.

”Aștept asta de 40 de ani’‘, a spus monarhul într-o conferință de presă convocată în grabă după răsturnarea regimului impus de președintele Nicolae Ceaușescu. ”Dacă oamenii vor să mă întorc, desigur, mă voi întoarce’‘, a continuat acesta.

ADVERTISEMENT

„România a avut o monarhie constituțională înainte de război”, a spus el. ”Dacă lucrurile se întocmesc în mod corect, nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla din nou”.

Regele Mihai, în vârstă de 68 de ani pe atunci, plecase din țară în primele zile ale anului 1948, după ce a semnat un act de abdicare. A ținut să transmită chiar și pe 23 decembrie 1989 că a făcut-o sub constrângere.

ADVERTISEMENT

”De aceea, consider că am rămas regele României și șeful statului în ultimii 40 de ani. Nu s-a oprit niciodată”, a mai spus monarhul.

Ce solicitări a avut Regele Mihai pentru România

Ultimul rege al României nu a ezitat o clipă și a cerut legalizarea tuturor organizațiilor și partidelor democratice, dar și alegeri libere în șase luni.

ADVERTISEMENT

De asemenea, monarhul a solicitat eliberarea tuturor deținuților politici și ”respectul absolut pentru guvernul de tranziție”.

Nu în ultimul rând, Regele a reînnoit un apel pentru încetarea violenței și a îndemnat românii să adopte un spirit de reconciliere „în ciuda umilințelor și a condițiilor crude de viață care vi se impun”.

A făcut toate aceste lucruri flancat de soția sa, Regina Ana, prințesă de Bourbon-Parma și de fiica cea mai mare, Prințesa Margareta, cea care conduce în prezent Casa Regală.

Când a revenit în țară Regele Mihai

Întoarcerea Regelul în România nu a fost chiar atât de simplă pe cât părea. Astfel, după Revoluție, monarhul a fost nevoit să stea departe de țară încă aproape opt ani de zile. Acesta a primit, în cele din urmă, cetățenia română abia în 1997. S-a întâmplat lucrul acesta, în timpul mandatului lui Emil Constantinescu.

Mai mult decât atât, fostul suveran a trecut prin câteva momente umilitoare în timpul regimului impus de Ion Iliescu. Prima data, chiar de Crăciun în 1990, în ziua sfântă de 25 decembrie.

Autoritățile l-au oprit atunci pe Regele Mihai 1, venit în țară alături de Regina Ana și principesa Margareta, chiar în drum spre Curtea de Argeș. Culmea, reușise să intre în România cu un pașaport danez și avea o viză doar pentru 24 de ore.

Suita regală a fost oprită de un baraj al Poliției și toți conduși la aeroport și obligați să părăsească țara de urgență. Abia la doi ani distanță, Regele a revenit după ce Guvernul din 1992 i-a permis acest lucru.

Regele Mihai I a fost întâmpinat atunci de oameni cu o simpatie ieșită din comun, o simpatie de care nu s-a mai bucurat nimeni până atunci. De altfel, în capitală, mai bine de un milion de persoane au ieșit în stradă pentru a-l vedea.

Tocmai această popularitate încă uriașă i-a speriat pe conducătorii de atunci care au dat ordin ca monarhul să nu mai intre în țară ani buni.

ADVERTISEMENT