News

Americanii renunță la exploatările din Marea Neagră. De ce se retrag cei de la ExxonMobil

15.07.2019 | 12:05
Americanii renunta la exploatarile din Marea Neagra De ce se retrag cei de la ExxonMobil

Premierul Viorica Dăncilă și șeful Agenției pentru Resurse Minerale au aflat vinery din partea reprezentanților companiei ExxonMobil de faptul că americanii vor să dea acces altor companii la datele privind proiectul de exploatare din Marea Neagră pentru a-și vinde licența. Cel care le-a dat vestea autorităților a fost Richard Tasker, country-managerul local al ExxonMobil, susțin surse guvernamentale pentru G4Media.ro.

Cine ar vrea să ia acțiunile ExxonMobil în Marea Neagră

Printre companiile care și-au arătat disponibilitatea de a prelua licența celor de la ExxonMobil sunt OMV Petrom, dar și grupul de investiții Carlyle, care are a investit deja în Marea Neagră prin intermediul companiei Black Sea Oil & Gas. Americanii au o licență alături de cei de la OMV Petrom pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea neagră, unde au investit deja în lucrările de exploatare circa 700 de milioane de dolari, susține sursa citată.

ExxonMobile a fost considerată o investiție americană strategică în România, datorită poziției din Marea Neagră, devenită epicentrul unor dispute politice între Rusia și statele riverane membre NATO, după anexarea ilegală a Crimeei și implicarea Kremlinului în susținerea mișcărilor separatist din estul Ucrainei.

Exxonmobil a anunțat retragerea din Marea Neagră
Exxonmobil a anunțat retragerea din Marea Neagră *foto: digi24.ro

De ce vrea ExxonMobil să plece din România

Plecarea ExxonMobil vine de pe urma șicanelor făcute de guvernele PSD-Alde în ultimii doi ani și jumătate. Astfel, noua lege offshore, care stabilește regimul fiscal și cel al avizelor necesare pentru începerea proiectului, a fost modificată în ultimul moment de fostul președinte PSD Liviu Dragnea, care a impus o serie de prevederi fiscale nefavorabile. Apoi a venit rândul OUG 114 din decembrie 2018 prin care au fost aduse noi schimbări radicale pe piața petrolului și a gazelor.

De asemenea, există și un motiv internațional care determină plecarea ExxonMobil din Marea Neagră. Este vorba de zăcămintele uriașe de hidrocarburi descoperite în alte zone. Printre acestea se numără și cele din Cipru, unde rezerva de gaze din perimetrul Glaucus ar fi de trei ori mai mare decât cea din Marea Neagră.

Tags: