News

Americanii, scrisoare alarmantă după abdicarea Regelui Mihai! Ce s-a transmis la Casa Albă

06.10.2020 | 17:02
Regele Mihai al României a fost silit să abdice pe 30 decembrie 1947. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Americanii nu au ezitat și au trimis o scrisoare alarmantă după abdicarea Regelui Mihai! Mai exact, trimisul Extraordinar și Ministru Plenipotențiar al S.U.A. în România, Rudolf E. Schoenfeld a înștiințat Casa Albă despre schimbările petrecute la București.

Acesta i-a transmis președintelui Statelor Unite ale Americii, Harry S. Truman cum orice detaliu despre abdicarea Regelui este ascuns opiniei publice. Conform lui Schoenfeld, până și servitorii Casei Regale au fost obligați să jure că nu vor vorbi cu nimeni despre ce s-a întâmplat, dar mai ales cu străinii.

ADVERTISEMENT

În ciuda amenințărilor, ministrul american a putut observa cum vestea abdicării a reprezentat un adevărat șoc pentru majoritatea românilor. Conform unei telegrame datată 31 decembrie, acesta le-a zis americanilor că totul a fost o regie și că abdicarea era una forțată.

Ce au observat americanii după abdicarea Regelui Mihai!

„Întreaga poveste a fost gestionată neobișnuit de repede și de eficient de guvernul român și a luat populația complet prin surprindere…

ADVERTISEMENT
Rudolf Schoenfeld, autorul telegramei către Casa Albă. Sursa foto – mae.ro

Reacția poporului român cu privire la abdicare a fost una de șoc și durere, comparabilă cu cea exprimată la moartea președintelui Roosevelt. Totuși, nu a avut loc nicio tulburare și, conform unor surse de încredere, nu se așteaptă vreuna.

Guvernul ascunde faptul că a forțat abdicarea și a elaborat proclamația regală și că l-a obligat pe rege să o semneze. Toate prezentările din presă și de la radio sunt menite să-i convingă pe români că acesta a fost întradevăr un act voluntar al regelui”, se arată în scrisoarea lui Schoenfeld.

ADVERTISEMENT

Scrisoarea președintelui american către Regele Mihai

Cu doar câteva luni în urmă, președintele SUA,  Harry S. Truman îi scria Regelui României Mihai I și îl anunța de numirea lui Rudolf E. Schoenfeld în calitate de Trimis Extraordinar și Ministru Plenipotențiar al S.U.A. în România.

Scrisoarea pe care președintele SUA Harry Truman i-a trimis-o Regelui Mihai. Sursa foto – mae.ro

Vă readucem aminte că pe 30 decembrie 1947, Majestatea Sa, Regele Mihai a fost silit să abdice. Petru Groza și Gheorghiu-Dej i-au cerut regelui, în seara zilei de 29 decembrie, să vină la București de la reședința sa din Sinaia sub pretextul discutării unei probleme “familiale” importante și urgente.

ADVERTISEMENT

În fapt, aceștia aveau cu totul alte gânduri și i-au prezentat o declarație de abdicare. Regele Mihai a refuzat, dar a mai primit o jumătate de oră de gândire. În cele din urmă, Groza l-a amenințat cu declanșarea unui război civil și i-a transmis că vor fi executați cei aproximativ o mie de studenți care se aflau închiși în diferite închisori.

Cum a fost silit Regele Mihai să abdice

Speriat de o asemenea urmare și de vărsarea de sânge, Regele Mihai a semnat și la puține momente, comuniștii au anunțat abolirea monarhiei și instaurarea unei republici populare, printr-o lege adoptată de Camera Deputaților. Deși a dorit să le transmită el un mesaj românilor, Regele nu a fost lăsat să facă acest lucru.

În ședința extraordinară din 30 decembrie 1947 a cabinetului, Petru Groza a declarat următoarele: „Regele a constatat – așa cum este scris aici – că instituția monarhiei era o piedică serioasă în calea dezvoltării poporului nostru.

Sursa foto – hepta.ro

Istoria va înregistra o lichidare prietenească a monarhiei, fără zguduiri – cum poate inamicii noștri ar fi dorit. Ca să utilizez o expresie a reginei-mame, poporul a făcut azi un divorț și decent, și elegant de monarhie.

Prin urmare, și actul acesta este la fel cu celelalte acte din istoria guvernării noastre. Vreau să se știe pretutindeni – și aceasta este foarte important – că lucrul acesta s-a făcut cu cumințenie, la timpul său”.

Ce a transmis președintele Truman după o discuție cu Regele Mihai

Într-un interviu din 2007 pentru New York Times, regele Mihai și-a adus aminte de acele momente, unele pe care ministrul american avea să le scoată în evidență.

„A fost șantaj. Mi-au spus Dacă nu semnezi imediat, suntem obligați – de ce obligați, nu știu – să ucidem peste 1.000 de studenți pe care-i aveau în pușcărie”, a zis Regele.

Sursa foto – hepta.ro

În cele din urmă, după mai multe încercări de a spune lumii adevărul, Regele Mihai a fost primit în audiență la data de 23 martie 1948 de președintele american Truman, căruia i-a descris evenimentele care l-au determinat să părăsească România.

Conform comunicatului Casei Albe, omul numărul 1 din SUA, Truman și-ar fi exprimat dorința ca fostul rege să se poată întoarce în curând în țara sa.

 

ADVERTISEMENT