Sport

Amintiri de la prima Cupă cucerită de U Craiova: „Am fost mândri că suntem olteni!” Exclusiv

Aurică Beldeanu a depănat amintiri de la prima Cupă a României cucerită de Universitatea Craiova: „Ne-a așteptat lumea în fața Universității”
22.05.2021 | 10:17
Amintiri de la prima Cupa cucerita de U Craiova Am fost mandri ca suntem olteni Exclusiv
ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă cu unul dintre „eroii” Craiovei din ultimul act al competiției din sezonul 1976-1977. Beldeanu a fost titular pentru Știința în jocul contra rivalilor de la Steaua.

Trupa lui Marinos Ouzounidis are șansa să își treacă un nou trofeu al Cupei României în palmares. Deja retrogradată, Astra Giurgiu pare un adversar facil pentru „alb-albaștrii”, însă giurgiuvenii vor juca pentru mândria personală.

ADVERTISEMENT

Aurel Beldeanu, titular în meciul care a adus prima Cupa a României pentru Universitatea Craiova. „Am bătut-o pe Steaua. Am fost mândri că suntem olteni”

Craiova fotbalistică s-a bucurat de șapte ori de cucerirea unei Cupe a României. Dacă este să ne raportăm la ultimii 28 de ani, Știința a cucerit un singur trofeu, în sezonul 2017-2018. Atunci, oltenii au învins-o pe FC Hermannstadt, scor 2-0. Gustavo și Alex Mitriță au punctat pentru „juveți”.

După cucerirea primului campionat, în 1974, Universitatea a „tras” să obțină și prima Cupă a României. Acest lucru s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie 1977. Ultimul act al competiției a adus un joc tare, deoarece în fața „studenților” stătea Steaua București, formație care avea jucători de o valoarea indiscutabilă.

ADVERTISEMENT

Mobilizați de pe margine de Constantin Deliu, cel care îl înlocuise pe banca tehnică pe „Titi” Teașcă, plecat cu scandal de la Craiova chiar înaintea finalei, „leii” au bătut marea rivală cu 2-1. Ilie Balaci și Sorin Cârțu au punctat pentru Universitatea, în timp ce steliștii au redus din diferență prin Florin Marin. FANATIK a luat legătura cu Aurel Beldeanu, unul dintre integraliștii acelei finale memorabile.

Domnule Beldeanu, ce vă mai amintiți de la prima Cupă a României cucerită de Universitatea?

– Ce pot să spun, a fost superb, am bătut pe Steaua, echipă care avea jucători extraordinari. Fotbaliști cu „f” mare. Iordache în poartă, Liță Dumitru, Iordănescu…îți dai seama. Am fost mândri că suntem olteni.

ADVERTISEMENT

Desfășurarea jocului cum a fost?

– Noi am bătut, asta e clar. Am ratat și o lovitură de pedeapsă prin Costică Ștefănescu, Dumnezeu să-l ierte. Am condus cu 2-0 și ne-au dat și ei gol prin Florin Marin. Ce să mai, a fost extraordinar. Am jucat pe „Republicii”, ne-a arbitrat Ignat, a arbitrat excelent. Jocul a fost super. Au fost foarte mulți olteni la meci, i-am simțit în timpul jocului.

A fost o sărbătoare mai mare și pentru că victima din finală s-a numit Steaua?

– Absolut, nici nu se pune problema. La câte petreceri am făcut…nici nu îmi mai amintesc cum am petrecut după câștigarea Cupei.

ADVERTISEMENT

Cum v-au așteptat suporterii la întoarcerea în Craiova?

– A fost fantastic. Ne-au așteptat la Universitatea din Craiova în față. Ne-am îmbrățișat cu ei, ne-am pupat, a fost foarte frumos, o senzație extraordinară.

Fostul jucător al „Craiovei Maxima” vrea o răbufnire de orgoliu a jucătorilor Științei în finala cu Astra: „Îmi doresc să câștigăm”

Cu ce e diferită Cupa României față de campionat?

– Cupa României avea o altă stare de fapt când jucam noi. De ce? Un motiv ar fi că o câștigai și jucai în Cupa Cupelor, nu era UEFA asta acum, cum se numește, Conference…vai de capul nostru. Era o mândrie să câștigăm Cupa României. Am luat două campionate și patru trofee ale acestei competiții. Domnule, noi le-am luat jucând cinstit, nu cu trucuri. A fost o satisfacție să cucerim asemenea Cupe. Am fost mândri de noi. Noi aveam fotbaliști în echipă, nu jucători de fotbal ce sunt pe la noi în campionat.

Cum vedeți finala dintre Astra și Universitatea Craiova?

– Finala e și o chestiune de orgoliu. Orgoliul Astrei este mânjit, vin după retrogradare. Moralul lor e scăzut și nu se știe. Eu îmi doresc ca ai noștri să ia Cupa României. Ar fi reabilitare pentru ce s-a întâmplat în campionat. Asta e viața. În orice caz, îmi doresc să câștigăm. E vorba de orgoliul nostru.

Eu nu sunt mulțumit de cum a jucat Universitatea Craiova în ultima perioadă. Nu știu ce s-a întâmplat după victoriile fantastice cu CFR Cluj și FCSB…echipa a căzut rău. Jocul a lăsat de dorit. Dacă nici acum nu avem o tresărire de orgoliu…nu facem nimic. Cu gândul ăsta ar trebui să intre jucătorii, cu un orgoliu de oltean și să învingem. Nu poate să-mi spună nimeni mie că Astra are un moral bun.

  • 7 Cupe ale României are Universitatea Craiova în palmares (1976-1977, 1977-1978, 1980-1981, 1982-1983, 1990-1991, 1992-1993, 2017-2018)
  • 30.000 de spectatori au fost pe stadionul „23 august” la finala U Craiova – Steaua

  • (P) Cota BETANO pentru Astra – U Craiova: 2,02 este cota pentru „2 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT