ADVERTISEMENT
Fotbal intern

Amintiri de război din duelurile Steaua – Dinamo: „În Ghencea era jaf! Anghelache sărea gardul pe la oficială, că-l așteptau în tunel să-l lege”

Autor: Andrei Șchiopu | 09.05.2020 | 13:55
Amintiri de război din duelurile Steaua - Dinamo: „În Ghencea era jaf! Anghelache sărea gardul pe la oficială, că-l așteptau în tunel să-l lege”
Amintiri de război din duelurile Steaua - Dinamo: „În Ghencea era jaf! Anghelache sărea gardul pe la oficială, că-l așteptau în tunel să-l lege”. Sursă foto: telekomsport.ro

Claudiu Vaișcovici, fostul atacant al lui Dinamo de la sfârșitul anilor ’80, are amintiri dureroase din meciurile contra Stelei și susține că familia Ceaușescu înclina balanța în favoarea roș-albaștrilor la confruntările directe, conform gsp.ro.

ADVERTISEMENT

Amintir sumbre de la derby-urile Steaua – Dinamo

Claudiu Vaișcovici a povestit cum decurgeau derby-urile dintre Dinamo și Steaua și susține că familia Ceaușescu juca un rol important la confruntările directe dintre cele două rivale:

„Dinamo era de speriat și Steaua avea nevoie să fie apărată, da? D-aia conducătorii noștri au fugit de frică să nu fie arestați după ce i-am bătut cu 3-0 în Ghencea? Nea Costică Anghelache sărea gardul pe la oficială, că-l așteptau în tunel să-l lege.

Uită-te la un 3-3 în care au marcat ei, în loc să dăm noi gol, în aceeași fază! Rotariu îl scotea din ofsaid pe Cămătaru, era cu un metru și ceva mai aproape de poartă și Dan Petrescu a semnalizat ofsaid! Ne-am dus cinci inși să protestăm, faza a continuat și am luat gol”.

ADVERTISEMENT

„Dan Petrescu, declarat pe urmă cel mai bun arbitru român din acel sezon! Atunci fusese asistent, cu Igna la centru. Uită-te la un 2-1 în care Cămătaru l-a dat la o parte pe Bumbescu și mingea ieșise în aut pentru Steaua.

Eu am strigat ’N-a fost nimic, să moară mama!’. Crăciunescu mi-a dat ’galben’. În repriza a doua, la primul fault din meci, mi-a dat și al doilea cartonaș galben”, a mai spus Claudiu Vaișcovici.

„N-aveam voie să ne bucurăm în Ghencea de frică!”

Claudiu Vaișcovici a continuat și a povestit cum nu a putut să se bucure în Ghencea, la finalul unei victorii: „După ce a făcut Andone gesturile spre tribuna oficială, la meciul celebru din ’89, pe el îl scoseseră din viața sportivă, pe mine mă suspendaseră șase luni, că-i înjuram pe generalii de Armată.

ADVERTISEMENT

Până la urmă, el a stat trei luni și eu, două etape. Arbitrul ținuse meciul până când ne-a dat Balint gol, în minutul 96. Au urmat ședințe cu Elena Ceaușescu, cu Emil Bobu”.

„În sezonul ’88-’89 au fost vreo cinci meciuri pe care Steaua le-a câștigat după minutul 90, cu câte șase minute de prelungire, vreo două cu reveniri după ce fusese condusă.

ADVERTISEMENT

După ce am câștigat în ’89 cu 3-0 în Ghencea, nea Mircea striga Liniște! Liniște!. N-aveam voie să ne bucurăm în Ghencea, de frică! Am plecat în Ștefan cel Mare și am sărbătorit acolo”, a continuat fostul atacant al „câinilor”.

„Crăciunescu nu era neapărat stelist, el era antidinamovist. Dar urmărește-l și tu acum la Digi cum îi mângâie pe Hagi, pe Popescu! Popescu, fost la Steaua și el. Dar li se spunea… Sună-l pe Dadi Graur și întreabă-l care erau ordinele dinaintea Derby-urilor!

ADVERTISEMENT

Au fost echipe bune, au existat rezultate… În perioada aia, cam doi, trei ani era Dinamo mai bună, doi, trei ani era Steaua mai bună. Între ’87 și 90 au fost amândouă foarte, foarte bune. Diferența a făcut-o Partidul Comunist”, a mai spus Claudiu Vaișcovici.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!