News

Amintiri de senzaţie din copilaria lui Sandu Lungu, “Muntele Bihorului”

Unul dintre cei mai titrati sportiv romani, Sandu Lungu zis si “Muntele Bihorului”, are o legatura foarte stransa cu Marius Vizer. Au trecut 29 de ani de la prima lor intalnire si cei doi sunt si...
15.03.2017 | 12:05

Unul dintre cei mai titrati sportiv romani, Sandu Lungu zis si “Muntele Bihorului”, are o legatura foarte stransa cu Marius Vizer. Au trecut 29 de ani de la prima lor intalnire si cei doi sunt si acum apropiati. In 1984, sansa i-a suras micului luptator de la acea vreme, Alexandru Lungu. Un antrenor de judo de la clubul sportiv din Tinca, judetul Bihor, l-a “ochit” imediat si, vazand in el stofa de campion, s-a dus la parinti sa le ceara permisiunea de a-l lua in grupa lui de judoka.

“Tatal meu fusese si el sportiv si antrenorul de judo care venise la noi sa ma ceara si pe care am aflat atunci ca il chema Marius Vizer, il cunostea. Le-a spus ca as fi foarte bun la judo, ca m-a vazut ca faceam, la opt ani, 120 de flotari odata. Ai mei au fost de acord”, ne povesteste Sandu. In acelasi timp cu el au mai fost cooptati in echipa alti doi baieti, de aceeasi varsta. Cum vremurile erau grele – parintii nu isi permiteau echipamente si hrana adecvate – iar baietii faceau antrenamente ca viitori sportiv de performanta, antrenorul a decis sa ii tina aproape de el. Atat de aproape incat i-a luat la el acasa! Evident, cu acordul parintilor.

Antrenamente la sapte dimineata si mic dejun cu oua crude

Lungu isi aminteste cu nostalgie de perioada petrecuta in casa din Tinca a lui Marius Vizer. El si ceilalti doi baieti au devenit pe loc membri ai familiei. Tot atunci se nascuse si fiul lui Vizer. “Marius junior era bebelus cand am ajuns noi acolo. Aveam un dormitor al nostru amenajat frumos si dormeam toti trei intr-un pat mare…Eram mici, iti dai seama, incapeam. Inainte de scoala faceam primul antrenament, adica multa gimnastica si ne punea sa bem oua crude, explicandu-ne ca asa se pastreaza proteinele. Lectiile le faceam cu sotia lui si tot ce ne trebuia ne cumpara el, cu banii lui”, a mai povestit Sandu Lungu.

Dupa un an de convietuire in casa din Tinca, Marius Vizer a primit post de antrenor la Oradea, la scoala sportiva, devenita una din cele mai tari din tara. I-a luat pe baieti cu el si i-a instalat in internat. “Acolo aveam tot ce ne trebuie. Daca se intampla sa ne lipseasca ceva, el avea grija sa ne aduca. Venea si cu salam, cu conserve…Apoi au inceput sa vina rezultatele la competitii. Si era mandru de noi. E un om extrem de sufletist. Nu doar a ne-a fost antrenor, dar ne-a invatat aproape tot ce stim. Ne-a invatat sa ne purtam in societate, el fiind un om educat…M-a invatat si sa mananc cu furculita!”, povesteste “Muntele Bihorului”, spune, zambind, Sandu.

Vezi sus în GALERIA FOTO cum arăta în tinereţe Sandu Lungu,  “Muntele Bihorului”

Singurul campion mondial de judo

Antrenamentele au adus rezultate pe care foarte putini judoka romani le-au egalat pana acum. In 1994, Sandu devenea campion mondial de tineret la judo si campion european de tineret, iar doi ani mai tarziu caştiga etapa de la Roma a Cupei Mondiale la judo.

A fost medaliat cu bronz cu echipa la Europeanul de seniori in 1999 si a fost campion mondial la sambo in 1999. In ultimii ani a intrat in MMA si in circuitele Cage Rage, devenind si una dintre vedetele Super Kombat.