Sporturi

Amintiri din epoca normalității. Cele mai importante momente din sportul românesc în 2020

22.03.2020 | 21:00
Amintiri din epoca normalitatii Cele mai importante momente din sportul romanesc in 2020
ADVERTISEMENT

Sportul a fost, aproape în întregime, suspendat din cauza pandemiei de coronavirus, însă primele 10 săptămâni ale anului au oferit momente importante pentru România. Câștigarea titlului la Australian Open juniori de către Nicholas Ionel, realizarea Simonei Halep de la Dubai sau prestația celor de la CFR Cluj la Sevilla au pus tricolorul harta Lumii.

Cele mai importante momente din sportul românesc în 2020

La sfârșitul lunii ianuarie, întreaga Românie avea speranțe de la Simona Halep că se poate întoarce cu o medalie de la Australian Open, însă triumful a venit din proba de dublu a juniorilor.

ADVERTISEMENT

Nicholas David Ionel, sportiv de 17 ani, a câștigat trofeul turneului de Grand Slam din Australian, alături de elvețianul Leandro Riedi, după o finală extrem de disputată cu Mikolaj Lorens și Karlis Ozolins, scor 6-7, 7-5, 10-4.

La câteva zile distanță, în sala de la Cluj, echipa de FED Cup a României întâlnea Rusia în barajele de calificare la turneul final de la Budapesta. Fără Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu sau Monica Niculescu, jucătoarele care au dus tricolorul în semifinalele ediției din 2019, speranțele pentru o victorie în fața rosoaicelor erau minime.

ADVERTISEMENT

Cu o echipă formată din Ana Bogdan, Raluca Olaru, Jaqueline Cristian, Irina Bara și Gabriela Ruse, ultimele trei debutante, echipa României a reușit să țină piept experimentatelor rusoaice, care au obținut, însă, calificarea după meciul decisiv, de dublu.

După eșecul din FED Cup, tenisul românesc obținea al doilea titlu din 2020. Simona Halep s-a impus la Dubai, după ce a trecut, rând pe rând, de Ons Jabeur, Aryna Sabalenka, Jennifer Brady și Elena Rybakina.

ADVERTISEMENT

CFR Cluj, la o mână de calificarea în optimile Europa League

CFR Cluj a fost lovită de ghinion la tragerea la sorți pentru grupele Europa League, dar a reușit evoluții și rezultate peste așteptări și a obținut calificarea în șaisprezecimile competiției, terminând pe locul secund, în fața lui Lazio și Rennes și sub Celtic.

Încă o tragere la sorți, încă o doză de ghinion pentru formația lui Dan Petrescu, care a întâlnit Sevilla în primăvara europeană, și părea condamnată la eliminare încă dinaintea primei manșe. La Cluj, cele două formații au încheiat la egalitate, 1-1, după ce campioana României a condus până în minutul 82.

ADVERTISEMENT

În returul de pe „Ramon Sanchez Pizjuan”, CFR Cluj a dat lovitura în minutul 87, Adi Păun reușind golul care ar fi adus prima calificare a unei echipe din România în optimile Europa League după o pauză de șapte ani, însă golul a fost anulat, după intervenția VAR, din cauza unui henț comis de Lacina Traore.

Performanțe notabile în handbal

Handbalul românesc a produs în acest an trei performanțe notabile. La feminin, SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București s-au calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, în timp ce Dinamo a trecut Sporting și a acces în optimile celei mai importante competiții intercluburi de handbal masculin.

Campioana României la feminin, Râmnicu Vâlcea, a terminat pe locul patru grupa cu Gyor, Brest, Buducnost, Ljubljana și Savehof, aceeași poziție ocupată de vicecampioana CSM în grupa cu Metz, Esbjerg, Roston, Kristiansand și Ferencvaros.

În sferturi, Râmnicu Vâlcea urma să joace cu Metz și CSM cu Gyor, dar partidele au fost amânate, la o dată ce nu a fost anunțată încă, din cauza pandemiei de coronavirus.

În Liga Campionilor la handbal masculin, Dinamo a obținut calificarea în optimi după două victorii de senzație cu Sporting, 26-25 în Portugalia, și 26-24 la București.

În următoarea fază a competiției, „dulăii” urmau să întâlnească PSG, dar meciurile au fost, de asemenea, amânate.

ADVERTISEMENT