Fotbal intern

Amintiri incredibile! A fost pus în cătușe după ce a cărat o geantă cu 7 milioane de dolari pentru președintele lui Dinamo

05.04.2019 | 15:13
Amintiri incredibile A fost pus in catuse dupa ce a carat o geanta cu 7 milioane de dolari pentru presedintele lui Dinamo
Marian Savu a vorbit despre cum i-a cărat geanta de bani a lui Vasile Ianul

Fostul golgeter al României, Marian Savu, a vorbit despre perioada pe care a petrecut-o la Dinamo, la începutul anilor ’90, sub oblăduirea președintelui Vasile Ianul. Savu a povestit că atunci îi căra lui Ianul geanta cu bani cash obținuți pe jucătorii pe care i-a transferat în vara anului 1990. Este vorba de peste 7 milioane de dolari, sumă care i-a produs enorme probleme fostului președinte al „câinilor„, cel care a fost în atenția oamenilor legii mult timp după aceea.

Marian Savu povestește cum i-a cărat geanta cu bani a patronului lui Dinamo

Președintele lui Dinamo, Vasile Ianul, a fost arestat preventiv de două ori pentru felul în care a gestionat banii pe care i-a primit în schimbul a 10 jucători. Este vorba despre Rednic, Klein, Andone, Sabău, Lupu, Mateuț, Răducioiu, Timofte, Vaișcovici și Lupescu. El a fost condamnat la 12 ani, dar pedeapsa i-a fost anulată ulterior. În schimb, a fost obligat să plătească 700.000 de dolari, cu dobânda la zi din 1993 până la plata efectivă. Marian Savu a povestit la GSP Live despre acea perioadă:

„Eu îi căram lui Ianul geanta cu șapte milioane (de dolari). Eram copil. Îmi spunea: “Vino încoace, ține geanta asta!”. Îi ziceam mereu: “Nea Vasile, ce ai aici, că e cam grea?”. Era o geantă și avea toți banii în ea. Erau banii din toate transferurile pe care le făcuse Dinamo după Revoluție. Nu e nicio legendă cu geanta, o căram eu. Îmi zicea: “Hai, ia geanta asta și hai, pac!”. Era grea, nu puteam să o ridic. Îi spuneam: “Nea Vasile, dacă fug acum, nimeni nu știe!” Plătea și făcea totul fără acte. Asta a fost prostia lui. Îi spunea lumea: “Băi, Vasile, pune-i să semneze pe banii pe care îi iau!”

Vasile Ianul, președintele lui Dinamo la începutul anilor '90
Vasile Ianul, președintele lui Dinamo la începutul anilor ’90

Marian Savu explică de ce a ajuns cu cătușele la mână

Fost golgeter al României în anul 2000, Marian Savu a început fotbalul mare la Victoria, dar după desființarea echipei a trecut apoi la Dinamo. De-a lungul carierei a mai jucat pentru FC Brașov, Rapid, FC Național, Sportul, Petrolul Ploiești sau chiar și Șahtior Donețk. Savu s-a trezit dus la închisoare când evolua în tricoul „Steagului Roșu”:

„Eram la antrenamentul lui FC Brașov și a venit Poliția. M-a luat, mi-au pus cătușe și m-au dus la secție. Mă uitam: “Domnule, ce am făcut? Pe cine am furat?”. Nu vorbea nimeni nimic. M-au dus în sediul Poliției la subsol, făcea becul ăla stânga-dreapta, era întuneric. Vine cineva după un timp și îmi arată o listă cu fiecare jucător în parte, câți bani luase pe timpul lui nea Vasile Ianul. Îl anchetau atunci. Mă întreabă: “Marian, ăștia sunt banii tăi?”. Zic: “Nu, domnule, sunt mai mulți!”. Primisem mai mulți. Au zis: “Ok, semnează aici!”. Nimeni nu mi-a zis nimic, m-au dus înapoi și m-au lăsat pe teren. Și gata!”, a mai spus Savu.

Dinamo avea la sfârșitul anilor ’80 o super echipă

Fostul președinte al lui Dinamo, Vasile Ianul, a murit în 2013, la 67 de ani.