Amintiri „roş-albastre”. Cum erau să cadă cu avionul împreună în 1988 şi ce-i arătau Andone şi Rednic lui Hagi înainte de meciuri

Silviu Ghering   
în Stirea zilei
10/04/2016, 14:00
Amintiri „roş-albastre”. Cum erau să cadă cu avionul împreună în 1988 şi ce-i arătau Andone şi Rednic lui Hagi înainte de meciuri GALERIE FOTO

Derby-ul Steaua – Dinamo însumează aproape 68 ani de istorie. Cele două echipe au 44 de campionate cîştigate împreună (26 Steaua / 18 Dinamo) şi o susţinere masivă în rîndul microbiştilor, de peste 70 la sută din totalul iubitorilor de fotbal din România. FANATIK vă prezintă secvenţe, momente, amintiri din istoria celui mai aşteptat, cunoscut, disputat, aprig, dur şi superlativele pot să curgă încă multe rînduri, din fotbalul românesc.

MARIUS LĂCĂTUŞ: „Era să murim împreună!”

„Ne întorceam în ’88 de la nişte turnee de pregătire din Spania şi noi, şi «cîinii». Ne-au trimis din ţară un AN nenorocit şi vechi. Nu mai spun că eram mai mulţi decît locurile din avion, dar aveam şi bagaje la greu. Televizoare color, videouri, tone de cafea şi zeci de baxuri de ţigări, tot ce nu se găsea în ţară. Erau bagaje şi pe culoarul dintre scaune, n-aveai cum să te mişti. Garagaţa reciprocă a încetat brusc în apropiere de Belgrad. Supraîncărcat, avionul a început să piardă brusc din înălţime, am zis toţi că pînă acolo ne-a fost. Să-l fi văzut pe Bumbi cum se mai ruga şi-şi pupa cruciuliţa de la gît! Noroc cu piloţii meseriaşi, care au reuşit să aşeze rabla pe pista aeroportului din Belgrad… Cei mai mulţi n-au mai vrut să zboare pînă la Bucureşti, Ando era cel mai vehement şi cu… mine, dar n-am avut încotro, că nu aveam vize, era un balamuc să plecăm cu trenul sau cu autocarul, au făcut o revizie rapidă, s-a «odihnit» fierătania şi a zburat bine pînă la Bucureşti”.

GICĂ HAGI: „Îmi arătau, rîzînd ameninţător, ce crampoane au”

„Regele” a fost coşmarul „cîinilor” în perioada 1986-1990. Şi l-au tratat ca atare. „Mihăescu era trimis de nea Mircea (n.a. – Mircea Lucescu) să mă ţină pe tot terenul. Odată m-am dus spre bancă să cer apă şi a venit după mine! Normal că amintirile frumoase sînt cele din partidele pe care le-am cîştigat, doar nu o să-mi aduc aminte de acel 0-3 din Ghencea (n.a. – partidă jucată pe 9 septembrie 1989, în care Hagi a fost eliminat după ce l-a bruscat pe Lupescu. Steaua era neînvinsă în campionat de 104 meciuri!!!). Sigur că îmi aduc aminte, nu o să uit niciodată, şi cum îmi arătau înaintea meciurilor, pe tunel, Ando (n.a. – Ioan Andone) şi Strîmbu’ (n.a. – Mircea Rednic), rîzînd ameninţător, ce crampoane au, cu ce fierătanii mă aşteaptă pe teren. Mă întrebau: «Ia, zi! Pe unde joci azi, pe stînga sau pe dreapta? Uite ce te-aşteaptă!». Le răspundeam şi eu: «Păi, vedem, o să vă fac pe amîndoi, să nu vă supăraţi». Alea da, meciuri tari!“.

DANIEL PRODAN: „Simţea poarta şi cu ceafa!”

Daniel Prodan a fost stelist de bază în derby-urile cu Dinamo din perioada 1993-1996. „N-aş da un Steaua – Dinamo nici pe un Real – Barça! Aşa sînt eu, sentimental, nu pot uita că mă simţeam ca Dumnezeu cînd intram pe teren într-un meci cu Dinamo. Cea mai frumoasă amintire pe care o am legată de meciurile cu ei e că nu m-au bătut niciodată cît timp am fost la Steaua! Cel mai periculos jucător de la ei mi s-a părut actualul secund al naţionalei, Viorel Moldovan. Era bătăios, puternic, simţea poarta şi cu ceafa! Încerca să tragă din orice poziţie, rapid, fără să bibilească mingea inutil. Ce mai încolo şi-ncoace, ştia foarte bine jocul. Proteja bine mingea, nu puteai să-l deposedezi că era jos cum îl atingeai. În careu era belea. Nu trebuia decît să-l talonezi, altfel era penalty în 99 la sută din cazuri”.

NICOLAE UNGUREANU: „Am văzut stele verzi la gol!”

„Chiar dacă au trecut 25 de ani, îmi aduc aminte de finala de Cupă din ’90, 6-4 pentru Dinamo. Au fost mai buni ca noi! Mircea Lucescu construise o echipă foarte puternică, iar Steaua din acel an nu mai era Steaua. Era în plină tranziţie. După finala pierdută cu AC Milan în ’89, în Ghencea începuseră să se schimbe liniile. Apărea generaţia fraţilor Minea, Ilie Stan, Alin Artimon, Negrău, Pena… Nu că nu erau talentaţi, dar practic nu am putut să le facem faţă celor de la Dinamo. Prin minutul 60, scorul era deja 5-1… La ei jucau atunci Lupu, Mateuţ, Sabău, Andone, Rednic, îşi începuse ascensiunea Răducioiu, care mi se pare că ne-a dat şi vreo trei goluri. Sînt convins că dacă Mircea Lucescu păstra şi după Italia ’90 acel lot, Dinamo juca sigur o finală de cupă europeană. Am dat ultimul gol, mi se pare că portarul lor sau un fundaş mi-a degajat balonul în plină faţă, de unde a intrat în poartă. În acel moment am văzut stele verzi, nimic altceva, colegii mi-au spus că a fost gol”.

„Dinamo ’90 era mai valoroasă decît Steaua ’86! Au existat numeroase comentarii în fotbalul european al acelui moment că Dinamo ’90 avea şanse să ia Cupa Campionilor Europeni dacă nu se destrăma. Aveam şapte jucători sub 21 de ani!” (Mircea Lucescu)

8 au fost cele mai multe goluri marcate într-un „Derby de România” jucat în campionat: Dinamo – Steaua 6-2 pe 1 octombrie 1951

10 au fost cele mai multe goluri marcate vreodată într-un „Derby de Romania”: Dinamo – Steaua 6-4 în finala Cupei, pe 2 mai 1990

Închide ×