Premier League

Amintirile englezilor din perioada când Ilie Dumitrescu şi Gică Popescu jucau la Tottenham. “Ne spunea să bem şampanie, nu bere” / “Era incredibil ce făcea pe teren”

07.04.2020 | 16:32
Amintirile englezilor din perioada cand Ilie Dumitrescu si Gica Popescu jucau la Tottenham Ne spunea sa bem sampanie nu bere  Era incredibil ce facea pe teren
Amintirile englezilor din perioada când Ilie Dumitrescu şi Gică Popescu jucau la Tottenham. "Ne spunea să bem şampanie, nu bere" / "Era incredibil ce făcea pe teren" (sursă foto: Twitter.com)
ADVERTISEMENT

Sezonul 1994-1995 a fost singurul când o echipă din Premier League a avut doi fotbalişti români în lot. În urmă cu 26 de ani, Ilie Dumitrescu şi Gică Popescu jucau la Tottenham, ambii fiind transferaţi după Mondialul din America. FANATIK îţi prezintă amintirile englezilor cu cei doi componenţi ai “Generaţiei de Aur”.

Amintirile englezilor din perioada când Ilie Dumitrescu şi Gică Popescu jucau la Tottenham. Cum s-a născut “Famous Five”

Amintirile englezilor din perioada când Ilie Dumitrescu şi Gică Popescu jucau la Tottenham au fost consemnate în cartea “The team that dared to do” scrisă de Gerry Francis, fost antrenor al echipei, şi Chris Slegg, jurnalist BBC. Sezonul 1994-1995 trebuia să fie unul special pentru formaţia londoneză, care reuşise câteva transferuri de senzaţie după Mondialul din America.

ADVERTISEMENT

Jurgen Klinsmann şi Ilie Dumitrescu, transferaţi pe 3 august 1994, urmau să devină piesele de rezistenţă din “Famous Five”. “Ossie Ardiles (n.r. antrenorul lui Tottenham) a introdus cinci fotbalişti de atac. Teddy Sheringham juca lângă Klinsmann. Nicky Barmby în spatele lor. Darren Anderton era pe dreapta şi Ilie Dumitrescu pe stânga. Presa i-a numit imediat ‘Famous Five'”.

La debutul în sezonul 1994-1995, Tottenham o învingea pe Sheffield Wednesday, scor 4-3, iar patru dintre cei cinci componenţi ai “Famous Five” reuşeau să înscrie. Singurul care nu şi-a trecut numele pe lista marcatorilor a fost Ilie Dumitrescu.

ADVERTISEMENT

Cum a fost transferat Ilie Dumitrescu de Tottenham

Osvaldo Ardiles a fost cel care a insistat pentru transferul lui Ilie Dumitrescu de la Steaua Bucureşti la Tottenham. Antrenorul argentinian îşi trimisese scouterii să-l urmărească cu mult înainte ca România să elimine Argentina în optimile de finală ale Campionatului Mondial din 1994, când atacantul a înscris două goluri.

“Ştia cât de talentat este Ilie Dumitrescu înainte ca România să elimine Argentina. Steve Perryman, secundul lui Ardiles, a fost trimis să-l urmărească într-un amical jucat în Irlanda de Nord şi apoi la meciul cu Ţara Galilor din preliminariile pentru CM 1994. A fost impresionat de calmul arătat într-un meci atât de dificil”.

ADVERTISEMENT

Darren Anderton, coleg în atacul lui Tottenham, a povestit un moment amuzant din clipele când fotbaliştii mergeau să se distreze în oraş. “Era un personaj. Iubea Londra, mereu îi plăcea să iasă. Mergeam toţi în Faces, un club de noapte, şi beam bere, dar el ne spunea mereu: ‘Nu, nu, luaţi şampanie'”, şi-a adus aminte fostul internaţional englez.

“Dacă Jurgen Klinsmann deja a cucerit primele pagini, Ilie Dumitrescu nu prea se regăseşte. Forma arătată la Mondial dovedeşte că Ardiles are o perlă în mână. A arătat că este devotat când a semnat pe patru ani, iar prezenţa lui poate să-i educe pe tinerii fotbalişti” – N. Prior, suporter al lui Tottenham

Englezii ştiau că Gică Popescu nu va sta prea mult la Tottenham: “Era un Rolls-Royce”

David Howells, fost fotbalist al lui Tottenham în perioada 1985-1998, şi-a reamintit primele clipe petrecute de Gică Popescu la formaţia londoneză. Fostul internaţional român a fost transferat de englezi de la PSV în septembrie 1994 şi a reuşit să se facă remarcat de la primele antrenamente.

ADVERTISEMENT

“Era un fotbalist foarte bun, îţi dădeai repede seama de asta. Era ca un Rolls-Royce. Atingeri sigure, mereu vedea pasa următoare. Era mult mai potrivit pentru fotbalul englez în comparaţie cu Ilie Dumitrescu”, spunea David Howells.

La rândul lui, Darren Anderton a fost impresionat de jocul lui Gică Popescu. “Era incredibil ce putea să facă la antrenament sau în timpul meciurilor. Făcea ca totul să fie posibil. Dacă privim retrospectiv, Gică Popescu putea să joace aici doar un an. Tottenham era doar o haltă înainte de Barcelona. Atât de bun era”.

Ilie Dumitrescu a plecat de la Tottenham la mijlocul sezonului

Pe 30 decembrie 1994, la doar patru luni de când semnase cu Tottenham, Ilie Dumitrescu a fost împrumutat la Sevilla până la finalul sezonului. Gerry Francis, antrenorul care i-a luat locul lui Osvaldo Ardiles, a rememorat mutarea din finalul anului.

“Ilie Dumitrescu a fost împrumutat la Sevilla. Ceruse să fie pus pe lista de transferuri imediat după ce am preluat echipa. Middlesbrough a fost singura echipă engleză care a fost interesată, dar Ilie nu a vrut să se transfere la o echipă care nu juca în Premier League. Sevilla era în prima ligă din Spania. 350.000 de lire a primit clubul pentru împrumut, iar spaniolii aveau posibilitatea să-l transfere definitiv dacă plăteau 2,6 milioane de lire în vară”.

Cântecul dedicat lui Gică Popescu a fost folosit şi când “Baciul” juca la Galatasaray

Gică Popescu a intrat în folclorul peluzei după ce a marcat singurul gol al derby-ului Tottenham – Arsenal 1-0. Imediat după meci, fanii au început să cânte: “Cine a marcat în poarta lui Arsenal? Gică, Gică”. Scandarea s-a auzit pe “White Hart Lane” până când fostul internaţional român a plecat la Barcelona.

În 2000, Gică Popescu a executat perfect ultimul penalty din seria loviturilor de departajare din Finala Cupei UEFA, Galatasaray – Arsenal, iar fanii lui Tottenham şi-au readus aminte de cântecul care făcea furori pe “White Hart Lane”.

“Klinsmann, Dumitrescu şi Popescu au fost primii. În afară de Cantona, erau puţini fotbaliştii străini de un asemenea calibru care jucau aici. Apoi a ajuns Bergkamp la Arsenal, Zola la Chelsea. Am pornit un trend” – Darren Anderton

  • 11 meciuri şi 4 goluri a bifat Ilie Dumitrescu la Tottenham în sezonul 1994-1995
  • 23 de meciuri şi 3 goluri a bifat Gică Popescu la Tottenham în sezonul 1994-1995
ADVERTISEMENT