Fotbal intern

Miodrag Belodedici despre umilinţa cu Danemarca din 1987: “E cea mai drastică înfrângere din carieră!” Exclusiv

15.11.2020 | 23:32
Miodrag Belodedici despre umilinta cu Danemarca din 1987 E cea mai drastica infrangere din cariera Exclusiv
Amintirile lui Miodrag Belodedici din meciul cu Danemarca: "E cea mai drastica infrangere din cariera!"
ADVERTISEMENT

Miodrag Belodedici a vorbit despre meciul României U21 de marți, cu selecționata similară a Danemarcei, dar și despre cea mai drastică înfrângere din cariera sa de jucător. Pe 10 iunie 1987, România pierdea cu un incredibil 0-8, la Aalborg, cu Danemarca, în preliminariile Jocurilor Olimpice din 1988, de la Seul.

Miodrag Belodedici, singurul fotbalist român care a câștigat două Cupe ale Campionilor Europeni, cu Steaua București în 1986 și cu Steaua Roșie Belgrad în 1991, intrând astfel în istoria fotbalului românesc, a acordat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

“Căprioara” a ajuns la 56 de ani și este vicepreședinte al Comisiei pentru Fair-Play din cadrul Federației Române de Fotbal, după ce a mai fost director al Departamentului de Tineret al FRF, iar în 2012 a fost ambasador al finalei Europa League care a avut loc pe „Arena Națională”.

Interviu exclusiv FANATIK, cu Miodrag Belodedici înainte de România – Danemarca

Ați fost pe teren la meciul de pe 10 iunie 1987, pierdut la Aalborg cu 8-0 în fața Danemarcei, în preliminariile pentru Jocurile Olimpice de la Seul din 1988. Cum a fost acel meci?
– Ne-au dat o bătută de ținut minte! E cea mai drastică înfrângere din carieră! Am mai pierdut cu 3-0, 4-0, 6-0 sau 6-2, parcă cu o echipă din Germania, dar nu așa.

ADVERTISEMENT

Nu eram noi așa de închegați, ne-au adus trei de la Dinamo, trei de la Steaua și nea Imi (n.a.- Emeric Ienei) a încercat să facă o echipă, dar nu am reușit nimic la acel meci. Nu cred că am mai jucat vreun meci împreună de atunci.

Totuși România avea pe teren trei câștigători ai Cupei Campionilor Europeni…
– Da, dar jucam în premieră în acea formulă. Am jucat aiurea. Nici în apărare, nici în atac. Voiam să jucăm în față, să atacăm, dar nu jucam niciuna, nici alta, repet!

ADVERTISEMENT

Era o degringoladă, nu aveam deloc omogenitate, lipsa unui sistem clar de joc. Am jucat ca în curtea școlii. Echipa Steaua era altceva! Era un sistem de joc clar, se știau traseele, tot! Nu a avut nicio vină nici Emeric Ienei. Așa a fost să fie…

Miodrag Belodedici: “Pentru România e greu să joace împotriva echipelor nordice!”

În general, avem amintiri neplăcute cu Danemarca, cu excepția meciului în care ne-am calificat la Mondialul italian din 1990, după dubla colegului și prietenului dumneavoastră Gabi Balint… 3-1 în noiembrie 1989…
– Daaaa… a făcut un meci extraordinar atunci Gabi! Pentru România e greu să joace împotriva echipelor nordice. Ei sunt mult mai organizați, disciplinați, au un stil precis de joc și sunt mai puternici fizic. Acum ei joacă un fotbal extraordinar, față de atunci.

ADVERTISEMENT

Deci e dificil pentru România să joace împotriva echipelor nordice?
– Danemarca și Norvegia au avut tot timpul echipe bine puse în teren. Să nu mai vorbim de meciul din „sferturi” cu Suedia, în 1994, în America…

Iar în ultimii ani parcă joacă din ce în ce mai bine! Cu tehnica îi mai suprindeam… și putem încă să o mai facem, doar că acum au și ei jucători tehnici. Sunt mult mai periculoși acum decât erau acum douăzeci sau treizeci de ani.

Ce facem marți la tineret cu Danemarca?
– O să fie cel mai greu meci, chiar dacă ei sunt deja calificați Avem și probleme de lot, nu știu ce să spun…

Avem gânduri pozitive, dar e din ce în ce mai greu cu țările nordice, după cum am spus. Chiar și cu Finlanda, Islanda sau Insulele Feroe, nu doar cu Danemarca sau Norvegia. Clar trebuie să jucăm mai bine decât am făcut-o în Ucraina dacă vrem să câștigăm.

Miodrag Belodedici despre Dennis Man la naționala „mare” și Ianis Hagi la U21

Trebuia chemat Dennis Man la naționala de tineret pentru meciul cu Danemarca?
– Dacă e nevoie de Dennis Man la echipa mare, e bine că l-a luat Mirel Rădoi. Normal e să fie la echipa mare, dacă are nevoie de el și e în lot. Dar să joace!

Acum știți cum e, fiecare antrenor vrea să se asigure că dacă apare vreo accidentare sau altă problemă, are un jucător pe bancă pe care se poate baza. Nu știm, însă, cum va reacționa Dennis Man într-un meci oficial la echipa de seniori,…

Va fi greu pentru Ianis Hagi să se integreze la echipa de tineret? Nu a mai jucat acolo de mai bine de un an, de la semifinala Campionatului European cu Germania…
– Nicio treabă! Nu e greu. Nu are cum să fie greu. El trebuie să își facă treaba în teren, pe postul lui, să joace așa cum joacă normal și nu are de ce să fie greu. Greu e când nu ești pregătit fizic și nu ai jucat de mult timp. Acuma trebuie să intre pe teren pe postul lui și să își facă treaba cât mai bine.

Ce ar însemna pentru acești tineri o nouă calificare la un turneul final, ținând cont la seniori am ratat o nouă calificare?
– Ar fi ceva extraordinar să se califice… Și cred că o să se califice!

Toată lumea se gândește doar la calificare și suntem foarte aproape de îndeplinirea obiectivului Tineretul a arătat că poate juca foarte bine. Atât la nivel colectiv, cât și individual. Avem speranțe pentru că pot juca foarte, foarte bine.

Mesajul lui Miodrag Belodedici pentru tricolorii U21: “Să se CA-LI-FI-CE!”

Aveți vreun mesaj pentru jucători înainte de meciul cu Danemarca?
– Mesajul îl are antrenorul. Normal că îi susțin și cred în ei orice ar fi. Le doresc să joace bine și să se califice.

Să se CA-LI-FI-CE! Să fie inteligenți în teren și să audă doar fluierul de final. Meciul se termină doar când arbitrul fluieră finalul partidei. Muncă, muncă și concentrare maximă!…Asta trebuie să facă un fotbalist care vrea performanță, orice sportiv care vrea performanță.

Dacă nu vom reuși să urcăm în urna a doua pentru tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial din Qatar, ce șanse avem să ne calificăm la turneul final?
– În cazul ăsta, o să cădem și mai rău… Ăsta e un minus foarte mare dacă mergem în urna a treia la tragerea la sorți. O să fie o problemă pentru echipa națională.

Avem oscilații… Dacă ne luăm după meciul cu Austria, da, avem șanse. Dacă ne luăm după celelalte meciuri…. nu prea. Trebuie să jucăm altfel față de ultimul meci cu Belarus. Nu știu cine ar putea să explice meciul atât de bun din Austria, dar am avut și partide slabe, cu Islanda și cu Norvegia, care iar sunt greu de explicat.

Cum crede Miodrag Belodedici că ar fi trebuit blocat Haaland, dacă ați amintit de „măcelul” din Norvegia?
– Eu nu aveam cum să îl blochez și i l-aș fi lăsat lui Bumbescu, că jucam în fața lui… Fără glumă, însă, foarte greu…

Trebuie să aibă dublaj tot timpul, cum se juca înainte cu libero sau cum am fost eu. Unul să îl marcheze și celălalt să-l dubleze, când e depășit, să fie celălalt în spate pregătit mereu. Și îi mai îndreptam pe unii și pe alții, și pe Tudorel Stoica când pierdea omul, și pe Bumbescu, și pe Iovan. Minge lungă? Eram eu acolo și invers, dar acum nu se mai joacă așa și… pfuuu! E mult mai greu acuma…

Miodrag Belodedici: “Pe mine nu m-a făcut fotbalist Federația Română de Fotbal! Pe mine m-a făcut fotbalist Steaua București”

De ce credeți că nu sunt mai mulți fotbaliști din „Generația de Aur” implicați în proiectul Federației Române de Fotbal?
– Eh, asta e o întrebare politică! Întrebați-i pe cei de la Federație. Nu știu…

Este și Federația Română de Fotbal responsabilă de rezultatele echipelor naționale?
– Nu știu dacă are Federația vină… Ce să facă Federația cu jucătorii de fotbal? Pe mine nu m-a făcut fotbalist Federația Română de Fotbal!

Pe mine m-a făcut fotbalist Steaua București și clubul la care am început să joc când eram copil. Când a văzut Federația că sunt atât de talentat și bun, m-au chemat la echipa națională și am jucat.

Cluburile era înainte mult mai serioase și mai interesate de a crește jucători tineri, aveam competiții mult mai puternice, decât acuma și de asta am crescut. Clubul e fundamental! Cel mai important pentru creșterea jucătorului.

Păi pe vremea mea liga a doua avea un nivel extrem de bun! Toți am venit din Divizia B, cum era pe atunci… Pfoaaai de capul meu, ce meciuri erau acolo! Păi numai în București erau minim șase cluburi în Divizia B, plus centrele de copii și juniori!

Acuma câte sunt în București? Spuneți-mi și mie câteva cluburi din liga a doua în București? Rapidul, care e în situația care e și în rest sunt din Ilfov. Baloteștiul, unde a căzut avionul, că așa îți aduci aminte, Doamne iartă-mă…

  • 55 meciuri, în care a marcat 5 goluri, a jucat Miodrag Belodedici pentru echipa națională a României (primul meci în 31 iunie 1984, România – China 1-0)

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,95 este cota pentru ”1 solist” la meciul România U21 – Danemarca U21. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT