Sport

Amintirile primului fotbalist englez care a jucat în Liga 1! A fost şocat de contactul cu România: “Vânduseră meciul”

Mark Burke a fost primul fotbalist englez care a jucat în Liga 1, iar mai multe evenimente l-au şocat în perioada petrecută la Rapid.
05.06.2021 | 14:02
Amintirile primului fotbalist englez care a jucat in Liga 1 A fost socat de contactul cu Romania Vandusera meciul
Amintirile primului fotbalist englez care a jucat în Liga 1! A fost şocat de contactul cu România: "Vânduseră meciul"
ADVERTISEMENT

În martie 2001, George Copos dădea o lovitură de imagine şi îl aducea la Rapid pe Mark Burke, primul fotbalist englez care ajungea în Divizia A, aşa cum era denumită Liga 1 în urmă cu 20 de ani. Cu nume importante din fotbalul britanic în CV, mijlocaşul era adus de la Omiya Ardija, formaţie din Japonia.

Amintirile primului fotbalist englez care a jucat în Liga 1: “Am observat într-un meci că lucrurile nu erau în ordine”

Mark Burke a jucat doar trei luni la Rapid, timp în care a bifat 8 meciuri şi a marcat 1 gol, chiar la debut, împotriva Petrolului Ploieşti. Imediat după realizarea transferului, BBC anunţa că mijlocaşul englez urma să câştige 13.000 de lire sterline pe lună la formaţia din Giuleşti.

ADVERTISEMENT

La câţiva ani după retragerea din activitate, Mark Burke a vorbit în presa din Anglia despre experienţa în România. Englezul a povestit despre un meci aranjat în care a jucat, fără să înţeleagă în primă fază ce se întâmplă în jur.

“Am observat într-un meci că lucrurile nu erau în ordine. Nici unul dintre jucători nu încerca să câştige. Ceva chiar nu era în ordine. Am ieşit de pe teren şi l-am întrebat pe unul dintre colegi, care jucase în Olanda, ce se întâmplă, că nu pot să înţeleg această atitudine.

ADVERTISEMENT

El mi-a spus că asta este România şi se întâmplă lucruri ciudate. Vânduseră meciul. Acest aspect ne este complet străin nouă, britanicilor, însă în România nu este nimic ieşit din comun”, a început povestea Mark Burke.

Probleme cu banii la Rapid. Ce mesaj a primit din partea lui Copos

Chiar dacă semnase pe un salariu foarte avantajos, Mark Burke a avut probleme cu banii la Rapid. Mai exact, fotbalistul s-a trezit că nu va fi plătit la timp, ca mai apoi să afle că i-a fost micşorat contractul în urma unei înfrângeri.

ADVERTISEMENT

“Un impresar român m-a anunţat că Rapid Bucureşti caută un atacant. M-a recomandat pe mine. Rapidul se afla în Olanda şi m-am dus la baza lor de antrenament ca să dau o probă de joc.

Am crezut că vor să mă testeze, însă din prima zi m-au tratat ca şi cum ar urma să semnez contractul cu ei.Ce se întâmpla în România putea fi încadrat oriunde, nu mai la fotbal nu. Într-o săptămână mi s-a transmis că patronul a decis să nu mă plătească luna aceasta.

ADVERTISEMENT

Următoarea săptămână, secretara de la club îmi spunea că mi s-au tăiat 5.000 de dolari din salariu, pe motiv că am pierdut un meci”, a continuat englezul.

Greva jucătorilor lui Rapid şi emoţii cu ultraşii din Giuleşti

Mark Burke a prins un sezon dificil la Rapid, iar primăvara lui 2001 a rămas în istorie pentru greva jucătorilor. Demis după o înfrângere cu FC Braşov, Mircea Rednic a fost readus la echipă la presiunea fotbaliştilor, chiar dacă mijlocaşul englez a susţinut că aceştia îl lucraseră.

“Într-un final jucătorii au reuşit să scape de Rednic, însă noul antrenor (n.r. Viorel Hizo) era unul mult mai dur. Nu le-a convenit nici noul antrenor şi au organizat o grevă. Îmi amintesc că ba ne antrenam, ba făceam grevă. A fost o nebunie, eu voiam doar să joc fotbal.

Într-un final când am ieşit la antrenament, ne aştepta un grup de 50-60 de suporteri, care au dat buzna pe teren şi îi apostrofau pe jucători. Evident că eu nu am înţeles nimic din ce spuneau. Antrenorul s-a dus să stea de vorbă cu ei şi a oprit antrenamentul. I-am spus că un antrenament nu poate fi suspendat doar fiindcă strigă câţiva fani.

El mi-a replicat că fanii ameninţau cu atacarea jucătorilor dacă nu părăseam imediat terenul de antrenament. Am convenit să oprim antrenamentul. Cam aşa se întâmplau lucrurile. Fanii aveau o forţă incredibilă”, a concluzionat Mark Burke.

După ce a plecat de la Rapid, Mark Burke, care pe atunci avea 32 de ani, a mai jucat la IF Brommapojkarna (Suedia) şi TOP Oss (Olanda), iar în 2002 s-a retras din fotbal.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,11 este cota pentru ”sub 2,5 goluri” la meciul Anglia-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: