News

Amnesty International îi cere lui Lucian Bode să intervină în cazul femeii care urmează să fie extrădată în Rusia, pentru terorism. Cazul va fi judecat mâine la ÎCCJ

Amnesty International a lansat un apel de urgență către ministrul de Interne, Lucian Bode, în legătură cu situația Aminei Gerikhanova, femeia a cărei extrădare este cerută cu insistență de Rusia.
06.05.2022 | 11:30
Amnesty International ii cere lui Lucian Bode sa intervina in cazul femeii care urmeaza sa fie extradata in Rusia pentru terorism Cazul va fi judecat maine la ICCJ
Lucian Bode este îndemnat să intervină în cazul femeii care va fi extrădată în Rusia / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT
06-05-2022
08:15

Amina Gerikhanova va fi extrădată în Rusia. Decizia ÎCCJ este definitivă

Amina Gerikhanova va fi extrădată în Rusia, conform unei decizii definitive a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Hotărârea instanței este definitivă.  

”Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de persoana solicitată Gerikhanova Amina împotriva sentinţei penale nr.34 din data de 18 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, în dosarul nr.150/39/2022, astfel cum a fost îndreptată prin încheierea din data de 21 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, în dosarul nr.150/39/2022/a3.

Obligă contestatoarea persoană solicitată la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatoarea persoană solicitată, în cuantum de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Onorariul cuvenit interpretului de limbă rusă se plătește din fondul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în minuta ședinței de la ÎCCJ, din data de 4 aprilie 2022.

Vayfond, o organizație internațională de apărare a drepturilor omului în Cecenia, a reacționat pe contul oficial de Facebook.

”Amina Gerikhanova a fost învinsă la Curtea Supremă de Casație și Justiție a României. În esență, apelul ei la decizia de extrădare a fost respins, ceea ce înseamnă că autoritățile române vor proceda acum la proceduri pentru repatrierea ei în Rusia.

Nu avem cuvinte care să exprime toate sentimentele despre România…”, se arată în mesajul organizației Vayfond.

Cazul Aminei Gerikhanova, femeia din Cecenia care ar putea fi extrădată din România la cererea autorităților ruse, stârnește reacții puternice la nivel internațional. Organizația Amnesty International i-a trimis o scrisoare ministrului Lucian Bode prin care i se solicită intervenția pentru anularea extrădării în Rusia, decisă pe 18 aprilie de Curtea de Apel din Suceava. Mâine, 4 mai 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța în legătură cu acest caz.

Femeia a fost prinsă la Vama Siret, într-un autocar cu refugiați

Amina Gerikhanova a fost capturată pe 13 martie, la Vama Siret, când încerca să treacă granița în România într-un autocar plin cu refugiați din Ucraina. Pe numele femeii exista un mandat de arestare emis de un tribunal din Groznîi, ea fiind bănuită de legături cu gruparea teroristă ISIS.

ADVERTISEMENT

Femeia susține însă că dosarul ei este o înscenare și spune că, în cazul în care va fi trimisă în Cecenia, va fi torturată și obligată să recunoască o vină pe care nu o are. În ajutorul ei au sărit mai multe organizații internaționale de apărare a drepturilor omului care au organizat proteste în fața ambasadelor României din mai multe țări.

Situația a ajuns în atenția organizației Amnesty International, care a lansat un apel urgent către Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne din România, prin care este chemat să intervină pentru suspendarea extrădării. Oficialul de la București este avertizat că România ar putea deveni părtașă la încălcarea articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

ADVERTISEMENT

Amnesty International: ”În loc să găsească protecție în România, Amina a fost separată de fiul ei și trimisă în arest”

”Pe data de 18 aprilie, Curtea de Apel Suceava a autorizat extrădarea în Rusia, o decizie finală urmând să fie luată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În loc să găsească siguranță și protecție, Amina Gerikhanova a fost trimisă într-o închisoare din Suceava și a fost separată mai bine de o lună de fiul ei care nu mai are pe nimeni.

ADVERTISEMENT

Autoritățile ruse au acuzat-o pe Amina Gerikhanova că a participat la operațiuni militare în Siria, însă aceste acuzații par să fie lipsite de fundament real. În perioada în care este acuzată că a fost în Siria, Amina s-a aflat în Ucraina, fără ca în acești 5 ani să aibă alte probleme cu justiția”, se arată în mesajul Amnesty International.

Organizația solicită eliberarea Aminei Gerikhanova și punerea acesteia de urgență în legătură cu fiul ei de 9 ani. Tatăl băiatului, despre care se crede că a luptat, într-adevăr, împotriva regimului de la Damasc, a murit în urmă cu câțiva ani, acesta fiind și motivul pentru care autoritățile cecene o anchetează pe femeie.

ADVERTISEMENT

Mesaj către Lucian Bode: ”Vă îndemnăm să că confirmați obligațiilor internaționale”

”În ultima perioadă, mai ales în timpul războiului ruso-ucrainean, Amnesty International a primit mai multe raporturi despre persoane dispărute sau supuse torturii și tratamentelor rele în Cecenia. Organizația noastră a documentat mai multe cazuri de acest gen, în ultimii 10 ani.

Vă îndemnăm să vă conformați obligațiilor care vă revin din legile și standardele internaționale ale drepturilor omului, inclusiv Articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și să opriți procedura de extrădare a Aminei Gerikhanova în Rusia, acolo unde este există riscul real de a fi torturată și supusă tratamentelor degradante. Solicităm eliberarea Aminei Gerikhanova, pentru ca aceasta să poată solicita azil și pentru a se reîntâlni cu fiul ei”, a transmis organizația Amnesty International în scrisoarea adresată ministrului Lucian Bode.

Demonstrații de susținere pentru femeia din Cecenia, în capitalele Europei

Amnesty nu este singura organizație care acuză România că încalcă legislația internațională de apărare a drepturilor omului în cazul extrădării Aminei Gerikhanova. Vayfond, o asociație care monitorizează situația din Cecenia, spune că ”Gerikhanova nu trebuie condamnată pentru crimele soțului ei” și că administrația Zelenski și-a dat un accept de principiu pentru protejarea Aminei, însă doar dacă autorităție române vor fi de acord s-o trimită la Kiev și nu la Groznîi.

”Întreaga lume s-a aliat împotriva Rusiei și ajută victimele acesteia. Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei și din consiliul ONU. Țara aceasta a devenit o paria! Iar o instanță din România, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, extrădează o mamă singură, nevinovată, în Rusia”, a arătat organizația Vaynord într-un articol postat pe pagina oficială.

La sfârșitul lunii aprilie, mai multe manifestații de susținere a Aminei Gerikhanova au avut loc în Austria, Norvegia sau Irlanda, în fața reprezentanțelor diplomatice ale României. Manifestanții au avut pancarte cu sloganul ”Free Amina” și au cerut Bucureștiului să nu colaboreze cu ”statul terorist Rusia”.

România a răspuns pozitiv cererii de extrădare venită din partea Rusiei

Amina Gerikhanova are 36 de ani și este acuzată oficial de ”participare la o formațiune armată pe teritoriul altui stat străin, care nu este prevăzută de legea acestui stat, în scopuri contrare Federației Ruse, prevăzută de art 208, partea a 2-a din Codul Penal al Federației Ruse”.

Pe 5 aprilie, Procuratura Generală a Federației Ruse a solicitat oficial extrădarea Aminei Gerikhanova pentru a fi prezentată unui tribunal din Groznîi, iar pe data de 28 aprilie, instanța de la Suceava a decis să admită acestă cerere. Decizia finală va aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție și va fi pronunțată miercuri, 4 mai 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: