News

Amnistia fiscală. Care sunt românii ce sunt scutiţi de contribuţii fiscale

Autori: Alexandra Chivu, Silviu Ghering | 10.05.2019 | 15:13
Amnistia fiscală. Care sunt românii ce sunt scutiţi de contribuţii fiscale
Amnistia fiscală. Care sunt românii ce sunt scutiţi de contribuţii fiscale

Guvernul a făcut un pas important pentru aplicarea amnistiei fiscale. Este vorba de proiectul de Ordonanță de Urgență care scutește anumite categorii de contribuabili de plata contribuțiilor fiscale datorate pentru perioada iulie 2015 – decembrie 2017, care a fost pus deja în dezbatere.

Amnistia fiscală. O categorie de români este scutită de contribuții fiscale

Mai clar, este vorba de 600.000 de contribuabili care, în intervalul 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, au avut venituri sub nivelul salariului minim pe economie. Conform notei de fundamentare ce însoțește proiectul de ordonanță de urgență care prevede această măsură, suma care face obiectul aministiei se ridică la 1.035 miliarde de lei. În documentul publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) se precizează că: „Pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel. Valoarea totală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1.035 milioane lei”.

Valoarea totală a CASS, stabilită prin deciziile emise și comunicate ori aflate în curs de comunicare în anul curent și care ar urma să fie încasată în decursul anului curent, este de aproximativ 1.972 de miliarde de lei. Din valoarea totală, urmează a forma obiectul aministiei o valoare a CASS de circa 1.035 de miliarde de lei.

Amnistia fiscală. Care sunt românii ce sunt scutiţi de contribuţii fiscale
Proiectul de ordonanță a fost deja pus în dezbatere

Contribuțiile pe care nu le mai plătesc 600.000 de români

În urma adoptării proiectului de ordonanță, se va anula plata contribuției de asigurări sociale de sănătate și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, care au fost stabilite prin decizie de impunere emisă, datorată de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nicelul salariului de bază minim brut pe țară ori la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, pentru perioadele fiscale cuprinse în intervalul 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017.

  • 600.000 de contribuabili care, în intervalul 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, au avut venituri sub nivelul salariului minim pe economie, vor putea fi scutiți de plata contribuțiilor fiscale datorate prin Ordonanță de Urgență propusă de Guvern
  • 1.035 milioane lei este valoarea totală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!