Sporturi

Amnistia fiscală, o posibilă soluție pentru problema amenzilor date pe durata stării de urgență

07.05.2020 | 17:31
Amnistia fiscala o posibila solutie pentru problema amenzilor date pe durata starii de urgenta
ADVERTISEMENT

Organizația APADOR-CH cere Guvernului să adopte o ordonanță de urgență prin care să dea o amnistie fiscală pentru persoanele amendate pentru încălcarea regulilor stabilite pe durata stării de urgență. Aceasta ar fi singura soluție pentru a evita supraaglomerarea instanțelor în urma contestării celor peste 300.000 de amenzi, susține ONG-ul.

Amnistia fiscală, adoptată prin ordonanță de urgență

APADOR-CH avertizează că, după decizia Curții Constituționale legate de amenzile aplicate, există un risc major ca aproape toate amenzile să fie contestate, indiferent de cuantumul lor. Acest lucru va duce la supraaglomerarea instanțelor, iar soluțiile pronunțate de acestea sunt previzibile, adică vor da dreptate reclamanților.

ADVERTISEMENT

De aceea, pentru evitarea unor cheltuieli suplimentare ce ţin de administrarea justiţiei și pentru decongestionarea instanţelor de judecată (care, oricum, au foarte mult de lucru și fără aceste contestaţii), APADOR-CH solicită Guvernului să adopte o ordonanţă de urgență prin care să dispună amnistia fiscală pentru toți cei amendaţi pentru nerespectarea măsurilor dispuse pe durata stării de urgență”, se arată într-un comunicat de presă.

Organizația nonguvernamentală susține că o astfel de ordonanță nu ar avea probleme de constituționalitate deoarece ar reglementa o situație ce trebuie reglementată rapid și nu afectează (restrânge) drepturi și libertăţi, ci dimpotrivă repară efectele unui act neconstituţional.

ADVERTISEMENT

Această măsură de amnistie fiscală trebuie însoţită si de o prevedere care să se refere la cei care au achitat deja amenda, pentru evitarea unei situaţii discriminatorii între cei care au achitat amenda și cei care nu au achitat-o. Astfel, ar trebui prevăzut că persoanele care au achitat amenda au dreptul să opteze între restituirea sumei plătite și folosirea acestei sume achitate pentru plata altor datorii pe care le are la stat”, mai precizează sursa citată.

Curtea Constituțională a României a dat o lovitură puternică guvernului Orban miercuri, când a decis că cele 300.000 de amenzi date populației în perioada stării de urgență sunt neconstituționale.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a atacat dur decizia CCR de a declara amenzile date în perioada stării de urgență drept neconstituționale. „E o invitație la nerespectarea legii, la nerespectarea regulilor care sunt stabilite în situația de urgență. Un îndemn la anarhie și un îndemn la un comportament incorect față de societate. Această decizie mă șochează”, a spus premierul.