News

Amnistie fiscală pentru datornicii la stat. Care sunt condițiile impuse potențialilor beneficiari

08.05.2020 | 14:39
Amnistie fiscala pentru datornicii la stat Care sunt conditiile impuse potentialilor beneficiari
ADVERTISEMENT

Guvernul a aprobat o amnistie fiscală propusă de către Ministerul Finanțelor, amnistie prin care statul renunță la colectarea dobânzilor, penalităților și altor accesorii de la firmele cu datorii, cu condiția să plătească restanțelor până la 15 decembrie 2020.

Amnistia fiscală vizează dobânzile, penalitățile și accesoriile datoriilor

Ministerul Finanțelor Publice susține că amnistia fiscală va duce un impact bugetar pozitiv de 2 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

Prin aprobarea amnistiei se are în vedere încasarea obligațiilor bugetare restante la 31 martie 2020, precum și obligațiile bugetare cu termene de plată între 1 aprilie 2020 și 15 decembrie 2020, astfel că, pe de o parte, anularea accesoriilor sprijină contribuabilii care pot folosi lichiditățile de care dispun pentru continuarea activității afectată direct sau indirect de criza Covid – 19 și permite curățarea bilanțurilor de datorii, iar pe de altă parte, se asigură o creștere a veniturilor la bugetul general consolidat”, se arată într-un comunicat al MFP.

Amnisitia vizează persoanele fizice, juridice, persoanele fizice care desfășoară activități economice sau profesii libere, entități fără personalitate juridică, instituții publice, etc.

ADVERTISEMENT

În primul rând, ordonanța de urgență a Guvernului prevede anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care la această dată au în sold atât obligații bugetare accesorii cât și obligații bugetare principale.

În acest caz, pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor, contribuabilii trebuie să plătească obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, să achite obligațiile curente (cele născute după 31 martie 2020), să depună toate declarațiile fiscale și să depună cererea de anulare a accesoriilor până la 15 decembrie 2020. Cu alte cuvinte, la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, contribuabilul nu trebuie să mai aibă niciun fel de datorie, cu excepția accesoriilor care se anulează”, precizează Ministerul de Finanțe.

ADVERTISEMENT

Anularea accesoriilor se aplică și în cazul celor declarate suplimentar de către debitori prin declarație rectificativă sau prin decizie de impunere ca urmare a inspecției fiscale sau verificării situației fiscale personale, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

În acest caz, contribuabilii care la data intrării în vigoare a ordonanței au în derulare o inspecție fiscală ori o verificare a situației fiscale personale pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control dacă plătesc aceste obligații până la termenul de plată stabilit în decizia de impunere și dacă depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei, indiferent dacă acest control a fost finalizat până la 15 decembrie 2020 sau ulterior acestei date”, se arată în comunicatul ministerului.

ADVERTISEMENT

Facilități fiscale similare vor putea fi acordate și de către administrațiile locale, dacă vor exista decizii de consiliu local.

ADVERTISEMENT