Amza Pellea a fost unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat țara noastră, dar și cel mai ilustru fan al Universității Craiova. Pe 12 decembrie se împlinesc 37 de ani de la dispariția simbolului Olteniei.
Născut în Băilești, județul Dolj, Amza a dat naștere celebrului personaj „Nea Mărin”, dar a interpretat incredibil roluri în filme ca „Dacii”, „Răscoala” sau „Mihai Viteazu”.
Actorul a dispărut prematur în ziua de 12 decembrie 1983, fiind răpus de boală și este înmormântat la cimitirul „Bellu” din București.
12 decembrie este o zi tristă pentru întreaga lume artistică din România, dar mai ales pentru zona Olteniei. Amza Pellea, simbol al spiritului celei mai fierbinți zone a României, se stingea din cauza unei boli care nu i-a dat pace. Oriunde a mers actorul în lumea asta nu a uitat că este un oltean mândru, iar rolul lui „Nea Mărin” reprezintă unul dintre cele mai inconice personaje din filmul artistic românesc.
Toată lumea știe că Amza Pellea a fost unul dintre cei mai mari actori pe care i-a avut țara noastră, dar acesta a mai avut o pasiune cel puțin la fel de mare, fotbalul. Universitatea Craiova era echipa de suflet a lui Amza Pellea, iar actorul nu a ezitat niciodată să își arate atașamentul față de Știința. La o zi după egalul eroic al „Craiovei Maxima” de pe terenul Benficăi Lisabona, scor 0-0, pe 7 aprilie, marele artist își serba ziua ziua de naștere. Amza Pellea împlinea 52 de ani și era, din păcate, ultima sa aniversare..
Amza Pellea scria un text memorabil. Avea să așterne pe hârtie niște rânduri care au rămas în istorie: „Nouăzeci de minute de tensiune enormă. Nouăzeci de minute de tensiune legat la ochi, urmărind doar cu ochii minții desfășurarea meciului, am trăit poate clipele cele mai încordate din viața mea. Universitatea fără Ștefănescu și Balaci avea misiunea extrem de dificilă de a nu permite portughezilor să marcheze pe teren propriu și a îndeplinit-o admirabil. Prezența lui Cămătaru în careul propriu, ca întreaga echipă de altfel, mi-a trezit în minte cuvintele mereu profund emoționante Pe aici nu se trece!
Întâmplător sau nu, șapte aprilie este ziua mea de naștere. Nu am primit în viața mea un cadou mai frumos ca această egalitate, pentru care le mulțumesc băieților, urându-le din toată inima izbândă în Cetatea Băniei!”
O altă amintire plăcută legată de Amza Pellea și marea echipă de fotbal din Bănie s-a derulat în ziua meciului dintre Universitatea și Bordeaux. De fapt, „Nea Mărin”a fost la meci și i se întâmplase un lucru inedit, își pierduse căciula. În spectacolul pregătit pentru revelionul 1982-1983, actorul a povestit cum personajul și-a pierdut căciula. „Fusei la meci…fusei la meci când jucă Universitatea Craiova cu echipa aia din orașul ăla, orașul ăla căruia îi zice ca la zaibărul frațuzesc, Bordeaux, așa…”
Oltenii au reușit să răstoarnele calculele calificării, după ce au s-au impus cu 2-0 în partida retur, jucată chiar pe stadionul „Central”. Aurel Țicleanu și Ion Geolgău punctau pentru Universitatea Craiova în manșa retur În tur, francezii s-au impus la limită, scor 1-0.
Antrenorul Constantin Oțet începea meciul cu: Silviu Lung, Nicolae Negrilă, Costică Ștefănescu, Nicolae Tilihoi, Nicolae Ungureanu, Costică Donose, Mircea Irimescu, Aurel Țicleanu, Ilie Balaci, Rodion Cămătaru și Zoli Crișan. În repriza a doua au mai intrat Ion Geolgău și Sorin Cârțu.
Nimeni nu l-a uitat și nu-l va uita niciodată pe marele Amza Pellea. Maestrul Tudor Gheorghe i-a compus o baladă impresionantă prietenului său prieten, iar versurile sunt scrise din suflet: „Nea Mărine, Nea Mărine,/ Mă-ntreabă Jiul de tine/ Că te-așteaptă suspinând/ Din Băilești să vii râzând..”