News

An de coşmar pentru Astra: scandal de dopaj, grevă a jucătorilor şi patron condamnat la închisoare

18.02.2021 | 19:12
An de cosmar pentru Astra scandal de dopaj greva a jucatorilor si patron condamnat la inchisoare
ADVERTISEMENT

Problemele la Astra Giurgiu par să nu mai contenească. După ce echipa a fost lovită de un scandal de dopaj în toamna lui 2020, iar problemele financiare au dus la greva jucătorilor, astăzi, patronul Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare.

Jucătorii au refuzat să se antreneze

Totul a început în toamna lui 2020. După ce patronul Ioan Niculae a refuzat să mai investească la echipă, au apărut problemele financiare şi restanţele salariale către jucători. În plan sportiv, Astra era ultima în clasamentul Ligii 1, iar tensiunile creşteau în vestiar.

ADVERTISEMENT

Fotbaliştii giurgiuveni nu şi-au primit salariile cuvenite şi nici primele de obiectiv pentru sezonul precedent. Conform înţelegerii ar fi trebuit să încaseze câte 150 de euro pentru fiecare punct. Au terminat pe locul 3 în stagiunea precedentă, fără drept de a evolua în cupele europene, şi au strâns, în total, 53 de puncte, 42 în sezonul regular şi 11 în play-off.

Cum nu au văzut niciun leu din bonusul de obiectiv sau din salarii, la finalul lui septembrie 2020, fotbaliştii de la Astra au refuzat să se antreneze şi au anunţat că se vor prezenta direct la meciuri. Nici intervenţiile preşedintelui Dani Coman şi pe atunci antrenorul Bogdan Andone nu i-au înduplecat.

ADVERTISEMENT

Scandalul de dopaj

Concomitent cu greva fotbaliştilor, un alt scandal cutremura clubul din temelii. Alex Ioniţă, Kehinde Fatai şi Takayuki Seto au fost fotografiaţi într-o clinică medicală în timp ce li se administrau vitamine intravenos. DOPAJ! 

Agenţia Naţionala Anti-Doping (ANAD) a deschis o anchetă. Cei trei au fost suspendaţi provizoriu până la finalizarea investigaţiilor. În ianuarie 2021, Alex Ioniţă a decis să colaboraze cu ANAD şi a recunoscut faptul că s-a dopat, susţinând că ar fi făcut-o în necunoştinţă de cauză.

ADVERTISEMENT

Astra riscă excluderea

Dacă pentru Ioniţă recunoaşterea faptei ar putea duce la micşorarea pedepsei, pentru Astra a fost o lovitură crâncenă. Conform legilor, în cazul în care doi membri ai unei echipe sunt găsiţi vinovaţi, clubul trebuie sancţionat şi el. Astra riscă excluderea din Liga 1, pentru că poziţia lui Ioniţă o condamnă practic să aibă nu doi, ci trei vinovaţi: Ioniţă, Fatai şi Seto.

Emilian Hulubei, membru în Comitetul Executiv, a infirmat însă această variantă, iar Dani Coman, preşedintele giurgiuvenilor, declara că Astra nu poate fi implicată în acest scandal, întrucât clubul nu a avut nicio legătură cu acţiunile celor 3. De asemenea, contractele celor 3 au fost suspendate. 

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut care va fi decizia în acest caz, în care preşedintele FRF a precizat că se va aplica regulamentul „la sânge“. Pe 4 februarie, ar fi trebuit să apară o decizie în acest caz, dar pe site-ul ANAD, în lista sportivilor suspendaţi nu apar numele celor trei.

Patronul Ioan Niculae, condamnat definiv la închisoare cu executare

Astra şi-a revenit încet-încet în plan sportiv. A urcat până pe 13 în clasamentul Ligii 1 şi se află la doar 4 puncte de poziţia a şaptea. Verdictul în cazul de dopaj nu s-a dat la termenul stabilit şi lucrurile păreau să intre pe un făgaş… calm.

Era doar liniştea dinaintea furtunii. Pe 18 februarie 2021 a venit sentinţa în dosarul Interagro. Ioan Niculae, patronul Astrei Giurgiu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă!

Este pedeapsa maximă în cazurile de instigare la evaziune fiscală și spălare de bani și a fost solicitată de procurorii DNA în data de 27 ianuarie. Ioan Niculae fusese condamnat în 2018 de Tribunalul București la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în acest dosar.

ADVERTISEMENT