News

An școlar 2020-2021. Monica Anisie a răspuns la cele mai arzătoare întrebări despre începerea școlii

08.09.2020 | 21:16
An scolar 20202021 Monica Anisie a raspuns la cele mai arzatoare intrebari despre inceperea scolii
ADVERTISEMENT

Monica Anisie a răspuns întrebărilor profesorilor, părinților sau elevilor din întreaga țară.

Ministrul Educației a creionat, în mare, principalele reguli pe care ar trebui să le respecte elevii și profesorii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Anisie le-a reamintit elevilor în ce condiții vor putea să-și țină copilul acasă, în contextul pandemiei de Covid-19.

An școlar 2020-2021. Monica Anisie le cere elevilor să nu vorbească cu gura plină

Din partea Ministerului Sănătății nu sunt recomandări neapărat care să restricționeze în vreun fel posibilitatea copilului de a mânca la școală. E posibil acest lucru, dar păstrând niște măsuri de igienă. Poate mânca elevul (…), dar să se spele pe mâini înainte, să folosească șervețele și după ce termină să meargă să se spele pe mâini din nou. Nu exista interdicții. Profesorii trebuie să îi supravegheze pe copii”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

ADVERTISEMENT

Alte declarații notabile ale Monicăi Anisie:

  • Nu sunt recomandări care să restricționeze posibilitatea copilului de a mânca la școală. Înainte să mănânce copilul, să se spele pe mâini, să folosească șervețele.
  • În anumite condiții părintele poate decide ca copilul să învețe on-line de acasă. Dacă prezintă vreo boală care s-ar putea agrava la școală, fie în momentul în care în familie avem cazuri de persoane care ar putea să fie supuse unei îmbolnăviri accentuate de virus.
  • Am prevăzut să prezinte părintele în urma unei evaluări din familie o adeverință pe care să o dea școlii pentru a putea să-și continue învățarea de acasă.
  • Elevii mei abia așteaptă să mă îmbrățișeze, din păcate nu se mai poate din toamnă.
  • Este un laptop al clasei sau o cameră, acolo va rămâne instalat, după care vine profesorul în sala de curs. În toată această perioadă, am recomandat ca profesorul să fie ajutat și de bibliotecar, de profesorul documentarist, de laboranți.
  • Trebuie neapărat să fie dezinfectat laptopul după ce e folosit. E bine să știe copiii că de fiecare dată după ce au atins alte suprafețe decât banca să se dezinfecteze și să țină cât mai departe distanța de elevi, de profesori.
  • Lui Shelly i-am propus să vina la minister, așa cum vin sindicatele, consiliul elevilor, oricine vine în audiență la minister, dar în aceiași termeni pe care îi avem cu toată lumea. Tânărul a propus ca această activitate sa fie în direct pe Facebook sau nu știu exact unde. Au discutat cu reprezentanții noștri de la departamentul de presă și s-a luat decizia că este bine primit în orice moment la MEC.
  • Există posibilitatea să achiziționeze camere de luat vederi. Inspectoratele, directorii, împreuna cu primarii fac achiziții, unii deja au achiziționat și am văzut școli dotate cu astfel de camere web și se pot desfășura cursurile în format fizic, hibrid. În format online sunt 43 de localități anunțate de Direcțiile de Sănătate Publică și 119 unități aflate în această situație. Am sunat personal la fiecare unitate ca să aflăm cum putem începe școala în sistem online în acele unități.
  • Eu am avut propunerea și de reducere a numărului de ore. S-au întrunit comisiile, au facut niște propuneri și în momentul în care să începem cu reducerea numărului de ore o lege a abrogat prevederea din Legea educației a articolului 66. Dacă reduceam numărul de ore, puteam să reduc și programa școlară. Acum, când suntem deja la începutul anului școlar, acest lucru nu a fost posibil.
  • Dacă are document medical, copilul poate rămâne acasă. E prevăzut asta în ordin. În clasa a 8-a și a 12-a există o prioritate ca aceștia să vină la școală, dar unitatea de învățământ trebuie să evalueze situația epidemiologică.
  • Rugați diriginții să discute cu elevii, cu profesorii, să îi întrebe cum se simt, ce își doresc. Să îi îndrume, să le spună că e important să urmeze regulile. Trebuie să punem toți umărul ca educația să continue.
Tags: