Ana Maria, campioana care juca fotbal cu băieţii! “Mă şi băteam cu ei” Ce pasiuni mai are dincolo de scrimă

Echipa feminină de spadă a României a învins China cu 44-38 în finala competiţiei şi a cucerit medalia de aur. ...
13.08.2016 | 00:04
Ana Maria campioana care juca fotbal cu baietii Ma si bateam cu ei Ce pasiuni mai are dincolo de scrima
ADVERTISEMENT

Echipa feminină de spadă a României a învins China cu 44-38 în finala competiţiei şi a cucerit medalia de aur.

Ana Maria Brînză este una dintre campioane. Pentru scrimă şi pentru România, sportiva este o legendă. Are în palmares 14 medalii de aur, 10 de argint şi 13 de bronz. A crescut în cartierul Rahova din Capitală şi se consideră o fată băieţoasă.

ADVERTISEMENT

“Desi s-a creat aşa un nume de cartier rău-famat, era foarte liniştit. Lumea îşi imaginează scene ca în filmele texane, că se bat oamenii pe acolo, or, nu e chiar aşa. Sau cel puţin nu mi-au apărut mie în cale. Mergeam la şcoală, pe jos, cu colegii mei, Cristi şi Dana, fara absolut nici o grijă, de parcă eram noi cei trei care speriau Rahova. Bine, eu eram şi mai băieţoasă de fel şi nu-mi era frică de nimic.

Drept urmare, pînă să ajung să fac sport, am bătut maidanul, vorba aceea, pînă cînd ieşea mama pe geam să mă cheme în casă, tîrziu. Fetele mi se păreau prea sensibile şi niciodată nu făceau faţă energiei mele debordante. Sfîrşeam prin a mă juca fotbal cu băieţii, ba chiar prin a mă bate cu ei. Abia mai tîrziu, după majorat, am aflat că trebuie să mă pup cu băieţii, nu să-i bat”, şi-a amintit Ana Maria.

ADVERTISEMENT

Tenisul de cîmp, primul sport practicat

Scrima nu a fost prima dragoste deoarece părinţii au trimis-o, în primă fază, la tenis de cîmp. După numai a lăsat deoparte racheta.

“Înainte de scrimă, prin clasa a III-a, părinţii mei s-au hotărît să facă ceva cu energia mea, aşa că m-au dus la tenis. Mie îmi plăcea ideea să practic un sport, fiind influenţată şi de fratele meu, care juca fotbal la secţia de juniori a echipei Steaua. Am făcut tenis timp de un an, dar nu mi-a plăcut. Nu s-a prins de mine, iar după încercarea asta eşuată cu tenisul, am zis că n-o sa mai am nici o treabă cu sporturile, gata. Şi vreo doi ani am stat pe tuşă.

ADVERTISEMENT

Văzînd că tot n-am stare, fratele meu – deşi el înca nu-şi asuma responsabilitatea că a fost ideea lui – mi-a spus că în complexul din Ghencea există o sală de scrima, la şcoala Sportiva nr. 3 a clubului Steaua. Eu habar n-aveam ce înseamnă acel sport, dar părinţii m-au ademenit că e vorba de un duel, aşa cum văzusem eu prin filme. Imediat mi-a plăcut ideea şi le-am zis să mă ducă. N-am mai plecat de acolo”, a povestit sportiva.

În ce a investit primii bani cîştigaţi

Ana Maria şi-a amintit de prima sa competiţie majoră la care a participat şi a dezvăluit ce a făcut cu primii bani cîştigaţi din sport.

ADVERTISEMENT

“Prima mea mare competiţie însă a fost un eşec. Am terminat pe penultimul loc. Nu eram obişnuită cu sala, cu luminile, nici nu cred că înţelegeam prea bine ce se întîmplă şi ce caut eu acolo. După cîteva plînsete şi dezamăgiri, mi-am zis că trebuie să mă adun şi să cîştig mereu, ceea ce s-a şi întîmplat. Din primii bani cîştigaţi, ştiu că mi-am luat o pereche de adidaşi cu arici şi o geacă de blugi, la care nu-ţi imaginezi cît am ţinut! Erau lucruri muncite de mine.

Am plîns cînd s-au dezlipit adidaşii ăia. Şi aşa am fost întotdeauna. Mereu, cînd îmi doresc ceva, trebuie mai întîi să meri. “Cîştig cît să pot trăi decent. Mi-am putut permite să-mi iau o casă şi o maşină pe care să le pot întreţine, probabil că acestea sînt şi cele mai mari realizări materiale ale mele. Dacă nu aş fi cîştigat suficient cît să mă întreţin, aş fi renunţat. Din scrimă nu te îmbogăţeşti, dar ajuns la un anumit nivel, poţi să trăieşti, nu doar să supravieţuieşti”, a spus Ana Maria.

Adoră să citească

Dincolo de sport, Ana Maria mai are şi alte pasiuni. “Deşi poate părea ciudat cel mai drag îmi este să stau acasă, să mă gospodăresc, să grădinăresc. Deşi încă amatoare, sînt îndrăgostită iremediabil de ghivecele mele cu ierburi aromatice. La şcoală, de cîte ori aveam o carte de citit, îmi găseam altceva de lucru. Orele petrecute în avion mi-au trezit interesul pentru citit! Ultima carte citită a fost Talida de Ion Grecea, o lectură placută şi interesantă, în care am descoperit că oricît de grea ar fi viaţa merită trăită căci la final te poate aştepta ceva frumos“, a spus Ana Maria.

S-a tatuat după Londra 2012

După Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, Ana Maria a ales să-şi facă un tatuaj. Sportiva a explicat şi motivul pentru care nu l-a făcut pe mîna stîngă.

“Mîna stîngă e ocupată întotdeauna şi dreapta trebuie să fie aici ca să-mi aducă aminte de ce mă trezesc în fiecare zi. Scrie: <<No matter what, never give up>> (n.r. – <<Indiferent de ce se întămplă, nu renunţa niciodată>>)”, a spus Ana Maria.

ADVERTISEMENT