Fotbal intern

Ana Tower din Copos Town! Ce super clădire își construiește fostul patron al Rapidului

George Copos a sponsorizat Rapid București, perioadă în care echipa a câștigat de două ori titlul în Liga 1 Betano

În nordul Bucureștiului, în spatele Pavilionului Expozițional, George Copos construiește un turn de 23 de etaje într-o zonă în care se înalță, încet, încet un adevărat orășel al fostului patron rapidist. Pe Bulevardul Poligrafiei, lângă cunoscutul hotel Crowne Plaza, se înalță cu fiecare zi care trece un ditamai bloc turn, care amenință să privească de sus, la propriu, hotelul „Ramada” din apropiere, care are și el vreo 12 etaje, ba chiar turnurile gemene „City Gate” din Piața Presei Libere, cu toate cele 18 etaje ale lor, ce se duc în sus pe 75 de metri.

„Ana Tower” scrie pe firma de la intrarea pe marele șantier, data începerii lucrărilor: 12 septembrie 2018, data finalizării: 12 septembrie 2019. Iar jos, încadrat de două steaguri tricolore, sloganul „Sunt român și investesc în România!”.

Ana Tower din Copos Town! Copos și blocurile lui
Autorizația de construcție obținută pentru clădirea lui George Copos

Turnul va avea 24 de etaje și 105 m înălțime

Proprietarul turnului, românul care investește în România, este George Copos, iar turnul său,„Ana Tower”, va avea 24 de etaje care vor ajunge la 105 metri de la nivelul solului. Va fi a patra clădire ca înălțime din București, după Sky Tower (137 m) de pe „Barbu Văcărescu”, Globalworth Tower (118 m) tot de pe „Barbu Văcărescu” și Tower Center International (106 m) de pe bulevardul „Ion Mihalache”, fără să punem la socoteală turnul de testat ascensoare IFMA (114 m) de lângă Podul Grant, care este o clădire „tehnică”, nu de birouri, precum celelalte amintite.

„Este un proiect unic prin amploarea sa și soluțiile tehnice adoptate în construirea sa. Va fi o clădire doar de birouri. Eu sunt român și investesc în România”, spunea George Copos la finisarea proiectului pe hârtie, după ce obținuse toate autorizațiile de construcție, în noimbrie 2017. Fostul patron al Rapidului preluase în martie 2017 controlul total asupra companiei „Ana Tower Offices”, care este dezvoltatorul proiectului „Ana Tower”, cumpărând participația de 50% din capitalul social de la firma „Global Trade Centre”.

Ana Tower din Copos Town! Copos și blocurile lui
Clădirea pe care o construiește George Copos, fostul patron al Rapidului

Câți bani a băgat „din buzunar” fostul acționar rapidist

Costul turnului de 24 de etaje este estimat la aproximativ 80 de milioane de euro. George Copos a băgat 35 de milioane ai lui și a făcut un împrumut de 38 de milioane de euro pe 15 ani la CEC Bank, care, în plus, îi va asigura și o linie de credit de 9 milioane lei, pentru finanțarea TVA aferentă proiectului.

Turnul, construit de compania austriacă „Strabag”, va avea 53.000 de metri pătrați (3 etaje subterane și 19 nivele supraterane) dintre care 33.000 metrii pătrați deasupra solului. Suprafaţă totală închiriabilă va fi de peste 41.000 mp, cu o medie de 1.378 metri pătraţi per etaj şi 358 de locuri de parcare dispuse pe 3 nivele în subteran. La parter vor exista spaţii comerciale şi o zonă destinată restaurantelor. Clădirea este închiriată în proporţie de peste 30 % unei corporaţii multinaţionale de renume internaţional şi există deja solicitări ferme pentru restul spaţiului închiriabil. Copos va încasa chirii de aproximativ 1 milion de euro pe lună și speră să-și amortizeze investiția în 6-7 ani.

Ana Tower din Copos Town! Copos și blocurile lui
Ana Tower este numele pe care îl va purta clădirea

„Orășelul” care poate fi

În zona în care se construiește „Ana Tower”, George Copos mai are hotelul „Crowne Plaza” și o clădire de 4 etaje, lipită de fostul sediu al Federația Română de Fotbal până în 2002,, care aparține hotelului „Ramada”. În această clădire placată cu sticlă neagră și a „așezată” pe stâlpi, sunt birourile companiei „Ana Holding” a lui George Copos, dar și spații închiriate firmei de salubritate „Romprest Service SA”, care deservește sectorul 1 al Bucureștiului. Pe lângă aceste clădiri, în spatele hotelului „CrownePlaza”, George Copos intenționează, după finisarea proiectului „Ana Tower”, să mai construiască un spital și o bază sportivă (fără teren de… fotbal!). Așa încât, în câțiva ani (vreo 10 cel puțin…) să se poată vorbi de „Copos Town”, orășelul lui Copos din nordul Bucureștiului. Destul de aproape de stadionul Giulești. Care se va înnoi până în 2020 (cel puțin așa promit autoritățile…), an în care Rapidul, ca și promovată în Liga a II-a, visează să fie din nou în Liga I. Unde va avea nevoie, din nou, de un finanțator puternic.

„Eu, George Copos, în calitate de dezvoltator imobiliar, îmi respect promisiunile. Aştept ca şi autorităţile publice să îşi respecte promisiunile şi să finalizeze multpromisa Magistrală 6 de Metrou, care să lege aeroportul «Henri Coandă» din Otopeni de Gara de Nord şi, astfel, să deservească și noul pol de business al Capitalei” – George Copos

  • 47 de milioane de euro a împrumutat George Copos de la CEC Bank pentru finanțarea „Ana Tower”, pe lângă cei 35 de milioane investiți din surse proprii