O știre falsă răspândită sub numele ANAF i-a speriat pe români, care credeau că vor trebui să dea 10% din economiile greu adunate în conturile bancare.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a explicat că știrea apărută în ultima perioadă, privind taxarea de 10%, este un fals.
„Începând cu 2025, ANAF introduce o măsură ce vizează contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele care dețin economii semnificative în conturile bancare. Astfel, cetățenii care au în bănci sume ce depășesc pragul de 19.800 de lei, echivalentul a șase salarii minime brute, vor fi obligați să achite un impozit de 10 la sută din aceste economii. Această inițiativă își propune să extindă baza de contribuție pentru sănătate și să aducă venituri suplimentare către bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, este știrea care a băgat în sperieți românii cu venituri și așa mici.
Astfel, ANAF a explicat că este imposibil să fie impusă o taxă pe conturile bancare ale românilor, iar cei 10% pe care statul i-ar cere pe acești bani ar fi o minciună.
Fiscul a explicat și care sunt condițiile reale de taxare. Contribuția de asigurări sociale de sănătate, acel CASS, se plătește doar pentru veniturile obținute de pe urma unor investiții, adică dobânzi obținute din economii bancare, dividente, câștiguri din tranzacții de piața de capital și altele de acest gen.
Așadar, taxa de 10% se aplică doar în cazurile unor venituri ce depășesc un anumit prag stabilit de legea fiscală. Singurele contribuții retrase din conturile românilor vor fi doar pentru dobânzile generate de sumele existente, însă și acest lucru se va face doar dacă se depășește plafonul legal.
Taxarea cu 10% se va aplica la sume ce însumează, anual, 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în funcție de sumele cumulate.
„Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de capital, etc., dacă prin cumulare cu alte categorii de venituri (e.g. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, alte surse) se depăşeşte pragul anual de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară”, precizează reprezentanții ANAF.
Pentru a ne da seama despre ce sume este vorba și la ce ar trebui să se aștepte românii, facem un calcul simplu. Luând în considerare că pentru plata CASS pe 2024 se ia în calcul salariul minim de 3.300 de lei. Astfel, dacă un contribuabil adună, din dobânzi, 25.000 de lei pe an, acesta va datora la CASS suma de 1.980 de lei. (3.300 lei X 6X 10% = 19.800 lei X 10%).