News

ANAF a început executarea silită a fostului ministru Sebastian Vlădescu. Câte milioane de euro vrea să recupereze statul român

Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanțelor, are de achitat un prejudiciu uriaș, după ce a fost condamnat pentru mită. ANAF a început demersurile pentru recuperarea sumei.
26.10.2023 | 17:07
ANAF a inceput executarea silita a fostului ministru Sebastian Vladescu Cate milioane de euro vrea sa recupereze statul roman
Sebastian Vlădescu a fost condamnat la 7 ani și 4 luni pentru luare de mită / Foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Sebastian Vlădescu (65 de ani), ministru de finanțe al României în perioadele 2005 – 2007 și 2009 – 2010, a formulat o contestație la executare împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Generală de Executări Silite Cazuri Speciale.

Instanța a dispus confiscarea a 3 milioane de euro de la Sebastian Vlădescu

Sebastian Vlădescu, condamnat la 7 ani și 4 luni într-un dosar de luare de mită, a depus contestația la mijlocul lunii iulie, urmând ca primul termen să se desfășoare la Judecătoria Sectorului 2. Prejudiciul total din dosarul lui Sebastian Vlădescu este de 20 de milioane de euro, din care instanța a dispus confiscarea specială a sumelor de 2,17 milioane euro și 4 milioane lei de la fostul ministru.

ADVERTISEMENT

De asemenea, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au menținut sechestrul pe întreaga avere a fostului ministru și a celorlalți inculpați din dosar.

Sebastian Vlădescu are sechestru pe mai multe bunuri și acțiuni la societăți comerciale, unele dintre ele intrate în faliment. Astfel, două apartamente, un duplex, cinci garaje, o casă, două terenuri și acțiuni la 14 firme au fost sechestrate de procurorii DNA, încă din anul 2018. De asemenea, mai multe datorii ale unor societăți către fostul ministru vor intra direct în conturile Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), potrivit deciziei instanței.

ADVERTISEMENT

Magistrații refuză să judece recursul în casație formulat de fostul ministru

Tot în luna iulie, condamnații Sebastian Vlădescu și Mircea Ionuț Costea au formulat un recurs în casație împotriva sentinței din 26 mai 2023, acțiune care a început anevoios. În decurs de o săptămână, patru judecători de la ÎCCJ (Mircea Mugurel Șelea, Lucia Tatiana Rog, Simona Elena Cîrnaru și Francisca Maria Vasile) au formulat cereri de abținere în această cauză, care au fost și admise. Următorul termen al procesului este stabilit pentru data de 30 octombrie 2023.

Dosarul de corupție în care a fost condamnat Sebastian Vlădescu este unul dintre cele mai mari instrumentate și finalizate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Potrivit rechizitoriului, o firmă austriacă a plătit 20 de milioane de euro, între 2005 și 2017, către oficiali români pentru contracte de reabilitare a unor căi ferate. O parte importantă din bani ar fi ajuns la Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanțelor.

ADVERTISEMENT

Un afacerist austriac l-a denunțat pe Vlădescu

În martie 2019, DNA l-a trimis în judecată pe Josef Hornegger, reprezentant al consorțiului de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka, care a câștigat, în 2005, contractul de reabilitare a căii ferate București – Constanța.

ADVERTISEMENT

Hornegger și-a recunoscut fapta și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. El a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce i-a indicat ca beneficiari ai mitei pe Sebastian Vlădescu și fostul secretar de stat Constantin Dascălu.

Astfel, Vlădescu ar fi primit de la Swietelsky Austria sumele de 65.000 de euro și 2.117.000 euro, în schimbul cărora urma să-și exercite influența asupra ministrului transporturilor de la acea vreme, pentru a-l determina să asigure finanțarea necesară plăților aferente efectuate la tronsonul de cale ferată București – Constanța.

Cristian Boureanu a fost achitat în același dosar

Omul de afaceri Mircea Costea, fost secretar de stat la finanțe și președinte la Eximbank, a primit 6 ani de închisoare, după ce ar fi intermediat înțelegeri ilegale și ar fi încasat sumele de 2 milioane euro și 3 milioane lei.

În schimb, fostul deputat Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influență și încasare ilegală a peste 2 milioane de euro, a scăpat de condamnare, pe motiv că faptele s-au prescris. Anterior, el primise trei ani și jumătate de închisoare, la care se mai adăuga 1 an și 9 luni din pedeapsa primită pentru agresarea unui agent de la circulație.

Tags: