News

ANAF a luat la ochi vedetele. Influencerii de pe YouTube, Instagram, Tik-Tok și Facebook, suspecți de evaziune

Influencerii au ajuns în atenția Agenției Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Le vor fi verificate veniturile din YouTube, Instagram, Tik-Tok și Facebook.
10.11.2021 | 17:18
ANAF a luat la ochi vedetele Influencerii de pe YouTube Instagram TikTok si Facebook suspecti de evaziune
Veniturile influencerilor, în atenția ANAF. Sursa foto: Facebook ANAF
ADVERTISEMENT

ANAF începe o nouă operațiune: verificarea veniturilor influencerilor. Vor fi vizați toți cei din Youtube, Instagram, Tik-Tok și Facebook, pentru a descoperi dacă au câștiguri nedeclarate sau dacă evită să spună adevărata sumă pe care o încasează din platformele menționate.

Reprezentanții ANAF au punctat faptul că îi vor verifica pe toți cei din: industria muzicală, media, IT, gastronomie sau călătorii.

ADVERTISEMENT

Se încearcă combaterea evaziunii fiscale

Scopul noii acțiuni a instituției este acela de a preveni și combate evaziunea fiscală. Reprezentanții ANAF mai semnalează ca influencerii care nu au cunoștințe despre cum să-și declare veniturile, să apeleze la persoane care i-ar putea ajuta în acest sens.

”Persoanele identificate şi verificate operează/administrează canale de YouTube sau pagini de socializare pe principalele site-uri social media, încarcă poze/materiale audio-video şi activează în domeniile: muzical, media, IT, gastronomie, călătorii.

ADVERTISEMENT

DGAF va continua evaluările şi controalele pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, inclusiv în ceea ce priveşte persoanele care realizează venituri din activităţi pe platformele online/ social media, şi va căuta permanent să îşi adapteze activitatea la noile provocări. Domeniul indicat a fost abordat în cadrul controalelor fiscale efectuate, începând cu anul 2021, odată cu operaționalizarea verificărilor documentare.

Astfel, vă aducem la cunoștință că au fost selectate, în vederea verificărilor, persoane susceptibile a realiza venituri nedeclarate, provenite de la entități care administrează/operează site-uri web de tipul rețelelor de socializare/platformelor audio-video.

ADVERTISEMENT

Totodată, precizăm faptul că în cadrul controalelor fiscale au fost întreprinse demersuri pentru identificarea tuturor sumelor încasate, cu scopul de a stabili starea de fapt fiscală corespunzătoare”, a informat Direcţia Antifraudă prin intermediul profit.ro

Ce părere are Selly, unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri, despre demersul ANAF

Selly este unul dintre cei mai cunoscuți influenceri din România. Tânărul este adorat de o mulțime de adolescenți care îi aduc, de asemenea, mii de vizualizări la conținutul pe care-l postează în online. Pe seama vizualizărilor, Selly câștigă sume frumoase de bani, despre care a precizat că le-a declarat la ANAF..

ADVERTISEMENT

”Eu declar toate veniturile, inclusiv cele din YouTube Ad Sense, ceea ce plătește YouTube. Totul se facturează și sunt plătite impozite. Pe de altă parte, în România, nu avem niște norme foarte clare referitoare la aceste venituri.

Este destul de ușor să deschizi un cont de YouTube și să ajungi să obții niște bani. Chiar și pentru niște copii sau pentru alte persoane care nu cunosc suficient de bine legislația fiscală și nici ce obligații au”, a spus Andrei Șelaru pe numele real pentru sursa menționată anterior.

ADVERTISEMENT
Tags: