News

ANAF a pus tunurile pe OMV. Companiei austriece i-a fost impusă plata către statul român a 120 milioane euro

OMV a fost luată din nou în vizor de ANAF. Fiscul i-a impus companiei austriece plata către statul român a 120 milioane euro.
29.03.2023 | 16:42
ANAF a pus tunurile pe OMV Companiei austriece ia fost impusa plata catre statul roman a 120 milioane euro
ANAF a decis: OMV, plată suplimentară de aproape 120 de milioane de euro la buget. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

OMV primește o nouă lovitură din partea ANAF. În urma unor verificări demarate de inspectorii Fiscului s-a constatat că firma austriacă trebuie să achite o plată suplimentară la bugetul statului. E vorba de aproape 120 de milioane de euro.

ANAF a decis: OMV, plată suplimentară de aproape 120 de milioane de euro la buget

În debutul anului 2023, conducerea OMV Petrom anunțat că nu va plăti taxă de solidaritate în România pentru anul 2022. Încă de la acea vreme, ANAF avertiza că OMV va fi verificată la sânge.

ADVERTISEMENT

Între timp, Fiscul a continuat controalele la firma austriacă. Inspectorii Antifrauda vor impune companiei aproape 120 milioane euro suplimentar de plată, potrivit siteului profit.ro.

Mai exact, OMV Petrom trebuie să achite 118 milioane de euro suplimentar față de taxele plătite la stat. Direcția Antifraudă a Fiscului a desfășurat în ultima vreme un control în cadrul companiei.

ADVERTISEMENT

De subliniat că suma nu este în contul taxei de solidaritate. Vorbim de contribuția pe care trebuie să o achite OMV Petrom la Fondul de Tranziție Energetică, conform sursei citate. În această perioadă, mai multe controale se fac la toți marii operatori din rafinare și distribuție de produse petroliere. Lucian Heiuș, șeful ANAF, a explicat recent, ce vizează controlul.

”Încă avem la OMV Petrom inspectori de la Antifraudă – niște inspectori foarte buni, specializați în produse energetice – care analizează, verifică și controlează cu foarte multă atenție modelul de business pe care l-a avut OMV anul trecut.

ADVERTISEMENT

Furnizăm în același timp toate informațiile pe care ni le cere Ministerul de Finanțe pentru a continua discuțiile cu Comisia pentru a stabili foarte clar modul de aplicare și implementare a regulamentului”, a spus șeful ANAF, într-o conferință de presă.

Care e termenul limită pentru depunerea declarației privind impozitul de solidaritate

ANAF a mai explicat că această contribuție la Fondul de Tranziție Energetică este o taxă diferită față de taxa de solidaritate, introdusă la finalul anului trecut prin transpunerea unui regulament european.

ADVERTISEMENT

Depunerea declarației anuale, în baza căreia se va face plata taxei suplimentare, are termen abia mijlocul anului. ANAF face aceste controale la OMV Petrom după ce compania a anunțat că nu datorează această taxă.

În ianuarie, conducerea companiei austriece anunțat că nu are de ce să plătească taxa de solidaritate, impusă prin regulament European. ”OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022 (n.r. în România), având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”, informa grupul austriac.

ADVERTISEMENT
Tags: