News

ANAF anunță controale la aceste persoane fizice. Cine sunt românii vizați

ANAF anunță controale la un anumit tip de persoane fizice, în timp ce restul vor primi diverse notificări acasă în speranța că vor plăti taxele restante.
01.04.2023 | 16:56
ANAF anunta controale la aceste persoane fizice Cine sunt romanii vizati
ANAF anunță controale la persoane fizice. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

ANAF anunță controale la un anumit tip de persoane fizice. Mai exact la acele persoane fizice care au făcut comerț online și au avut încasări ramburs, potrivit lui Teodor Alexandru Georgescu, director general Antifraudă în cadrul ANAF.

ANAF anunță controale la un anumit tip de persoane fizie

Investigația va porni în urma obligației curierilor de a transmite date privind plata cu numerar. Mai mult, ANAF va lansa o aplicație prin care vor putea fi identificate mult mai ușor acele persoane care prezintă riscuri în acest domeniu.

ADVERTISEMENT

”În lipsa acestei aplicații care să ruleze toți indicatorii de risc asupra bazei de date, acest lucru se face din prima lună de depunere a declarațiilor (de către curieri n.r.) prin rularea fiecărui indicator de risc asupra bazei de date”, a transmis oficialul ANAF.

Mai mult, ANAF a trimis în teritoriu o circulară și au fost identificate 22.000 de persoane fizice care au încasat bani ramburs într-un cont colector, fiind vorba de o sumă de 1.8 miliarde de lei. ”Am identificat de la un singur curier a 22.000 de persoane fizice care au încasat bani ramburs în cont colector de aproximativ 1,8 miliarde lei și nu au depus nicio declarație fiscală pentru acei bani”, a completat Georgescu, România TV.

ADVERTISEMENT

Nu toți cei 22.000 de oameni trebuie să-și facă ”griji”, pentru că sunt vizați doar acei români care au făcut comerț online masiv, nu cei care și-au vândut lucruri din casă pe OLX. ”Nu vom lua în considerare persoane care au vândut pe OLX bicicleta copilului. Ne îndreptăm către persoanele care fac activitate comercială”, a completat reprezentantul ANAF.

Mai mult, persoanele care au realizat venituri mai mari de 500.000 de lei vor primi o înștiințare că a început verificarea documentară, deci un control care se face la sediul ANAF, urmând ca la finele controlului să le fie comunicată decizia de impunere.

ADVERTISEMENT

”Celelalte persoane cu sume sub 500.000 lei vor primi acasă o notificare din partea ANAF de conformare. Dacă nu se vor conforma vor urma controale”, a completat Georgescu. Românii trebuie să știe că nu pot evita raportarea la ANAF din partea firmelor de curierat, care sunt obligate să transmită date privind plățile ramburs către ANAF prin Declarația 395.

”Pe circuitul economic al acestui comert se interpun firmele de curierat. Acest comert în Romania are un specific aparte față de celelalte state. Unii parteneri de afaceri ai furnizorilor nu se conformează fiscal. Primim date pe Declarația 395. Ca volum, undeva peste 5 miliarde lei. Suntem în crearea unei baze de date complete. Am primit de la principalele firme de curierat declarații, respectiv 23 de firme. Suntem departe de a avea o imagine completă a fenomenului. Toate firmele de curierat vor trebui să depună această declarație, fie că fac sau nu operațiuni cu ramburs”, a explicat Georgescu.

ADVERTISEMENT

Totodată, specialiștii ANAF au identificat cu ușurință modul în care unii români încearcă să evite această raportare, folosindu-se de identități false, însă nu vor avea succes: ”Preferă să lucreze în numele altei persoane pentrua fi mai greu de identificat. Au fost identificați. Au fost identificate și persoane decedate în numele cărora erau efectuate operațiuni. V-aș ruga să întreprindeti toate măsurile pe care le puteți face pentru identificarea partenerilor de afaceri”.

ADVERTISEMENT
Tags: