News

ANAF anunță finalizarea mecanismului de poprire electronică a conturilor. Pe ce dată intră în vigoare

14.07.2020 | 15:02
ANAF anunta finalizarea mecanismului de poprire electronica a conturilor Pe ce data intra in vigoare
ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță în mod oficial finalizarea mecanismului de poprire electronică a conturilor.

Măsura a fost anunțată de președintele agenției fiscale, Mirela Călugăreanu, și vizează ușurarea modului în care datornicii își pot rezolva problemele.

ADVERTISEMENT

Întrucât popririle și executările sunt suspendate de Guvern până la 25 octombrie, mecanismul ANAF va deveni operațional de pe 26 octombrie.

Mecanismul de poprire electronică a conturilor, finalizat de ANAF

În cursul zilei de marți, ANAF a anunțat că a pregătit tot mecanismul pentru poprirea electronică a conturilor, astfel încât operațiunea să se desfășoare rapid şi cu cât mai puţine inconveniente pentru ce datornici.

ADVERTISEMENT

”Am finalizat poprirea electronică. Va fi utilizată, însă, abia după ce expiră suspendarea măsurilor de executare silită şi reluăm operaţiunile. De pe data de 26 octombrie va fi funcţională”, a declarat preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, într-un interviu acordat Profit.ro.

În perioada pandemiei de COVID-19, Guvernul Ludovic Orban a introdus, printre facilitățile fiscale, şi suspendarea popririlor. Astfel, obligaţiile fiscale scadente începând cu luna martie 2020 şi neachitate până la 25 octombrie 2020, nu sunt considerate restante şi nici nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalități de întârziere pentru acestea.

ADVERTISEMENT

Șefa ANAF, vizată ea însăși de o poprire

Mirela Călugăreanu, șefa în funcție de la ANAF,  recunoaște că de o poprire a avut parte şi ea, dar în trecut, când era şefă a DGRFP Bucureşti.

”Cine nu a primit o somaţie? Am primit şi eu când eram director la Bucureşti, nu doar somaţie, ci şi o poprire pentru o amendă pe care o luasem în calitate de conducător al instituţiei şi de care nu ştiam. Am avut şi eu o poprire.

ADVERTISEMENT

Acum aştept să vedem poprirea electronică după 25 octombrie. Noul sistem e-poprire ne va feri pe toţi de greselile din trecut”, a declarat şefa ANAF.

Platforma e-Popriri este un spațiu privat de pe portalul ANAF, pus la dispoziția instituțiilor de credit, prin intermediul căreia sunt comunicate actele de executare silită transmise electronic la distanță.

ADVERTISEMENT