News

ANAF anunță monitorizarea cetățenilor care plătesc cash la curier. Ce urmărește statul prin această măsură

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va monitoriza toți cetățenii din România care plătesc cash la curier pentru produsele comandate online. Decizia, luată printr-o OUG adoptată miercuri de Executiv.
18.05.2022 | 21:13
ANAF anunta monitorizarea cetatenilor care platesc cash la curier Ce urmareste statul prin aceasta masura
Companiile de curierat vor raporta la ANAF detalii referitoare la persoanele ce plătesc cash produsele comandate online. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Conform unui proiect de OUG adoptat miercuri de Guvern, firmele de curierat ar urma să raporteze ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs (cash la livrare) pentru produsele comandate online.

Companiile de curierat vor raporta la ANAF detalii referitoare la persoanele ce plătesc cash produsele comandate online

Într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, după ședința de Guvern, purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Cărbunaru, a venit cu explicații.

ADVERTISEMENT

Acesta a spus că prevederea conform căreia firmele de curierat ar urma să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online vizează o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor.

”Avem în România, după cum aţi văzut, o creştere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe şi impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine, ca atare eforturile pe care Guvernul trebuie să le facă şi în conformitate cu obligaţiile pe care le are la nivel european şi în conformitate cu potenţialul pe care România îl deţine în acest sens să facă toate demersurile legale astfel încât taxele şi impozitele să fie plătite de toată lumea.

ADVERTISEMENT

Practic, putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul Mărfurilor.

Practic, reglementarea în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele şi impozitele de care este nevoie ca bugetul naţional să poată furniza serviciile pe care cetăţenii români le aşteaptă”, a spus Cărbunaru, la finalul şedinţei de Guvern.

ADVERTISEMENT

Pus să explice, concret, ce trebuie să facă un cetățean în momentul în care va primi un colet prin curier, Cărbunaru s-a declarat convins că “normele de aplicare vor detalia această procedură”.

Oficialul a dat asigurări că temerile privind protecția datelor personale ale cumpărătorilor sunt nejustificate, întrucât proiectul de act normativ are toate avizele legale în acest sens.

ADVERTISEMENT

ANAF, comunicat explicativ emis pe această temă

Ulterior declarațiilor lui Cărbunaru, ANAF a postat pe site-ul oficial un comunicat prin care încearcă să lămurească decizia privind colectarea datelor de la persoanele care cumpără online produse și le plătesc apoi cash.

Conform instituției fiscale, prin această măsură se urmăreşte identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele şi impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poştale, a veniturilor obţinute din tranzacţii efectuate în mediul online.

”Prin stabilirea realităţii relaţiei comerciale dintre cumpărătorul şi vânzătorul implicaţi în comerţul online, ANAF poate avea acces la confirmarea cel puţin a beneficiarului, care are interesul direct să primească factură fiscală şi să beneficieze astfel de garanţia legală şi indirect să determine plata taxelor şi impozitele aferente veniturilor încasate de vânzător din comercializarea produselor respective”, se precizează în comunicat.

Reprezentanţii ANAF adaugă faptul că datele colectate respectă normele constituţionale privind viaţa intimă, familială şi privată, precum şi secretul corespondenţei, fără a se referi la conţinutul coletului.

ADVERTISEMENT
Tags: